Klimaat
De klimaatcrisis wordt internationaal gezien als een van de grootste opgaven van deze tijd. Ook lokaal hebben wij te maken met (inter)nationaal gemaakte afspraken over het klimaat en over hoe om te gaan met energie. De gemeente heeft bijvoorbeeld de Transitie Visie Warmte opgesteld, waarin staat beschreven hoe Asten in 2050 aardgasvrij kan worden. Ook is er een regionaal energiestrategie (RES) gemaakt. Hierin staat beschreven hoe de gemeenten in Zuidoost Brabant, waaronder Asten, energie willen besparen én hoe energie grootschalig opgewekt moet gaan worden. Het CDA heeft een duidelijk standpunt: het klimaat is een serieus vraagstuk, het verdient onze volledige aandacht en wij moeten nu stappen zetten, zodat wij de (inter)nationaal gemaakte doelstellingen niet allemaal afschuiven op toekomstige generaties. Tegelijkertijd willen wij dat de gemeente maatregelen neemt met beleid.
De haalbaarheid, betaalbaarheid en het draagvlak onder onze inwoners staat voorop. Grote transities op het gebied van energie en warmte kunnen alleen slagen, als de overheid samen met inwoners, instellingen en bedrijven samen werk maken van de aanpak. Het is aan de gemeente Asten om onze inwoners de komende jaren goed te informeren en te stimuleren om gezonde stappen te zetten.Het klimaat wordt in toenemende mate als een serieus probleem gezien, omdat wij ook de gevolgen ondervinden van klimaatveranderingen.
Het weer wordt onvoorspelbaar. Er zijn regelmatig hele droge periodes of korte periodes van extreme regenval. Door hogere temperaturen wordt ook hittestress in bebouwde kommen een probleem. De lokale overheid is aan zet om ervoor te zorgen, dat de overlast tot een minimum wordt beperkt. Dat betekent riolering aanpassen, zodat water snel weg kan stromen, maar op plekken ook zorgen voor waterbuffering, zodat voldoende regenwater beschikbaar is voor de droge periodes. Meer groen in centra helpt ook bij de realisatie van een fijner klimaat. Als CDA willen wij dat de gemeente doorgaat met het aanpakken van problemen door klimaatverandering, zoals we eerder hebben gedaan bij bijvoorbeeld de Beekerloop en binnenkort ook aan de Voorste Heusden, Wolfsberg en Wilhelminastraat.
❖ Geen ondoordachte maatregelen: met realisme werken aan energie en klimaat
Het CDA is voorstander van de energietransitie, maar wil hierbij geen ondoordachte beslissingen nemen. Eerst dienen alle mogelijkheden te worden benut, die geen of weinig negatief effect hebben op het landschap of de woon- en leefomgeving. Wij denken daarbij aan het vol leggen van daken van (bedrijfs)gebouwen en stallen of inwoners stimuleren om zelf zonnepanelen aan te schaffen. Aanvullend kan ook worden gekeken naar minder rendabele of kwetsbare plekken net naast grote infrastructuur zoals de A67 of de N279. Daarnaast moet de netwerkcapaciteit worden aangepakt, zodat grootschalige energieopwekking met bijbehorende teruglevering op het net ook technisch mogelijk is. Geen ondoordachte maatregelen nemen dat wil niet zeggen, dat er geen gezonde ambitie is. Het CDA verwacht van de gemeente Asten een proactieve rol in het benaderen van inwoners en belangenorganisaties zoals ICAS, OVA en ZLTO. Samen kunnen goede stappen worden gezet om de energietransitie in Asten te laten slagen.
❖ Zonder investeringen in het elektriciteitsnetwerk is de transitie kansloos: lobby bij Enexis en Tennet
De gemeente Asten moet met andere gemeenten druk (blijven) uitoefenen op energiebedrijven die verantwoordelijk zijn voor het elektriciteitsnetwerk. Doordat het netwerk de hoeveelheid opgewekte stroom niet kan verwerken, verloopt de energietransitie traag en kunnen initiatiefnemers die hiermee vooruit willen niet vooruit. Dit probleem van netwerkschaarste moet als eerste worden opgelost.
