Raadsvoorstel: Visie zon- en windenergie
Goed om te lezen dat bepaalde input die gegeven is tijdens de beeldvorming opgepakt en verwerkt is in de stukken. Maar van de inbreng van de ZLTO bij de Klimaattafels zien we helaas weinig van terug.
Op pagina 1 schrijft u dat er geen optimaal scenario naar voren is gekomen, maar wel inzicht is verkregen in het potentieel voor besparing en opwek. Toch maakt u in dit rapport al vergaande keuzes en noemt u zelfs locaties voor zonnevelden en windmolenparken.
Het CDA is er echter nog niet van overtuigd dat als we de RES leidend laten zijn of we wel 50 ha zonnevelden nodig hebben voor 2030. Het wel meetellen van de A2 en aan de andere kant het niet meetellen van zonnepanelen op agrarische bebouwing en industriedaken wekken bij ons vraagtekens op. Het CDA denkt nog steeds dat als we alle 5 stappen van de zonneladder consequent volgen, er minder zonnevelden nodig zijn.
Ook de uitbreiding van het elektriciteitsnet is nog erg onzeker en in de onderzoeksfasefase. We hadden dan ook verwacht dat bij de voorkeursvariaties deze dichter gesitueerd zouden worden bij woonwijken of industrie; plekken waar de energie gebruikt wordt.
We hebben begrepen dat als het gaat om de keuze van wind/zon of woningbouw, de minister van Binnenlandse Zaken streng adviseert om woningbouw voor te laten gaan en desnoods ingrijpt. Kortom argumenten ten over om de capaciteitszoektocht op daken te inventariseren en die op land minimaal te laten zijn. Brabants Landschap, Milieufederatie en Natuurmonumenten ondersteunen deze werkwijze.
Verder geeft u in het stuk aan dat in Q4 2020 1 maand principeverzoeken ingediend kunnen worden voor zonnevelden. Een nieuw college zou dan in Q1 na advies van een commissie de vergunningen regelen. Deze timing gaat ons echter te snel. Wij zullen dan ook tegen deze tijdsplanning stemmen.
Wij hebben nog heel veel vragen over deze visie:
- Is er een inventarisatie gemaakt op Ladonk?
- Is er een inventarisatie gemaakt op mogelijkheden bij agrarische bebouwing?
- Waarom worden Tongeren en Wilhelminapark zo expliciet genoemd?
- Waarom overweegt u wel zonnevelden dichtbij de Kampina (een natura 2000 gebied) en niet in de natuur bij Liempde Zuid? Kunt u dit toelichten?
- Op pagina 6 staat dat er een omgevingsvergunning afgegeven wordt voor 25 jaar en op pagina 14 staat weer dat het voor 15 jaar gegund wordt. Kunt u dit verschil uitleggen? Graag aanpassen in het stuk als het een fout is.
- Wij missen verder de gewijzigde legesverordening. Wanneer komt deze richting de gemeenteraad?
- Dan een vraag die we al eerder gesteld hebben over de locatie van de geothermietput. Is dit in Boxtel Oost?
- Gaat u in uw plannen uit van covergisting of monovergisting? Dus met of zonder mest?
- Wat is waterberging bij een zonnepark? Zijn dat beekjes en sloten? Of moet er iets afgegraven worden? Geldt dit voor ieder zonnepark?
- Wat zijn in Boxtel precieze landbouwgronden van mindere waarde? Dit wordt genoemd in het stuk, maar wordt niet aangeduid.
- Tot slot een vraag over stikstof na zonnepark. Betekent het deel in het stuk dat er eigenlijk geen agrarische activiteiten meer mogen na afloop van een zonnepark?
Tot slot, wij missen in het stuk het enthousiasmeren van huiseigenaren voor zon op dak. We hopen dat dit in de uitwerking meegenomen wordt.