29 november 2017

Pilot biomassaplein Vorst B

Tijdens de raadsvergadering op 28 december heeft het CDA vragen gesteld over de pilot biomassaplein op Vorst B. De vragen waren als volgt:

Het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld over de pilot biomassaplein maar wij hebben toch nog aantal vragen.  Er is heel erg weinig informatie beschikbaar. Wij begrijpen om meerdere redenen niet dat er overwogen wordt om de pilot biomassaplein op Vorst B te plaatsen. 

  1. Deze pilot haalt het bedrijventerrein naar beneden. Want welk hoogwaardig duurzaam bedrijf wil nu naast zo’n biomassaplein zitten, laat staan zich hier vestigen? 
  2. Gronduitgifte op Vorst B wordt hierdoor nog lastiger. Dat kost ons geld en we leggen een deel van het bedrijventerrein vast voor een misschien wel tijdelijke ontwikkeling. 
  3. Vorst B heeft label duurzaamheid. Maar dan graag, hoogwaardige duurzaamheid / sociale duurzaamheid, werkgelegenheid, uitbreidingsmogelijkheden onze bedrijven. Wat kan/mag ? Hier is ook geen duidelijkheid over. 
  4. Weer meer (800!) verkeersbewegingen op een locatie die al muurvast zit, op de schop gaat voor verbreding en dus geen extra verkeer kan gebruiken. Dit is de ontsluiting van Ladonk en Lennisheuvel. 
  5. Om energieneutraliteit in 2030  te bereiken hebben we  inwoners en ondernemers hard nodig. Dan moet je geen dingen opdringen en mensen overvallen met berichten van pilot op een bepaalde locatie. Zonder informatie krijg je onrust en weerstand.  

Begrijp ons goed. Het CDA ondersteunt duurzame oplossingen. We hebben ingestemd met onze duurzaamheidsvisie. Maar dit moet wel met respect voor omwonenden gebeuren en op een financieel goede manier. 

In de stukken die wij konden vinden is het biomassaplein onderdeel van landschappen van Allure en gericht op landschapsontwikkeling en niet op energiewinning. Uiterlijke startdatum zou 1 januari 2017 zijn.  En er zijn veel nieuwe en ook negatieve inzichten over biomassa, veel sluitingen van biomassacentrales ook. Boxtel gaat verkleinen, zeven, drogen en dan weer verkopen en  verplaatsen. Wordt het dan wel ergens anders verbrand? Dan werken we mee aan uitstoot ergens anders….    

Kortom: het lijkt onlogisch en ongewenst om de pilot biomassaplein op Vorst B te houden en misschien is het ook wel onlogisch en ongewenst om met deze pilot mee te doen.  Meer informatie is dringend nodig. Wij willen de wethouder verzoeken om een bijeenkomst te organiseren voor ondernemers, inwoners, raadsleden en andere belangstellenden waarin duidelijke informatie wordt gegeven en gelegenheid is voor discussie en inspraak. 

Vragen:        

  1. Deze pilot wordt gehouden door 4 gemeenten. Boxtel: Oude gemeentewerf Liempde en Vorst B,  Best oninteressante locatie (volgens wethouder in BD). Zijn er nog andere alternatieven? En waarom is dit het beste alternatief? Ook financieel gezien. 
  2. Wie beslist of de pilot doorgaat en op welke plaats deze pilot gehouden wordt? Op basis waarvan wordt deze keuze gemaakt? 
  3. Wordt de gemeenteraad alleen maar geïnformeerd of nemen wij het besluit?  
  4. Er is erg weinig bekend. Summiere informatie via kranten bij inwoners, ondernemers en ook wij raadsleden weten bijna niets. Hoe en in welk stadium gaat u informeren? Opbrengsten, voordelen maar ook gevolgen en risico’s. 
  5. Waarom ‘verrast’ u mensen met een pilot? (Top down à weerstand. Tegenstrijdig aan ons eigen duurzaamheidsbeleid).
  6. Kunnen we nog van de pilot af? Zo ja, wat zijn dan de consequenties? 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.