Welzijnswerk
Waarom welzijnswerk?
Veel zorg en ondersteuning wordt geleverd door professionele instellingen. Daarnaast zetten verenigingen zich steeds vaker in voor maatschappelijke taken. Denk hierbij aan een vereniging, die helpt aan de participatie van een allochtone doelgroep of mensen met een arbeidsbeperking. Welzijnswerk is de smeerolie tussen beiden, maar neemt ook zelf taken op zich op het gebied van het jongerenwerk en ouderenbeleid.
Nieuwe tendens
Nu de gemeente er steeds meer taken bij krijgt, is het volgens het CDA ook nodig om het welzijnswerk te venieuwen. Een moderne welzijnsaanbieder richt zich meer en meer op preventie (voorkomen van problemen) en neemt niet zo zeer taken over, maar helpt anderen (vrijwilligers bij voorkeur) op weg om maatschappelijke taken op zich te nemen. Als die vrijwilligers - bijvoorbeeld verenigingen - taken kunnen overnemen, dan moet de welzijnsaanbieder dit begeleiden en tot slot als achtervang aanwezig blijven.
De welzijnsaanbieder moet een flexibele organisatie zijn, die van project naar project gaat en als katalysator geldt voor de gemeenschap. De uitvoering zien wij zo veel mogelijk belegd bij de gemeenschap zelf.