❖ Eerst de daken vol, dan pas zonneparken
Het CDA is terughoudend met de komst van grootschalige zonneparken vanwege bovenstaande situatie. De zonneladder moet worden gehanteerd: eerst daken vol, daarna pas zoeken naar andere oplossingen. Wij volgen hierin als partij de zonneladder. Medewerking kan in onze optiek alleen worden verleend aan een zonnepark als het past in het gebied, landschappelijk goed is ingevuld en het op breed draagvlak vanuit de buurt kan rekenen.
❖ Maak het als gemeente voor inwoners makkelijk en betaalbaar om zonnepanelen aan te schaffen
De gemeente Asten heeft een stimulerende, faciliterende en communicerende rol richting inwoners om hen stappen te laten nemen richting nieuwe vormen van energie. Om die reden wil het CDA dat de gemeente blijft communiceren over mogelijke projecten en subsidieregelingen, die het voor inwoners aantrekkelijk maken om actie te ondernemen. Wij denken daarbij onder andere, maar niet uitsluitend, aan het project de Groene Zone. De gemeente Asten neemt deel aan het project Groene Zone. Hiermee kunnen inwoners via de gemeente zonnepanelen aanschaffen en tegen een gunstige rente over een looptijd van 15 jaar aflossen. Vanaf de eerste maand levert het financieel voordeel op voor inwoners. Het CDA wil blijven deelnemen aan dit soort projecten om de energietransitie voor inwoners gemakkelijk en betaalbaar te houden. Als het eerste project is afgerond, staat het CDA open voor een project Groene Zone 2.0
❖ Geen (grote) windmolens in de gemeente Asten
Het CDA is tegen de komst van windmolens. Op basis van onderzoek komen drie plekken mogelijk in aanmerking Diesdonk, Dennendijkse Bossen en nabij de Groote Peel. Hiervoor is geen draagvlak bij omwonenden. Bovendien hebben windmolens van 220 meter hoogte een negatief effect op de bestaande (kwetsbare) natuur in die gebieden.
❖ Van het gas af? Alleen als het haalbaar, betaalbaar en betrouwbaar is
Onderdeel van de energietransitie is ook de doelstelling, dat iedereen in 2050 van het gas af is. Voor 2030 moet er al een proefwijk in Asten van het gas af. In de optiek van het CDA is het niet verantwoord om een wijk aan te wijzen, zo lang er geen adequate en betaalbare oplossingen zijn. Die zijn er op dit moment (nog) niet. Omdat de energietransitie van belang is en niets doen voor ons geen optie is, stellen wij voor om ontwikkelingen af te wachten en vooral in te zetten op isolatie om energie te besparen.
❖ Versnel de verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed
De gemeente Asten moet het voorbeeld geven in de verduurzaming van gebouwen. De gemeente bezit met het gemeentehuis en de gemeentewerf vastgoed, maar is ook mede verantwoordelijk voor het gemeenschapshuis en schoolgebouwen. Het CDA wil dat de gemeente Asten in 2022 een overzicht opstelt over de mogelijkheden en het tijdspad, waarbinnen het gemeentelijk vastgoed wordt verduurzaamd.
❖ Actieve aanpak van locaties met wateroverlast
De gemeente Asten moet locaties, die te maken hebben met wateroverlast, actief oppakken. In de komende periode dienen als eerste de Wolfsberg, de Voorste Heusden, de wijken rondom het
evenemententerrein en de Wilhelminastraat en parallelwegen van de Heesakkerweg klimaatbestendig te worden gemaakt.
❖ Bied volop subsidiemogelijkheden voor klimaatadaptatie
Het CDA wil de subsidiemogelijkheden voor de aanleg van groene daken en voor het afkoppelen van het regenwater voortzetten. Op deze manier stimuleren we inwoners om een bijdrage te leveren aan de klimaatopgave. Daarnaast wil het CDA kijken naar mogelijkheden om inwoners te stimuleren om minder verharding aan te brengen (een steentje minder), geveltuintjes aan te leggen of wildmengsel in te zaaien op eigen terrein of op plekken in de openbare ruimte.
❖ Hittestress in kaart brengen en vervolgens aanpakken
Naast wateroverlast neemt ook de kans op hittestress toe als gevolg van klimaatveranderingen. Met name in sterk versteende gebieden als dichte woonwijken en industrieterreinen is het risico op hittestress groot. Het CDA wil in de komende raadsperiode, dat er onderzoek wordt gedaan naar hittestress en eventueel maatregelen worden genomen (meer groen in de omgeving aanbrengen). Bijkomend voordeel is dat hierbij de biodiversiteit in wijken of buurten wordt verbeterd.
