27 november 2008

DEURNE IN 2020: VERSTEDELIJKTE KERN MET EEN PRACHTIG ACHTERLAND!

Afgelopen donderdag 27-11-2008 heeft het CDA, afdeling Deurne, een bijeenkomst gehouden om met leden en geïnteresseerden te discussiëren over  het masterplan Deurne 2020. Het masterplan is opgesteld door de Gemeente en geeft een beeld van hoe Deurne er in 2020 uit moet zien. Uiteraard geeft zo’n lange termijn visie veel ruimte voor discussie. Het thema werd onder leiding van Twan van den Heuvel via een panel aan het publiek voorgelegd. Het panel werd gevormd door de heren Henk Kerkers, CDA wethouder gemeente Deurne, Martien Bots, voorzitter van Deurnes Industrieel Contact, Martien Bezemer, senior account manager Rabobank Peelland  Zuid en Ruud van Heugten, lid van de tweede kamer voor het CDA.

Wonen in 2020

Wethouder Kerkers maakt zich zorgen over de bewoonbaarheid van de kleine kernen. Hoe houden we hier voldoende basisvoorzieningen in stand om een kern leefbaar te houden. Vooral scholen, zorgvoorzieningen en sportverenigingen staan onder druk. Het streven is om de basisscholen en minimale benodigde voorzieningen te handhaven. Bots erkent dit probleem. Kleine kernen kunnen nu eenmaal niet over alle voorzieningen beschikken. Het is vaak ook een bewuste keuze om in een kern te gaan wonen. Samenwerking tussen de kernen is essentieel.

Belangrijk is die woningen te bouwen die nodig zijn. Vooral wordt aandacht gevraagd voor de starterswoningen, deze moeten niet in gevaar komen. Belangrijk hierbij is het blijven van de koopgarantregeling. Kerkers valt Bots bij. We hebben al lange tijd een achterstand op het gebied van starterswoningen. Onze prijzen zijn te hoog vergeleken met bijvoorbeeld de prijs in de Rijpelberg. Nu is er veel bouwvolume aanwezig, zodat de achterstand kan worden ingelopen. Ook de Rabobank heeft vestigingen gesloten in de kernen gedwongen door economische principes. Er is meer centralisatie gekomen van bankdiensten. Dit kun je echter niet doen met sportaccommodaties. Deze voorzieningen moeten zoveel mogelijk ook in de kernen aanwezig blijven, anders haken mensen af. Het is vaak afwegen wat wel kan en wat niet. Van Heugten benadrukt ook dat het wonen in een kleine kern vaak een bewuste keuze is van de bewoner. Mensen voelen er zich vaak happy, hebben veel ruimte en er is minder gedoe. Groei is voor deze bewoners dan ook niet essentieel. Vooral in kleine kernen is het belangrijk dat de vrijwilligers er de schouders onder zetten en samenwerken met anderen. Dat moeten we steunen!

Buitengebied in 2020

Kerkers geeft een overzicht van de zaken, die al in gang zijn gezet. Veel wordt er verwacht van de samenwerking en kruisbestuiving van de glastuinbouw en de agrarische sector. Hier beluisteren we veel innovatieve initiatieven, die hoopvol zijn voor de toekomst. Ook het recreëren is een belangrijke ontwikkeling in het buitengebied. Hierbij denkt hij niet aan grootschalige recreatieparken, maar meer aan veel kleine voorzieningen, voor fietsers, wandelaars, ruiters, .. enz. Ook vanuit de zaal wordt deze kleinschalige aanpak ondersteund. Zo ook zal er een grotere rol moeten worden toebedeeld aan het agrarisch landschapbeheer. We hebben veel weggehaald door de ruilverkaveling. Een in die tijd goed genomen besluit maar moet nu toch wat worden bijgestuurd. Meer houtwallen, bloemweides, struwelen, ruigtes in bermen, heggen, poelen en vennetjes verfraaien het landschap. Het is goed voor de diversiteit in flora en fauna, en ook voor de (buiten-) mens. Ook in Den Haag moet volgens van Heugten het roer omgegooid worden. In ons landje is geen natuur meer, maar alleen cultuurgrond. Overal is wel een of ander beheerplan op losgelaten. Wij, CDA, willen af van natuurgebieden met een hek er om heen. Ook de visie vastgelegd in natura 2000 moet worden herzien. De Peel, onze Peel, is schitterend maar vrijwel ontoegankelijk. Op een of andere manier moet het toch mogelijk zijn om hier (kleinschalig) mensen van te laten genieten. De betrokkenheid neemt dan zeker toe. Niet alles is maakbaar, dit zien we bij de evaluatie van de EHS (ecologische hoofdstructuur). Een buitengebied met een goed landbouw- en landschapsbeheer en met recreatie mogelijkheden, dat geeft een meerwaarde.

