Alcohol en drugsbeleid 2006- 2009 in de Gemeente Deurne
In de raadsommissie Sociale Zaken & Onderwijs werd op 4 oktober jl. het voorstel tot vaststelling van de Nota Alcohol- en Drugsbeleid besproken.
Voor dit beraad waren vertegenwoordigers uitgenodigd van Nova-Dic-Kentron (organisatie voor verslavingszorg), GGD, Stichting Welzijn Deurne en Politie DAS.
Een afvaardiging van de Jeugd- en Jongerenraad had spreekrecht aangevraagd. Deze jongeren mochten later ook aan de discussie deelnemen.
De nota is tot stand gekomen met medewerking van bovenstaande organisaties nadat uit de laatste jeugdmonitor van de GGD bleek dat het aantal jongeren tussen 12-17 jaar in de regio Zuidoost Brabant aanzienlijk meer alcohol gebruiken dan vergelijkbare groepen in ons land. Acht procent van de jongeren bijvoorbeeld zegt meer dan 20 glazen alcohol per week te drinken!
De levendige discussie spitste zich toe op die onderdelen uit de nota waarin aangegeven staat wat er op dit moment al gedaan wordt aan preventie en wat men in de toekomst nog wil toevoegen aan dit aanbod.
Volgens de aanwezige jongeren wordt op scholen niet of nauwelijks voorlichting gegeven over dit onderwerp. In horecagelegenheden wordt gewoon alcohol verstrekt aan jongeren onder 16 jaar. Er wordt thuis al stevig gedronken voordat men uit gaat. Het gebruik van sterke alcoholhoudende dranken neemt fors toe. Op en in de nabijheid van scholen wordt drugs gedeald.
Conclusie uit de discussie, mede door inbreng van het CDA: ga vooral inzetten op preventie en handhaving:
Voorlichting geven op scholen over de gevaren van alcohol – en drugsgebruik. Ouders begeleiden in hun taak in deze, b.v. hoe voorkom je het “ indrinken” thuis, op welke leeftijd laat je kinderen uit gaan e.d. Politie moet veel vaker optreden als horecaondernemers alcohol verstrekken aan jongeren onder 16 jaar. Overtredingen moeten zwaarder worden gestraft ( boetes ), desnoods sluiting van de horecaonderneming. Zonodig de APV hierop aanpassen.
Liesbeth Fransen, commissielid.