Algemene beschouwingen CDA Bernheze Begroting & Dekkingsplan 2021
Algemene beschouwingen CDA Bernheze Begroting & Dekkingsplan 2021
Voorzitter, voor ons ligt een begroting die tot stand is gekomen in een onzekere tijd. Een tijd waarin het des te belangrijker is - naar elkaar om te kijken en voor elkaar te zorgen, dus er te zijn voor elkaar.
De begroting en het bijbehorende dekkingsplan passen wat het CDA betreft in deze tijd. We stellen ambities bij waar nodig, prioriteren op een nieuwe manier maar niet ten koste van onze inwoners. De begroting is sluitend en heeft slechts een inflatiecorrectie op de OZB tot gevolg wat past bij deze tijd.
We reflecteren in deze beschouwing op het moment waar we nu in verkeren en blikken uiteraard vooruit: waar willen we naartoe als gemeente? Eenzelfde reflectie vragen wij ook van u.
Als het gaat over onze gemeentelijke organisatie bijvoorbeeld, in de kadernota vroeg u de raad nog om een forse uitbreiding. In deze begroting is dat verandert, u lost zaken intern op en waar het kan met incidentele gelden. Maar komen we zo wel tot een stevige, toekomstbestendige gemeentelijke organisatie? Een organisatie die proactief meedenkt in de vraagstukken waar onze inwoners mee komen.
Een organisatie die in staat is kwaliteit te bieden en te behouden, mensen de kansen geeft door te groeien en zich met hart voor de zaak en bovenal onze inwoners inzetten. Wij maken ons hier oprecht zorgen over en hebben er intussen meermaals aandacht voor gevraagd en kritische vragen over gesteld, in het bijzonder in het ruimtelijke domein.
Wij vragen nu van u als voorzitter en portefeuillehouder, een stevige reflectie over hoe u bouwt aan deze organisatie. Een goede organisatie speelt een belangrijke factor als bijvoorbeeld onze inwoners bij u komen met WMO-vraagstukken, zij op zoek zijn naar antwoorden op hun zorgvraag, hoe zij langer thuis kunnen wonen, of als een van de kinderen in de problemen is geraakt en jeugdzorg nodig heeft. Maar ook bij onze ambitie om stoppers, en ook blijvers in de agrarische sector te begeleiden, in het buitengebied. Het is zaak om mensen mogelijkheden te bieden, kansen. Dat is wat het CDA betreft de inzet.
Daarom vragen wij nu van u als voorzitter, een duidelijke reflectie over uw organisatie en hoe daar aan gebouwd wordt en in de toekomst gaat worden.
Waar het gaat over de ecologische verbindingszones zien wij, gezien uw beantwoording op de technische vragen, een mogelijkheid ontstaan. U geeft namelijk aan dat de natuurcompensatiepot, de reserve landschappelijke kwaliteitsverbetering, ook daarvoor aangewend kan worden. Dat zou betekenen dat we dus tóch op Bernhezer grondgebied kunnen compenseren als bijvoorbeeld the Duke haar uitbreiding vorm geeft. Wat vindt u daarvan?
Rondom de Maashorst en het toekomstperspectief hebben wij nog steeds de nodige zorgen. Wij hebben nu van u een concept jaarplan 2021 ontvangen die verantwoord waar het door ons begrote budget aan uit wordt gegeven. Een toename van dit budget zien wij in ieder geval niet zitten, op gelijk niveau of een lichte afbouw van deze structurele post heeft nadrukkelijk onze voorkeur. Ik wil namens de CDA fractie nogmaals stevig benadrukken dat een veilig natuurgebied wat ons betreft voorop staat, met maximaal ruimte voor recreatie in verschillende vormen en zo min mogelijk afgesloten gebieden. Meer stabiliteit en vereenvoudiging, het spreekwoordelijk aftuigen van de bestuurlijke kerstboom is wat het CDA betreft noodzakelijk om daartoe te komen.
De omgevingswet, een project wat het nodige kost maar als het goed is ook wat op gaat leveren. Onze vraag over de onderzoekskosten ad €150.000,- is beantwoord maar onvoldoende verhelderend, wat gaat u daar nu precies mee doen?
