26 oktober 2010

Algemene Beschouwingen 2011

In de raadsvergadering van 26 oktober 2010 hebben we de volgende beschouwing gegeven op de begroting 2011 en de meerjarenbegroting 2011-2014.  

Voorzitter,

Voor ons ligt de begroting 2011, uw laatste begroting voordat we afscheid van u nemen a.s. donderdag. Een begroting die duidelijk in het vervolg ligt van de begroting 2010. Spraken we daar nog over een bezuiniging van 1,3 miljoen euro dan zien we nu een begroting die overschaduwd wordt door een bezuiniging van ruim 4,7 miljoen euro. Deze bezuinigingstaakstelling is heel hard nodig. De financiële crisis, tegenvallende en vertraagde opbrengsten uit de grondexploitatie, de negatieve consequenties van de juni en september circulaire en de nog op stapel staande bezuinigingen die we van de nieuwe regering kunnen verwachten nopen ons er toe nu stevige maatregelen te nemen om te zorgen dat we de gemeente Deurne financieel gezond houden. Goed rentmeesterschap houdt in dat we dit niet op zijn beloop kunnen laten door het voor ons uit te schuiven maar concreet stappen dienen te ondernemen. Wij nemen een beschouwing van uit 4 invalshoeken:

  

1)      Ambitie

In de afgelopen 8 jaar hebben we ambitievol gebouwd aan Deurne en haar kerkdorpen. Een Deurne waar het aantrekkelijk wonen, leven en werken is. En laat ons duidelijk zijn, we zijn nog niet klaar. We hebben verschillende IDOP’s voor de kerkdorpen vastgesteld, wegen in het buitengebied worden verbeterd, de zuidelijke omlegging is hard nodig voor de verkeersafwikkeling om Deurne heen en voor de ontlasting van de St.Jozefparochie. Er moeten ook nog flinke slagen gemaakt worden om het project spoorzone te realiseren. Al deze ambities moeten in het belang van Deurne en haar burgers gerealiseerd worden. Sommige onderdelen kunnen we een beetje faseren en andere moeten met hoge prioriteit nog in deze periode geregeld worden. De voorliggende begroting houdt hier rekening mee ondanks de bezuinigingstaakstelling. Wij onderstrepen  deze keuze. Dit betekent dat er geen nieuwe grote projecten in gang gezet zullen worden maar dat we zorg dragen voor het afronden van belangrijke projecten waar we mee gestart zijn en tegelijkertijd zorgen dat het huishoudboekje in orde blijft. Daarnaast moet er slim gekeken worden naar de uitvoering van de grotere projecten zoals bijvoorbeeld de MFA in Vlierden waarmee grote geldbedragen gemoeid zijn zodanig dat maximaal aansluiting bij wensen wordt gerealiseerd tegen minimale kosten.  

2)      Eigen verantwoordelijkheid

Bezuinigen in deze omvang betekent dat iedereen dit merkt.  En vanuit het gezamenlijk belang zullen we ook te samen deze verantwoordelijkheid moeten dragen.  Dit vergt creativiteit van clubs maar ook meedenken en waar mogelijk faciliteren van de gemeente. Het motto moet zijn “Kun je het zelf oplossen, dan los je het zelf op”. Dit geldt ook voor voorzieningen voor onze burgers waarbij ook absoluut helder is dat diegene die niet voor zichzelf kan zorgen opgevangen moet worden en kan rekenen op onze gemeente. Dit is belangrijk voor de keuzes die we onder andere moeten maken binnen het WMO programma dat qua uitvoering in zijn geheel onder de verantwoordelijk van de gemeente valt. Het WMO programma moet er op gericht zijn dat mensen mee kunnen doen en dan bedoelen we dus dat die mensen die echt hulp nodig hebben moeten kunnen rekenen op een vangnet.  Dit geldt ook voor het verenigingsleven. Zelfwerkzaamheid is de basis van binding. De gemeente dient te ondersteunen en te motiveren zonder de initiatieven af te breken.

3)      Afspraak is afspraak

In onze ogen is het college er goed in geslaagd om de begroting sluitend te krijgen, oog houdend voor de lopende zaken. Om er voor te zorgen dat we er in slagen Deurne voor de toekomst financieel gezond te houden willen we zwaar benadrukken dat deze begroting meer is dan een begroting. Het is een opdracht om de zaken uit te werken conform de begrootte bedragen . Dus geen bijstellingen naderhand want dan blijven we schuiven.

4)      Vooruitblik naar 2012

Met de bezuiningen in deze begroting zijn we er nog niet. In juni hebben we aangegeven dat ons inziens een serieuze besparing is te realiseren door ICT samen met andere gemeentes onder te brengen in een zogenaamd “Shared Service Center” naar voorbeeld van de “Kempen gemeentes”. We hebben hier nog niets van terug gezien en denken dat dit een gemiste kans is.

Wij hebben eerder ook aangegeven, dat de kleine 5% die nu bespaard wordt op personeelssalarissen aan de lage kant is. Elk bedrijf met meer dan 100 medewerkers is in staat om 10% te besparen. De eerste taak is dan te kijken hoe kunnen we processen anders inhoud geven. Want iedereen snapt dat als je op dezelfde voet door gaat met beduidend minder personeel dat het dan spaak loopt. De begroting is sluitend dus we zullen op dit onderdeel nu niet verder aandringen, maar houden dit zeker open voor de volgende begrotingsronde. Wel verlangen we van u nog concreet actie als het om inhuur gaat. Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat bezuiniging op personeel opgevangen wordt met inhuur. Wij willen u opdracht geven om uiterlijk in maart 2011 bij ons terug te komen met een beleidsnotitie “Inhuur binnen de gemeente Deurne”. Hierin staan afspraken wanneer, onder welke voorwaarden en voor welke periodes er ingehuurd wordt en hoe dit administratief wordt verwerkt zodat we als raad ook een helder uitgangspunt hebben waarop we onze controlerende taakstelling kunnen uitvoeren. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de andere fracties deze opdracht aan het college zullen steunen om een betere grip en een transparanter inzicht te verkrijgen in deze enorme kostenpost.

Tot slot Voorzitter,

Wij zijn bewust niet ingegaan op details in deze begroting. Onze mening is dat we er met deze ronde nog niet zijn. We verwachten dat we volgend jaar nog een slag zullen moeten maken in afwachting van de bezuinigingen die de nieuwe regering voor gaat leggen. De taakstelling is duidelijk en de grote lijnen in deze begroting is uw handboek.

Leo Cuijpers, Fractievoorzitter CDA Deurne

26 oktober 2010

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.