Vragenhalfuur: Japanse duizendknoop en processierups
Japanse duizendknoop en processierups
Recentelijk hebben we een plaag van de processierups achter de rug en begint de Japanse duizendknoop weer op te rukken. De gemeente Boxtel wil nu harde maatregelen nemen tegen de Japanse duizendknoop door grond af te graven. Wat het CDA betreft een goed begin. Wij zien liever een plan van aanpak met alle mogelijke middelen. Eerder hebben we al aangegeven dat elektriciteit een nieuwe aanpak is voor de Japanse duizendknoop. Dit werd echter door uw college afgeraden. Waterschap Aa en Maas zijn recentelijk met deze methode gestart. Ook ander gemeenten gebruiken elektriciteit om de Japanse duizendknoop uit te roeien. Niet enkel het CDA is verontrust, maar ook de inwoners. Bewoners van de Croon zijn bang dat de Japanse Duizendknoop de muren van de kelders doorboren.
Wat betreft de processierups is de gemeente goed bezig geweest de inwoners te informeren. Helaas waren er volgens het CDA nog te veel nesten aanwezig. Op dit moment nemen vele gemeenten al maatregelen voor volgend jaar. Vergroting van de biodiversiteit en daarmee de natuurlijke vijanden blijkt effectief te zijn.
Daarom hebben we de volgende vragen gesteld tijdens het vragenhalfuurtje van de raadsvergadering.
Japanse Duizendknoop
1. Bent u het met ons eens dat de Japanse Duizendknoop uitgeroeid dient te worden?
2. Bent u het met ons eens dat elke effectieve methode hierbij toegepast dient te worden?
3. Bent u bereid om ook elektriciteit, in samenwerking met Waterschap de Dommel, als methode in te zetten?
4. Bent u bereid om funderingen en woningen met maatregelen, zoals worteldoek of metaalplaten te beschermen tegen de Japanse Duizendknoop?
Processierups
5. Bent u het met ons eens dat de processierups uitgeroeid dient te worden?
6. Bent u het met ons eens dat onze inwoners en dieren geen last mogen ervaren van deze invasieve soort?
7. Bent u bereid een plan op te zetten om de biodiversiteit te vergroten? Denk aan mezen en sluipwespen als natuurlijke vijanden.
8. Bent u bereid om de inwoners te stimuleren om bijvoorbeeld zelf nestkastjes voor mezen op te hangen, om zo de kosten te drukken?