19 december 2017

Omzetting onderhoudsvoorzieningen naar egalisatie reserves

Opgenomen is de input van het CDA tijdens de raadsvergadering op 19 december over de omzetting onderhoudsvoorzieningen naar egalisatie reserves:

Op het eerste gezicht is dit een slimme zet. Zo houd je kosten buiten de deur en bewaar je geld voor waar het voor bedoeld was.

Een aantal zaken bevalt het CDA echter niet:

Ten eerste:

het lijkt erop dat er niets is gedaan met de gelden die begroot waren voor onderhoud van wegenbeheer, kunstwerken, speelvoorzieningen, onderwijs en Mop Wilgenbroek (binnenzijde).

Het is een slechte zaak dat bedragen die wel begroot zijn, niet zijn uitgegeven.

Verder is het vreemd dat deze (egalisatie)reserves gevormd worden, maar er geen concrete kosten in het vooruitzicht staan gepland. Het hele idee van een egalisatiereserve, belastingtechnisch gezien, is dat je alvast een reserve maakt om kosten in het “vooruitzicht” te kunnen bekostigen. 

In 2018 wordt er een nieuwe nota vastgesteld en gaan we weer eens met geld schuiven. Het is beter om er iets mee te doen, dan ermee te schuiven.

Ten tweede:

het bevalt ons ook niet dat de Meerjaren onderhoudsplannen nog steeds niet allemaal actueel zijn. Dat wordt nu opgelost door overgebleven gelden een andere naam te geven.

Het CDA heeft meerdere keren vragen gesteld over de actualisatie van de Meerjaren onderhoudsplannen, er was toegezegd dat de plannen voor juni afgelopen jaar allemaal up to date zouden zijn. Waarom is dit niet gehaald? Wat is er mis gegaan?

Ook zien we inconsequent gedrag. De huidige wethouder financiën heeft enkele jaren geleden een betoog gehouden om de reserves af te bouwen en te stoppen in de algemene reserves. Het CDA was hier zeer sceptisch over. Nu gaat dezelfde wethouder motiveren waarom we dezelfde reserves weer op gaan tuigen.

Bij onderhoud kunstwerken gaan we boven het maximumbedrag van €350.000, eind 2017 staan we op €421.000. Gaat de rest dan naar de algemene reserve? Hoe gaat u dit oplossen?

Al met al is het op dit moment een goede/de enige mogelijke zet.

In het verleden zijn er blijkbaar verkeerde beslissingen genomen en voor de toekomst is er geen plan! 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.