25 mei 2011

Cultuur(centrum) kost geld!

In de commissie Samenleving van woensdag 25 mei jl. stond het Cultuurcentrum Martien van Doorne op de agenda. Meer specifieker; het verhogen van de vergoeding voor het cultuurcentrum. Wat is er aan de hand?

 

Voor de opstart van het Cultuurcentrum heeft de gemeente samen met de exploitanten ingecalculeerd dat er voor de eerste drie jaren sprake is van een aanloopverlies van 150.000 euro per jaar. Nu blijkt dat aan de ene kant het bezoek aan het Cultuurcentrum heel goed scoort. Ten opzichte van vergelijkbare cultuurcentra zit ons Cultuurcentrum aan de top! Aan de andere kant blijkt echter dat er met name door verkeerde inschattingen van de kosten (energie, OZB en verzekeringen 50.000 euro te laag ingeschat!) en een nog niet goed lopende horeca er een tekort is van 50.000 euro per jaar. Het komt er op neer dat wanneer we als gemeente niet bijspringen, het cultuurcentrum niet aan haar financiële verplichtingen kan voldoen. Er ligt nu een voorstel om het tekort van de afgelopen jaren te compenseren met eenmalig 95.000 euro en structureel voor de komende drie jaren 50.000 euro extra beschikbaar te stellen.

 

Als CDA beseffen we dat cultuur geld kost. Hier hebben we met z’n allen ook ja tegen gezegd toen we het cultuurcentrum hebben gebouwd. Voor die verantwoordelijkheid lopen we niet weg. In de commissie bleek dat dit breed door alle politieke partijen wordt gedragen.

De vraag is altijd, hoeveel mag het kosten, oftewel, hoeveel hebben we ervoor over? Uitgangspunt voor ons is altijd dat er op een verantwoorde economische wijze gewerkt moet worden. Als dat wordt aangetoond, en er is dan toch sprake van een ‘gat’, dan is het ook verantwoord om dit aan te vullen. Het mag echter nooit een bodemloze put zijn of worden. We hebben daarom nadrukkelijk gevraagd om ervoor te zorgen dat dit in de toekomst niet meer gaat gebeuren. Dit kan door een goed bedrijfsplan te maken op basis van de juiste getallen, een goede begeleiding en advisering van de ondernemers en door goed de vinger aan de (financiële) pols te houden. Zo kunnen we maximaal borgen dat de bedrijfsvoering van het Cultuurcentrum een stabiel en gezond karakter krijgt. Garanties over de bedrijfsprestatie kunnen we niet krijgen, maar dat kan zelfs een echt bedrijf nooit geven!

 

Het is lastig in deze tijd van bezuinigingen om extra subsidie te moeten verstrekken. We zullen dan ook alleen op basis van harde voorwaarden en een strakke (financiële) controle hier mee in kunnen stemmen. De wethouder (Jasper Ragetlie) heeft toegezegd om het voorstel hierop aan te passen. Het komt in de raadsvergadering van 29 juni op de agenda, waar dan het besluit genomen zal worden.

 

Iwan Gijsbers

Raadslid CDA

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.