Werken 2020

Kerkers zegt dat er in de afgelopen jaren, ondanks inspanningen van onze bestuurders, enkele grote bedrijven uit Deurne zijn vertrokken. De gemeente moet voorwaarden scheppend zijn door de aanwezigheid van industrieterreinen en een goede infrastructuur. Parkmanagement is het sleutelwoord, waaronder ook het opknappen van oude industrieterreinen valt (revitalisering).

Het beleid rond industrieterreinen is onderwerp van overleg met de lokale ondernemers, de buurtgemeenten en de provincie. Ondernemingen leveren arbeidsplaatsen op. Van Heugten vraagt rekening te houden met de vergrijzing en eventuele afname van groei met als gevolg dat de arbeidspopulatie 2 keer zoveel krimpt. Hoe hou ik de onderneming dan draaiende?

Bots maakt zich meer zorgen over het gebrek aan geschoolde vakmensen. Kinderen kiezen minder voor vakken waar met de handen wordt gewerkt. Iedereen wil dat een kind een zo hoog mogelijke opleiding krijgt. De hoog opgeleiden zullen vaak uit Deurne vertrekken om elders bij grote bedrijven te werken. Bedrijven zullen zelf meer moeten doen om kinderen op een vaktechnische opleiding te krijgen, “doeners” hebben we nodig. Het speelgedrag van de kinderen van nu is hier ook debet aan, veel computerspelletjes en binnen zitten, en weinig creatief knutselen en buiten zijn.

Bezemer bevestigt dat onze regio een “maak” regio is. Toch zal de ontwikkeling richting 2020 meer naar een kennis industrie gaan, dit proces stoppen moeten we niet willen. De kennisindustrie heeft de maakindustrie nodig en omgekeerd. De aanwezigheid van beiden is ideaal.

Infrastructuur 2020

Kerkers is positief over het besluit om een grote ruit te bouwen om Eindhoven. Bereikbaarheid is van wezenlijk belang voor onze ondernemers. De “u” om Deurne en de spoorwegtunnel moeten worden gerealiseerd voor 2020. Bots vraagt de lokale politici om beter samen te werken bij dit soort projecten en partij politieke invalshoeken op zij te zetten. Voortgang van deze infrastructurele voorzieningen moet voortvarend ter hand worden genomen en niet door politiek steekspel worden gehinderd. Daar is het onderwerp te belangrijk voor, voor iedereen!

Ook Van Heugten is blij met de ruit rond Eindhoven, dit is goed voor de hele regio. Het Nederlands gepolder over de invulling moeten we echter zien te voorkomen, het leidt alleen maar tot hogere kosten en frustratie. Vanuit de zaal komt de roep op wetgeving, die dit kan beperken. Waarom is onze spoortunnel nog niet gerealiseerd? Wie houdt dit tegen, Prorail soms? Graag druk vanuit De Haagse politiek dan! Kerkers zegt dat samenwerking met betrokken partijen goed is, het kost nu eenmaal tijd.

De avond werd afgesloten met de volgende meningen over Deurne in 2020.

Kerkers:          Verstedelijkt dorp met prachtig achterland.

Bots:                Werkgemeente met prachtige industrieterreinen

Bezemer:         Niet veel verandering, lichte verschuivingen.

Van Heugten:  Mooi Deurne

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.