12 april 2011

CDA inbreng Tweede reparatie herziening Buitengebied

In de commissie  wonen en economie van 12 april 2011 vormt dit agendapunt vormt het begin van de discussie reparatieherziening bestemmingsplan buitengebied. Het voorontwerp wordt ter zijner tijd geagendeerd voor deze commissie. Tussentijds komen de onderwerpen , (1) afhankelijk wonen/huisvesting arbeidsmigranten/huisvesting stagiairs. (2) mestverwerking (3) VAB-beleid, afzonderlijk terug in de commissie

Wij, als CDA, hebben gekozen voor een integrale herziening bestemmingsplan buitengebied conform de nieuwe wetgeving, dat was optie 2. Wel moet het mogelijk blijven voor particulieren om zelf een bestemmingsplan wijziging aan te vragen i.v.m. het tijdspad.

Ook hebben we als CDA het college de ruimte gegeven het maximale uit de verordening ruimte te benutten en natuurlijk moeten de uitspraken van de Raad van State erin verwerkt worden. Duidelijk was ook voor het CDA, om op plaatsen waar het mogelijk is de EHS te laten vervallen. Het gaat om specifieke kleine percelen, dat nu al agrarisch is en dat ook agratrisch te bestemmen en als het bos is kan het bestemd worden als bos en natuur.

Een belangrijk punt in de discussie was: hoe om te gaan met mantelzorg, arbeidsmigranten en stagiairs. Vanwege het gelijkheidsbeginsel hebben we gekozen om die drie onderwerpen te bundelen. Uitgaande van het feit dat in het buitengebied voortaan 150 m2 bijgebouwen mogen staan, zou het mogelijk moeten zijn om die gebouwen daar voor te gebruiken. Het zou kunnen dat die gebouwen in het verleden gebruikt zijn als bedrijfsgebouw. Dan moet de vergunning aangepast worden en natuurlijk ook de W.M. vergunning (voorheen hinderwetvergunning). Het blijft natuurlijk maatwerk. Die drie eenheid kan dan onder het kopje, logies buitengebied, opgevangen worden. Wel onder duidelijke voorwaarden.

Verder hebben we ook voorgesteld om de maximale inhoud van woningen aan te passen, eventueel naar 900m2. Die keuze hoort bij de burgers, een natuurlijke inpassing moet dan wel samengaan.

Ook is voorgesteld de VAB, voormalige agrarische gebouwen, buiten de LOG, kansen te geven voor starters. Deze starters hebben ook tijd en plaats nodig om enigszins body te krijgen. Na verdere ontwikkeling  kunnen ze doorgroeien op het industrieterrein. De mestverwerking moet natuurlijk een plaats krijgen in het buitengebied. Als CDA zijn we het er niet mee eens dat de mestverwerking op het industrie terrein moet.

We hebben geadviseerd om daar nog eens flink over te discussiëren, er liggen nog wel andere mogelijkheden. We komen er nog op terug.

Zoals u kunt lezen hebben we nogal wat richtinggevende adviezen gegeven. Wat er uiteindelijk uitkomt bepaald de meerderheid van de raad. 

Tot zover het verslag vanuit de commissie wonen en economie.

Evert van Kampen

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.