Subsidies

Het belang van subsidie
Subsidies zijn door de overheid in het leven geroepen om inwoners en/of verenigingen te stimuleren om zich in te zetten voor het maatschappelijke belang. De gesubsidieerde partij ontvangt geld van de gemeente en in ruil daarvoor, draagt die partij bij aan het realiseren van beleidsdoeleinden van in ons geval de gemeente. Beleidsdoeleinden lopen uiteen, maar de meest bekende voorbeelden op lokaal niveau zijn subsidies aan jeugdleden van verenigingen, omdat het gemeentebestuur het belangrijk vindt, dat kinderen sporten of een instrument leren bespelen. Waarom? Het is gezond voor onze jeugd, het activeert hen en door hun lidmaatschap ontstaat er een toekomst voor verenigingen en daarmee de leefbaarheid in ons dorp.

Verandering in beleid: resultaatgericht
Het verlenen van subsidies is binnen de gemeente lange tijd gewoon geweest. Het ging financieel goed en dus was er veel ruimte om te investeren in de leefbaarheid. Dat is enerzijds een prima doel. Anderzijds zijn we daarmee uit het oog verloren waar subsidie om draait. Het is geen cadeau voor partijen mee kunnen doen en laten wat ze willen. Per slot van rekening is het gemeenschapsgeld en dus moet er verantwoord mee worden omgesprongen. Binnen de gemeente zie je daarom tegenwoordig een trend, dat subsidiëring meer prestatiegericht plaatsvindt. Volgens het CDA Asten is dat een goede ontwikkeling. Op die manier voorkomen we dat er 'misbruik' wordt gemaakt van subsidies en van de andere kant werken we met bijvoorbeeld verenigingen die wel subsidie ontvangen aan een mooier en beter Asten.

De financieel moeilijke tijden
De gemeente wordt landelijk behoorlijk gekort en dat heeft erin geresulteerd, dat ook wij als CDA onze verantwoordelijkheid in Asten hebben genomen. We moeten de komende jaren minder geld uitgeven om ons gemeentelijke huishoudboekje op orde te houden. Tijdens uitvoerige discussies in de gemeenteraad is uiteindelijk ook besloten om te bezuinigen op subsidies. Dat loopt uiteen van het verminderen van subsidie aan professionele instellingen tot het afschaffen van bepaalde subsidies (erkenningsubsidies: een vaste tegemoetkoming voor bijvoorbeeld een zangvereniging, waarmee de gemeente het belang van een vereniging erkent, maar geen specifieke beleidsdoeleinden aan gekoppeld zitten).

Het CDA is geen partij, die de oplossing voor problemen zoekt bij de overheid of bij de markt. Wij gaan ervan uit, dat de samenleving de kracht heeft om zaken op te lossen. Het bezuinigen op subsidies, juist aan verenigingen en instellingen die onze samenleving maken, is dus een lastig besluit. Toch hebben we ingestemd, omdat anders op andere onderdelen onevenredig hard moest worden bezuinigd. Kortom, we hebben geprobeerd een balans te zoeken tussen goed beleid (resultaatgericht), financieel verantwoord en met behoud van de kracht in de samenleving.

Net als verenigingen en instellingen zijn wij bezorgd over de toekomst. Het mag niet zo zijn, dat een bezuiniging nu tot gevolg heeft, dat we de leefbaarheid op termijn enorm aantasten. Vandaar dat het CDA Asten er bij de wethouder herhaaldelijk op heeft gehamerd, dat we de vinger aan de pols moeten houden. Ook in de toekomst willen wij een leefbaar dorp zijn met een gevarieerd aanbod aan sport, spel, dans, muziek, toneel, etcetera.

Op ons initiatief heeft de wethouder dan ook toegezegd om een goede communicatie richting verenigingen. Dat is meer dan een brief, maar de wil om het echt uit te leggen en eventueel mee te kijken/denken om alternatieven te vinden voor verenigingen die minder of geen subsidie ontvangen. Dat is onze verantwoordelijkheid als gemeentelijk bestuur. Daarnaast hebben wij de harde toezegging geëist, dat er een evaluatie komt van het nieuwe beleid en dat wij als politieke partij op de hoogte worden gehouden van wat de resultaten zijn van dit beleid. Als er onverhoopt (grote) problemen ontstaan, dan moeten wij gezamenlijk opnieuw de situatie bekijken en zorgen dat we 'het kind niet met het badwater weggooien'.

Visie CDA Asten

  • Subsidies zijn er om verenigingen of instellingen te stimuleren bij te dragen aan gemeenschappelijke doeleinden: bijvoorbeeld de gezondheid en ontwikkeling van onze jeugd, de leefbaarheid in het dorp;
  • Subsidies richten we zo veel mogelijk resultaatgericht in. Dat wil niet zeggen dat we met een rekenmachine controleren, maar wel dat we kunnen verantwoorden, waarom we subsidiëren. Het is en blijft gemeenschapsgeld;
  • We ontkomen niet aan bezuinigingen, maar laat onze verenigingen en instellingen niet in de kou staan: communiceer, evalueer, controleer en pas zo nodig aan, als blijkt dat deze bezuiniging 'dodelijk' is voor onze Astense, Heusdense en Ommelse gemeenschappen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.