❖ Waterregulering in het buitengebied verbeteren
De gemeente Asten en het Waterschap Aa en Maas moeten samen met betrokkenen in het buitengebied zoeken naar oplossingen om water zo lang mogelijk in het gebied zelf vast te houden zonder dat dit tot wateroverlast leidt. Het vasthouden van water draagt bij aan het voorkomen van verdroging van grond en gewassen in hetere periodes van het jaar.
❖ Stel een duurzaamheidsplan op
Wat streef je als gemeente na? De gemeente Asten heeft (nog) geen beleid op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Het CDA wil in de komende raadsperiode een beleidsplan duurzaamheid / circulariteit opstellen.
❖ De vervuiler betaalt als uitgangspunt hanteren
Het CDA wil toewerken naar een situatie, waarin het principe ‘de vervuiler betaalt’ het uitgangspunt is. Op deze manier willen wij inwoners bewust maken van de noodzaak om afvalstromen te verminderen. In dat verband: de afvalstoffenheffing is opgebouwd uit het vastrecht en de kosten die worden gemaakt per leging van een kliko. Het CDA wil het vastrecht zo laag mogelijk houden, zodat inwoners worden gestimuleerd om afval zo goed mogelijk te scheiden en de kosten eerlijk zijn verdeeld.
❖ Geef als gemeente ruimte om te experimenteren met circulaire initiatieven
De gemeente Asten moet actief op zoek naar inwoners, die projecten of initiatieven ontwikkelen met betrekking tot de circulaire economie en als voorbeeld kunnen dienen voor anderen om het belang van circulariteit onder de aandacht te brengen. Het CDA pleit voor ‘fieldlabs’ in specifieke wijken of buurten om te zien wat werkt in Asten.
❖ Verduurzaam het gemeentelijke wagenpark
De overheid moet het goede voorbeeld geven met betrekking tot circulariteit. Het CDA wil dat bij gemeentelijke samenwerkingsverbanden de voertuigen (bussen, vuilniswagens, etc) elektrisch of op waterstof rijden om op die manier bij te dragen aan een beter milieu.
❖ Realiseer een nieuwe gebruiksvriendelijke milieustraat
Het CDA wil op basis van een recente evaluatie over de veranderingen bij de milieustraat de discussie voeren over de toekomst van de milieustraat in Someren. Voor het CDA staat vast dat de tarieven niet verder mogen stijgen, dat de milieustraat in of nabij Asten gelegen moet zijn en dat het gebruiksgemak van de huidige milieustraat duidelijk verbeterd moet worden.
❖ Het CDA wil blijvende ondersteuning bieden aan de twee kringloopwinkels
Voor het milieu is het beter als een product een langere levensduur kent. Op die manier wordt er minder afval gemaakt en verwerkt. Kringloopwinkels leveren daarom een positieve bijdrage aan een meer duurzame wereld. Om kringloopwinkels voor hun werk te ondersteunen is het CDA voorstander van een jaarlijkse bijdrage aan de kringloopwinkels, bijvoorbeeld voor verwerkingskosten van producten die niet worden verkocht. De gemeente moet hierover in gesprek met Een Aarde en ONA.
❖ Oud papierinzameling via verenigingen en met een vastgestelde prijs
Het inzamelen van oud papier blijft een taak van verenigingen, zolang zij deze taak willen uitvoeren. Het CDA is voorstander van aangescherpte tariefafspraken. Door het afspreken van een minimumtarief zijn vereniging verzekerd van een vaste minimumopbrengst. Op die manier is het voor hen haalbaar om het oud papier op te blijven halen. In samenspraak met de vereniging moet er ook een afspraak komen dat bij hoge papierprijzen de gemeente Asten meeprofiteert en geld kan sparen voor jaren, waarin bijspringen noodzakelijk is om de minimumprijzen te garanderen. Tariefafspraken zijn dus de uitkomst om tot een eerlijke systematiek te komen voor verenigingen en de gemeente Asten en zorgen ervoor dat lokale lasten voor inwoners beter onder controle blijven (investeringen door de gemeente Asten worden namelijk betaald uit de afvalstoffenheffing)