19 december 2017

Opnieuw instellen verkeerslichten in de Baroniestraat en de rest van Boxtel.

Het CDA heeft vragen gesteld over het opnieuw instellen van de verkeerslichten in de Baroniestraat en de rest van Boxtel:

De Baroniestraat staat altijd vast, zeker in de spits is het één grote lange file. Je komt er ook nauwelijks tussen als je de Baroniestraat op wilt rijden. De stoplichten hier lijken niet goed op elkaar afgestemd. 

Er is veel minder verkeer van de Annastraat naar de Pastor Erasstraat dan op de Baroniestraat. En zo ook bij Molenstraat. Die stoplichten zouden minder lang op groen kunnen voor een betere doorstroming. Het verkeer zal er blijven, maar er valt heel wat te winnen met het opnieuw instellen. Hier wordt veel over geklaagd.

Het CDA wil dit ook breder trekken naar heel Boxtel. Het blijkt dat in het land heel veel stoplichten verkeerd afgesteld staan waardoor men geregeld staat te wachten voor niets. Dat komt deels door ‘knullig’ afstellen in het verleden, maar ook door veranderende verkeerssituaties die ervoor zorgen dat de afstellingen niet meer kloppen. Er zijn ook steeds meer mogelijkheden om verkeerslichten te reguleren op basis van verkeersaanbod. 

Een ander aandachtspunt hierbij is dat sommige stoplichten waar veel ouderen oversteken, weer te snel afgesteld staan. Senioren moeten soms rennen om de andere kant van de straat op tijd te bereiken. 

Een mooie uitdaging om dit alles te optimaliseren. 

Vragen vragenhalfuurtje:

1.     Wanneer zijn de stoplichten in onze gemeente voor het laatst in samenhang op elkaar ingesteld? 

2.     Kunt u op korte termijn de optimale instelling van verkeerslichten doorvoeren voor de Baroniestraat?

3.     Kunt u inventariseren op welke plaatsen en tijden senioren in de problemen komen met oversteken?  

4.     Kunt u toezeggen dat er onderzocht wordt wat de optimale instelling van verkeerslichten is voor heel Boxtel en dat dit dan ook ingevoerd zal worden? 

De wethouder zegt toe te bekijken of de stoplichten in de Baroniestraat beter afgesteld kunnen worden. Deze stoplichten werken wel op aanbod van auto’s.

Wethouder herkent het feit dat senioren soms moeten ‘rennen’ om de andere kant van de straat op tijd te bereiken doordat stoplichten te strak staan afgesteld en dat dit onveilig en onwenselijk is. Wethouder zegt toe dit te onderzoeken en aan te passen. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.