08 november 2006

CDA winnaar bij politiek debat op Peelland College

Op 8 november jl. werd op het Peelland College een politiek debat gehouden met 4 kandidaat kamerleden van VVD, PvdA, SP en het CDA. De partijen waren ook elk met een stand aanwezig. Ruud van Heugten, wethouder in Helmond, oud-leerling van het Peelland College en aanstormend lid van de Tweede Kamer, vertegenwoordigde het CDA. Sjoerd Potter uit Waalrijk ging de strijd aan vanuit de VVD, voor welke partij hij ook op de kandidatenlijst staat. Atje Kuiken, een van de jongste Nederlandse politici, woonachtig in Breda, verdedigde het gezicht van de PvdA; zij staat als nummer 12 op de kieslijst van deze partij. Voor de SP deed dat Hans Verbakel, raadslid in Helmond, die voor zijn partij als nummer 25 op de lijst staat. 

 

Het debat was georganiseerd door een viertal leerlingen. Zij waren ook elk voor een onderwerp debatleider. Vooraf waren in de bovenbouw lessen verzorgd over de verkiezingen en leerlingen hadden opdrachten gekregen om uit te werken na deze middag. In de zaal zaten zo’n 450 leerlingen.

De onderwerpen; Onderwijs, Integratie en AOW werden geïntroduceerd door een van de leerlingen, waarna zij pittige vragen stelden  over de standpunten van de verschillende partijen over deze onderwerpen. Daarna kreeg de zaal gelegenheid vragen te stellen.

 

Terwijl er driftig werd gediscussieerd, werd de leiding voortreffelijk in de hand gehouden door de debatleiders. Zij dulden geen enkele uitwijding of uitstap naar een ander onderwerp. Een leraar die buiten de beschikbare tijd vroeg of er nog een vraag mocht worden gesteld werd met een duidelijk “ nee” aan de kant gezet.

Na een debat van 2 uur werd aan de aanwezigen gevraagd om middels applaus aan te geven welke partij de meest favoriete was. De applausmeter gaf het CDA aan als winnende partij.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.