Veehouderij
Op het gebied van de veehouderij komt het CDA Asten in de eerste plaats op voor de belangen van gezins- en familiebedrijven. Het CDA is tegen megastallen die gerund worden door zetbazen van grote concerns. Wij zijn niet tegen schaalvergroting, als het maar op een duurzame manier gebeurt. Schaalvergroting moet geen doel op zich zijn. Het gebruik van antibiotica in de veehouderij moet sterk worden verminderd. Beslissingen over de vestiging of uitbreiding van bedrijven moeten op lokaal en regionaal niveau worden genomen. Provincies en gemeenten bepalen dus zelf welke veehouderijen zich in hun gebied mogen vestigen, waar ze zich mogen vestigen en hoe groot ze mogen zijn.
❖ Ga gebiedsgericht aan de slag met knelpunten of vraagstukken in het buitengebied
Het CDA is een groot voorstander van gebiedsgerichte processen in het buitengebied waar in samenspraak met de bewoners wordt gekeken naar de toekomst van het gebied. Daarbij kijken wij integraal naar de opgaven die er in een gebied leven. Als voorbeeld geldt de VAB-pilot in Heusden (VAB staat voor vrijkomende agrarische bebouwing). In onze optiek worden er in dit soort trajecten de beste resultaten gehaald mét draagvlak van de mensen zelf. In de komende raadsperiode willen wij de transformatie van het buitengebied daarom gebiedsgericht laten verlopen. Verschillende woongebieden in het buitengebied van Asten vragen om aandacht, omdat de leefbaarheid daar onder druk komt te staan. Bijvoorbeeld door een toenemend aantal vrijkomende woningen en/of bedrijven, verloedering of toenemende industrialisering. Het CDA denkt daarbij aan de Diesdonk, de Kleine Heitrak en het gebied rondom de Waardjesweg, Hazeldonk en Heesakkerweg. In onze optiek moet de gemeente polsen of en zo ja op welke manier daar interesse is om ook samen met bewoners te kijken naar de toekomst van deze gebieden.
❖ Lever maatwerk in de richting van stoppende agrarische ondernemers
De transformatie van het buitengebied is een proces van de lange adem. Het CDA gelooft niet in onteigeningen of verplichte uitkoop. Een aanzienlijk aantal agrarische bedrijven verdwijnt als gevolg van toegenomen regeldruk en het ontbreken van een bedrijfsopvolger. Het CDA wil dat gemeente Asten zich meewerkend opstelt bij gesprekken met stoppende agrariërs. Dat betekent open kijken naar nieuwe mogelijkheden (omschakelen naar een andere vorm van economie), maatwerk bieden per ondernemer, oog hebben voor de milieutechnische kant van het vraagstuk, maar ook rekening houden met de fiscale, financiële en mentale positie van de ondernemer. Als een ondernemer het bedrijf wil beëindigen en wil verhuizen richting de dorpskern, dan moet de gemeente hier ook medewerking aan proberen te verlenen.
❖ Stel een toekomstplan op voor de agrarische sector: bied duidelijkheid
Naast aandacht voor stoppende bedrijven moet er ook met ondernemers die door willen gaan het gesprek worden gevoerd over de toekomst van de veehouderij, land- en tuinbouw in de gemeente Asten. Op welke wijze wil men zich ontwikkelen? Hoe kan er rekening worden gehouden met bestaande wet- en regelgeving én de publieke opinie? Op welke manier kan er samen op een positieve manier aandacht worden gegeven aan de sector, die ook van belang is voor de Astense economie. Het CDA wil dat de gemeente Asten in samenspraak met agrarische ondernemers, ZLTO en aanverwante organisaties zoals de Rabobank tot een toekomstplan komt voor de agrarische sector in Asten, Heusden en Ommel (naar voorbeeld van het pamflet platform vitale veehouderij in Noord-Limburg).
