Verenigingen

❖ Maak werk van een nieuwe sporthal De Schop
Sporthal de Schop is bijna toe aan vervanging. Tijdens de renovatie in 2010 is de sporthal voor een looptijd van nog eens 15 jaar opgeknapt. De gemeente Asten moet in de komende vier jaar dus plannen maken voor vervanging van sporthal De Schop. Het CDA wil een sporthal inclusief zwembad in eigen beheer. Een zwembad hoort bij het voorzieningenniveau dat wij onze inwoners willen aanbieden en de huidige dienstverlening verloopt uitstekend.

Het CDA is voorstander van verplaatsing van de Schop, omdat (sport)verenigingen en klanten dan terecht blijven kunnen terwijl een nieuwe sporthal wordt gebouwd. De ondergrond van de Schop leent zich bovendien erg goed als inbreidingslocatie voor nieuwe woningbouwplannen. In onze optiek kan daar een mooie mix ontstaan van sociale woningbouw, gelijkvloerse woningen en/of appartementen voor senioren en starterswoningen.

Door onderwijsorganisaties en (sport)verenigingen is de locatie aan de Beatrixlaan als optie genoemd. Het CDA kan zich daarin vinden, waarbij in dit scenario de gehele ontwikkeling van het Ostaderpark (inclusief museum, sterrenwacht, IVN) meegenomen dient te worden. De uiteindelijke locatiekeuze baseert het CDA op de meerwaarde voor Asten, het draagvlak onder inwoners en gebruikers en de financiële haalbaarheid.

❖ Weer aandacht voor sport(beleid)
In het kader van gezondheid is bewegen in toenemende mate een belangrijk aandachtspunt. Dat geldt voor vrijwel iedere doelgroep, maar met name voor de jeugd en senioren kan de gemeente met haar inbreng van toegevoegde waarde zijn. Door bezuinigingen is de inzet vanuit de gemeente Asten voor sport(verenigingen) beperkt. Het CDA pleit voor meer geld voor sport en bewegen om: met verenigingen sportbeleid op te stellen én uit te voeren, sportvouchers beschikbaar te blijven stellen voor jongeren en volwassenen die zelf de contributie van een vereniging niet kunnen betalen (hiermee helpen we de meest kwetsbaren), beweegprogramma’s op te zetten met partners als verenigingen en scholen om overgewicht tegen te gaan, bij te dragen aan initiatieven uit de gemeenschap om een meer beweegvriendelijke omgeving te realiseren. 

❖ OZB voor verenigingen
Sportverenigingen betalen OZB die in lijn ligt met wat bedrijven betalen. Dat vindt het CDA oneerlijk, omdat verenigingen geen geld verdienen en/of een winstoogmerk hebben. Wij vinden dat verenigingen aangeslagen moeten worden net als particulieren, zodat zij minder geld kwijt zijn aan belastingen en meer kunnen investeren in de eigen vereniging.

❖ Onderzoek welke ondersteuning verenigingen (na Corona) nodig hebben
De Coronacrisis en eerdere bezuinigingen vanuit de gemeente zijn van invloed geweest op veel verenigingen. Het CDA wil dat de gemeente een ronde maakt langs alle verenigingen om op te halen, wat er op dit moment bij hen leeft en de belangrijkste onderwerpen uitwerkt in het uitvoeringsprogramma sociaal domein. Doel is om ook ‘stille’ verenigingen beter in beeld te krijgen. Zo kunnen wij verenigingen helpen bij hun goede werk voor de gemeenschap. 

❖ Formaliseer de positie van belangenorganisaties
Het CDA wil dat officiële belangenorganisaties en verenigingen actief en vroegtijdig bij het beleid en belangrijke projecten van de gemeente Asten worden betrokken. Wij denken daarbij onder andere aan het Dorpsoverleg Heusden, de Dorpsraad Ommel, het IVN, de ZLTO, de OVA, ICAS.

❖ Oud papierinzameling via verenigingen en met een vastgestelde prijs
Het inzamelen van oud papier blijft een taak van verenigingen, zolang zij deze taak willen uitvoeren. Het CDA is voorstander van aangescherpte tariefafspraken. Door het afspreken van een minimumtarief zijn vereniging verzekerd van een vaste minimumopbrengst. Op die manier is het voor hen haalbaar om het oud papier op te blijven halen. In samenspraak met de vereniging moet er ook een afspraak komen dat bij hoge papierprijzen de gemeente Asten meeprofiteert en geld kan sparen voor jaren, waarin bijspringen noodzakelijk is om de minimumprijzen te garanderen. Tariefafspraken zijn dus de uitkomst om tot een eerlijke systematiek te komen voor verenigingen en de gemeente Asten en zorgen ervoor dat lokale lasten voor inwoners beter onder controle blijven (investeringen door de gemeente Asten worden namelijk betaald uit de afvalstoffenheffing).

❖ Asten als evenementendorp: haal barrières weg, stimuleer initiatiefnemers
In de gemeente Asten worden gelukkig heel veel evenementen georganiseerd. Het draagt bij aan een mooie leefbare gemeente. Het CDA wil dit minimaal behouden en daar waar mogelijk versterken. Om die reden zijn wij voor gelijkblijvende leges voor evenementen. De voorbije jaren zijn evenementen als ‘Asten in kerstsfeer’ of de ‘Klokkendagen’ komen te vervallen. De gemeente Asten is gebaat bij evenementen die Asten op de kaart zetten. Bekijk als gemeente of er een subsidieregeling ontwikkeld kan worden, waarmee beginnende evenementen de kans krijgen om uit te groeien tot een op zichzelf staand evenement. Het CDA wil hiermee ondernemers, organisaties en verenigingen stimuleren om bij te dragen aan dat nog levendigere Asten, Heusden en/of Ommel

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.