18 september 2024

Grondwaterbelasting werkt niet

Grondwaterbelasting werkt niet

Een verbod op het besproeien van tuinen met grondwater leidt tot meer gebruik van leidingwater. Dat is problematisch omdat Brabant Water al moeite heeft om te garanderen dat er in de toekomst genoeg drinkwater is voor iedereen. We moeten leidingwater niet inzetten voor zaken waar we prima grondwater voor kunnen gebruiken.

Door het groen wat in de tuinen staat te beregenen kunnen we het klimaat in dorp en stad optimaal houden. Koelere temperaturen, bloeiende planten voor de biodiversiteit en minder stof in de zomer.  Het belasten, verbieden of ontmoedigen van beregening zou deze effecten belemmeren.

Een effectieve uitvoering van zo`n grondwaterheffing kost ook nog eens veel geld en tijd. Dat is bij personeelstekorten ongewenst. Bij zo’n heffing kunnen de kosten hoger worden dan de opbrengsten. Daarnaast moet er ook een controlesysteem worden opgezet en uitgevoerd, nog los van het niet achter de voordeur kunnen kijken (privacy).

Als CDA  zien we meer in een ‘voor wat hoort wat’ benadering. Een betere aanpak is om te stimuleren om het regenwater van het dak in de tuin te laten lopen of in regentonnen. Als je in de herfst, winter en voorjaar het grondwater aanvult kan je later je tuin besproeien.

Wie wat bewaart heeft wat! Kies voor oplossingen samen met elkaar en geen extra belasting.

Adri School
Raadslid CDA Bernheze
CDA Bernheze: altijd in de buurt!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.