21 juni 2017

Mijn gemeente Dichtbij begroting 2018

In de raadsvergadering op 20 juni heeft het CDA als volgt gereageerd op "Mijn gemeente Dichtbij begroting 2018":

De begroting is sluitend, volgens afspraak. Er zijn enkele zaken die het CDA opvallen. De medewerkers van beide gemeenten staan door de veranderingen al geruime tijd onder druk, dit kan zo niet door blijven gaan! U geeft in de jaarrekening aan dat onderbezetting de aanleiding is voor het vooruitschuiven van veel plannen en gelden. Maar u kiest er toch voor om de organisatie alleen op management en directieniveau aan te passen, terwijl we juist toewerken naar zelfsturende teams. Mede daardoor stijgt onze bijdrage met €1 miljoen en in Gestel zelfs meer. 

De bereikbaarheid en de dienstverlening hebben niet geleden hebben onder de ambtelijke fusie, het CDA wilt de ambtenaren hiervoor complimenteren. 

Een zorgpunt voor ons zijn de twee gemeentelijke gebouwen die beide half leeg staan. Gestel is druk bezig met het ontwikkelen van plannen, maar hoe staat het met de tweede verdieping van het gemeentehuis van Boxtel? Heeft u daar ook al concrete plannen voor? 

Als we kijken naar de kerngetallen valt ons op dat Boxtel meer verwijzingen heeft naar HALT, meer jeugdwerkelozen heeft, meer jongeren heeft met jeugdbescherming en meer jongeren met jeugdreclassering dan landelijk. Kunt u dit verklaren en is hier het komend jaar een kanteling in te verwachten? 

We scoren laag op hernieuwbare elektriciteit, maar het CDA heeft er alle vertrouwen in dat de nieuwe duurzaamheidsvisie hier veranderingen in gaat brengen. 

We signaleren dat de taken voor het regionaal team leerplicht ook voor Vught en Haaren uitgevoerd gaan worden. Voor hoeveel jaar is dit afgesproken? 

Het CDA is voorstander van het niet indienen van een zienswijze, maar willen het proces wel kritisch volgen op het behalen van doelstellingen op basis van efficiëntie en effectiviteit. Een gezonde begroting is immers één van de bepalende factoren om de ambtelijke samenwerking tussen de gemeentes Boxtel en Sint-Michielsgestel spoedig tot een succes te maken. Het is zaak dat dit spoedig gebeurt omdat mogelijke nieuwe partijen reeds in zicht komen. Mocht het zover komen, dan is het goed als de organisatie van Mijn Gemeente Dichtbij er staat.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.