Ondermijning en het gevoel van onveiligheid blijven ook een punt van aandacht. Recent presenteerde u ons nog cijfers daarover, specifiek toegespitst op het buitengebied. Vergelijkingsmateriaal is er nog niet, maar voor ons bleek daar wel uit dat het op het vlak van veiligheid en onderhoud in het buitengebied absoluut beter moet. Hoe staat het er daar nu voor, naast de aanpak van gevaarlijke bermen, het onderhoud, of de verlichting op plekken waar mensen zich onveilig voelen?
Het is een landelijk vraagstuk, maar voor Bernheze ook onverminderd groot; de woningmarkt. We willen graag dat mensen langer thuis wonen en wel in een veilige omgeving. Maar zeker ook plaats voor alle starters, zowel jonge stellen als alleenstaanden. Hoe vinden zij hun plek in Bernheze, koop of huur, zijn die er wel? De ervaring leert immers dat het lang duurt voordat huizen van een plannetje een echt thuis zijn geworden. Wij zullen een motie indienen om hier extra vaart mee te maken, ook in het licht van de nog te actualiseren woonvisie.
De regionale energiestrategie, als ik dat zo uitspreek klinkt dat eigenlijk als een ver van ons bed show. Maar wanneer er een windmolen in de achtertuin moet komen, of een park met zonnepanelen, verandert dat beeld snel. We moeten iets dat is zeker, maar wat het CDA betreft wel zo dat inwoners van Bernheze niet alleen de lasten dragen maar ook delen in de lusten. Wij zien postcoderoosprojecten als positief en wat zonnepanelen betreft bij voorkeur op het dak.
Gezien de opgave gaan we windmolens niet uit de weg, maar zien we windmolens graag geclusterd in het landschap, daar waar de overlast het minst is, vanuit het oogpunt van zorgvuldige ruimtelijke ordening.
Ook de droogte van de laatste jaren speelt ons parten hoe staan wij er voor wat dat betreft, hoe is uw relatie en overleg met het waterschap daaromtrent? Is daar een plan van aanpak voor, hoe treedt u hier samen in op?
Dan wat betreft de evenementen en horecavisie. Wij zijn content dat dit wordt opgepakt, we hebben hier meerdere keren aandacht voor gevraagd bijvoorbeeld bij de kermis van Vorstenbosch die te maken hebben met concurrerende evenementen. Wat vindt u van onze suggestie om beiden, evenementen en horeca, in één visie te vatten gezien de raakvlakken?
Op financieel vlak staan we er als gemeente zeker niet verkeerd voor. Wij vinden het wel van belang dat u de ontwikkelingen op dit moment op de voet volgt. Forse tegenvallers zijn onwenselijk en het afromen van ons weerstandsvermogen mag niet te vroeg gebeuren.
Enkele ambities worden met het dekkingsplan op het huidige niveau gehouden en niet verder uitgevoerd, op dit moment. Wij zijn wel te spreken over het budget groenonderhoud waar de budgetten wel overeind blijven. Deze schrappen zou op termijn betekenen dat we weer een inhaalslag uit moeten voeren met bijbehorende extra kosten, zoals eerder al is gebleken. Een goed voorbeeld van consistent beleid.
Bij diverse infrastructurele werken bent u wel aan het wegstrepen gegaan, met name aan het einde van onze meerjarenbegroting, 2024. Dit terwijl wij in de tussenliggende periode nog ruimschoots de tijd hebben om, indien financieel noodzakelijk, die overweging te maken.
De septembercirculaire geeft ons inziens op dit moment nog voldoende ruimte om deze projecten niet in het geheel te schrappen. Het CDA vindt het zeer belangrijk om te blijven investeren, zo houden we mensen aan het werk en draagt het bij aan uiteindelijk lagere structurele lasten bij het onderhoud van onze infrastructuur. Maar op dit moment moeten wij wel komen tot een meerjarig sluitende begroting. Wij zullen dan ook een motie indienen om deze projecten hernieuwd te betrekken bij de kadernota voor 2022.
Voorzitter, hét woord van 2020 heb ik bewust niet een keer genoemd. Dat hoeft ook niet, we weten allemaal wat ik dan bedoel, en vanuit die positie kijken wij als CDA fractie graag vooruit. Uitkijken naar het moment waarop we er op kunnen terugblikken. Tot die tijd voorzitter, zorg goed voor elkaar.
Mart Smits
Fractievoorzitter CDA Bernheze