❖ Blijf meedenken met (intensieve) agrarische familiebedrijven
Het CDA staat voor gezonde familiebedrijven en is om die reden ook niet tegen mogelijke uitbreiding van een land- of tuinbouwbedrijf. Het runnen van een agrarisch bedrijf vraagt vandaag de dag veel van een ondernemer: een goed verdienmodel behouden, het voldoen aan wet- en regelgeving, rekening houden met de omgeving en de publieke opinie. Voor het CDA is van belang dat er draagvlak is voor de bedrijfsontwikkeling in de buurt en dat het past binnen de bestaande wet- en regelgeving. Het is in zekere zin ook het bieden van maatwerk. Van de gemeente Asten mag de agrarische ondernemer een constructieve grondhouding verwachten en duidelijke regie op het dossier.
❖ Geef ruimte aan de melkveehouderij rondom de Groote Peel
Landelijk worden er discussies gevoerd over de wenselijkheid van melkveehouderijen rondom Natura2000-gebieden, maar de melkveehouderijen zijn van groot belang voor het gebied rondom de Groote Peel. Melkveehouderijen horen in het gebied, helpen het landschap te onderhouden en hebben een positieve invloed op de beleefbaarheid door inwoners en toeristen. Om die reden wil het CDA dat bij gebiedsprocessen rondom de Groote Peel voldoende rekening wordt gehouden met het behoud van dit type bedrijven in het gebied. Werk actief aan de toekomst van de melkveehouderij in de Peel.
❖ Er moet een moderne vorm van vrijwillige kavelruil op gang komen
Er moet een oplossing worden gezocht voor de schaarse ruimte én het risico dat verschillende belangen met elkaar botsen. In het verleden is ruilverkaveling toegepast om gebieden verder te ontwikkelen. Het CDA wil onderzoeken of een moderne vorm van vrijwillige kavelruil kan helpen bij het oplossen van problemen in het buitengebied. Daarbij moeten overheidsinstanties zoals de gemeente en de provincie verantwoord grondbeleid voeren met aandacht voor bijvoorbeeld: het pachtbeleid, het combineren van landbouw en natuur, het beschermen van goede landbouwgebieden, het creëren van grotere huiskavels en het bieden van mogelijkheden om te extensiveren.
❖ Zet de aanpak rondom vrijkomende agrarische bebouwing actief voort: sloop leegstaande stallen
Door stoppende agrarische ondernemers neemt de hoeveelheid overtollige bebouwing in het buitengebied toe. Als hier niets aan wordt gedaan liggen verloedering en criminele activiteiten op de loer. Om dit te voorkomen moet de gemeente Asten de sloopregeling voor stallen behouden en bij betreffende ondernemers aandringen op de sloop en/of gedeeltelijke herbestemming, waarbij de nieuwe activiteiten moeten passen in het gebied. Het CDA juicht een herbestemming als agrarisch verwant toe omdat dit het gebied kan versterken.
❖ Geen extra regels, maar continuering van het huidige beleid
De gemeenteraad van Asten heeft in het najaar van 2021 de omgevingsvisie opgesteld: een brede visie over hoe wij ruimtelijk tegen onze gemeente aankijken. Daarbij is een gebiedsgerichte benadering gekozen en ingezet op voortzetting van het bestaande beleid. Uit de zienswijzen en behandeling in de gemeenteraad kwamen twee knelpunten naar voren: agrarische bedrijven die zijn gelegen in nietagrarische gebieden en het glastuinbouwgebied in het beekdal aan de Waardjesweg. Op initiatief van het CDA is een motie aangenomen die oproept om met deze ondernemers in gesprek te gaan bij de uitwerking van de omgevingsvisie in een omgevingsplan (nieuwe term voor het bestemmingsplan). Voor ons als CDA geldt dat er voor alle bedrijven ontwikkelmogelijkheden moeten blijven, mits die rekening houden met de directe omgeving zoals nu ook al het geval is.