10 november 2011

Beschouwingen Deurne vol zorgen

DEURNE - PvdA-fractievoorzitter Jan Adriaans sprak van een 'zure begroting', CDA-collega Leo Cuijpers noemde het een 'bittere pil' en wethouder Jasper Ragetlie zei dat hij zo'n begroting 'hopelijk niet nog vaker hoeft voor te leggen'. Het water staat Deurne aan de lippen, zoals burgemeester Hilko Mak het verwoordde, en de beschouwingen waren deze week dan ook doordesemd van zorgen over de financiële toekomst van de gemeente.De reserves en daarmee het weerstandsvermogen zijn zwaar aangetast, met name om toekomstige verliezen op de grondexploitatie af te dekken.

Hoe heikel de situatie is, blijkt wel uit het feit dat veel fracties in hun beschouwingen refereerden aan de artikel 12-status, waarbij een gemeente onder curatele komt te staan van de provincie. Cuijpers benadrukte het belang van een sluitende begroting. "Zeker gezien de ontwikkelingen, zoals het negatief eigen vermogen. Het laatste wat we willen is dat de provincie het roer overneemt."

Michiel Dankers (DOE!) betoogde: "We moeten voorkomen dat artikel 12 in beeld komt, want dan gaat de provincie het uitmaken." VVD'er Jeroen van Lierop was licht cynisch toen hij zei: "Het collegeprogramma had als titel 'samen verantwoorde keuzes maken'. Als de coalitie daarmee bedoelde: 'samen met de provincie die keuzes maken vanuit een artikel 12-status', dan komt het wel goed..."

Deurne heeft jaren op te grote voet geleefd, daarvan is iedereen nu wel doordrongen. "De raad is onvoldoende meegenomen (in beslissingen over risicovolle grondaankopen, red.) en is zelf te goed van vertrouwen geweest", stelt Will Tielemans (DeurneNu). Ook Dankers haalde de verantwoordelijkheid van de raad aan, maar memoreerde tevens 'de voortvarende aanpak' van voormalig burgemeester Daandels. "Nu kun je stellen: moeten we daar zo blij mee zijn?" Hij noemde het cultuurcentrum en de parkeergarage als voorbeelden. "We zitten nu met de gebakken peren... Al zijn er ook veel goede dingen gerealiseerd."

In de raadsvergadering werd vaak stilgestaan bij de Spoorzone, 'een zone die echt niet spoort', zei Adriaans. "In de Spoorzone is nog nauwelijks iets zichtbaar en er is nu al een verlies van veertien miljoen euro." DeurneNu stelde veel vragen over het mobcomplex, met name over de financiële risico's die nog resten. Dankers zei dat het formeel misschien is toegestaan dat Driessen Groep het terrein heeft doorverkocht en 'met de winst is gaan strijken'. "Maar leuk is het natuurlijk niet."

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.