Schriftelijke vragen: Seniorenbeleid
Schriftelijke vragen over het Seniorenbeleid
Tijdens de bespreking van de Jaarrekening is ons toegezegd dat er in 2020 een Seniorenagenda zou liggen. We hebben de brief van de Werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel en de reactie daarop van de wethouder n.a.v. vragen hierover in de raadsvergadering van 01 september jl. met verbazing en teleurstelling gevolgd.
De werkgroep vermeldt in de brief dat ze begrepen heeft dat het huidige college niet van plan is het Seniorenbeleid vast te stellen.
1. Klopt deze constatering van de werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel?
2. Zo ja, wat is de reden van deze beslissing? Eind juni heeft u ons immers nog een ander antwoord gegeven.
3. Kunt u aangeven waarom u niet bereid bent verder mee te werken aan een visie geschreven door professionele vrijwilligers die de knelpunten om gezond oud te kunnen worden in Boxtel benoemt en aanbevelingen voorstelt?
4. Heeft de precaire financiële situatie van de gemeente uw keuze om geen seniorenbeleid vast te stellen beïnvloed?
5. Welke financiële gevolgen verwacht u door het vaststellen van het visiedocument Senioren?
6. Waarom zou het Seniorenbeleid niet vastgesteld kunnen worden en vervolgens onderdeel worden van een levensfase inclusief beleid?
Tijdens de raadsvergadering van 1 september jl. heeft u ons een lijst met vergadermomenten overhandigd. Voor het CDA is het niet van belang of er veel of weinig contact is geweest.
In de communicatie is het een en ander misgegaan en zijn daarnaast veel personele wisselingen geweest. Er zijn vrijwilligers die zich al 12 jaar inzetten voor het realiseren van beleid voor senioren in Boxtel. Zij zien nu in het zicht van de haven, weer een niet meewerkend gemeentebestuur.
7. Kunt u aangeven waar de onvrede over de communicatie van de werkgroep vandaan komt?
8. Heeft u in 2020 met de gehele werkgroep Samen Ouder Worden in Boxtel overleg gehad?
9. Heeft u hen toen met onderbouwing deelgenoot gemaakt van het besluit van het gemeentebestuur om geen seniorenbeleid/seniorenagenda vast te stellen in 2020?
Landelijk is er een Taskforce Wonen en Zorg in het leven geroepen om gemeentes bij hun regierol te ondersteunen. De landelijke taskforce geeft een aantal zaken aan die al in 2020 gerealiseerd moeten worden en noemt een aantal zaken die in 2021 op de planning staan.
10. Kunt u aangeven waarom u, in tegenstelling tot een groot aantal omringende gemeentes, niet aansluit bij dit initiatief?