23 december 2016

Algemene subsidieverordening 2017

Hierbij de reactie van het CDA op de algemene subsidieverordening 2017 (Raadsvergadering 20 december 2016):

Goed dat de nieuwe verordening aansluit bij de VNG-verordening en aansluit bij de weigerkaders van de wet algemene bestuursrecht.

Ook is het prettig dat er minder administratieve rompslomp voor aanvragers geprobeerd is te creëren.

De subsidieverordening gaat alleen nog over regels niet meer over inhoud.

Wij zouden het prettig vinden als subsidieplafonds net als voorheen gewoon door de raad vastgesteld worden en niet gedelegeerd worden naar het college.

Want nu kan het college volgens artikel 3 bepalen welke activiteiten in aanmerking komen voor subsidie, welke doelgroepen in aanmerking komen voor subsidie, hoe de subsidie wordt berekend en hoe de wijze van besteding moet worden verantwoord en bepalen hoe het moet worden beoordeeld.

Het CDA en ook subsidievragers en inwoners hebben grote behoefte aan kaders voor het subsidiebeleid. Willekeur of suggestie van willekeur moet voorkomen worden. Een objectief toetsingskader, meer transparantie, tot welk bedrag, aan wie en met welk doel. De Raad kan via de begroting op hoofdlijnen proberen te sturen en beleidsprioriteiten meegeven voor komend jaar.  De raad bepaald de kaders. Het college voert deze uit.

Wij hebben de indruk dat we in de toekomst minder invloed krijgen op de kaders.

Het CDA vindt subsidies zo belangrijk als smeerolie van onze samenleving dat wij er als raadsleden over mee willen blijven denken en beslissen.

Wij hebben met deze nieuwe verordening daarom niet ingestemd. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.