16 januari 2013

Exploitatie parkeren in het Centrum

Besproken in de commissie op 17 november 2012.

Samenvattend:

Het is een duidelijke discussienotitie. Alles is goed uitgezocht en verwoord. Het betaald parkeren heeft een regulerende werking.

In grote steden vindt men dat heel gewoon, maar in de dorpen zou men het liefst alles parkeer vrij willen hebben.

Maar dat is eerlijkheidshalve niet meer terug te draaien, dat geven de cijfers ook wel aan. Het zou de gemeente globaal € 350.000 op jaarbasis kosten. Dat is onverantwoord, maar dan loopt ook alles vast. Betaald parkeren opheffen is dus geen optie.

De tarieven voor 2013 zijn vastgesteld; die staan vast. Hopelijk geeft dat op de Wolfsberg meer ruimte.

De Deurne-pas is een goed middel, helaas gebruikt nog maar 8% deze pas. Dat is jammer; het zou eigenlijk nog meer gepromoot moeten worden, daar liggen wat het CDA betreft mogelijkheden. Misschien kunnen we dat meer benutten.

Over het algemeen gedragen zich de parkeerders zich vrij goed. ± 94 procent toont de bereidheid om te betalen, dat is beter dan landelijk. Eigenlijk zouden we nog meer de ondergrondse parkeergarage moeten promoten.

Dat zou eenvoudig kunnen door een bord te maken met pijl met het opschrift “Parkeergarage vrij”. Het hoeft niet elektronisch of ingewikkeld te zijn ; de garage is nog nooit vol geweest. En mocht de garage vol zijn dan kunnen we het  altijd nog afdekken met pastic. Daar is al ervaring mee op de Hogeweg, daar zijn o.a. ook verkeersregel installaties afgedekt die overbodig zijn.

Voor ons als CDA zijn de doelstellingen van de nota nog actueel. De CDA-fractie trekt dan ook de conclusie om de ingezette weg te vervolgen. De VVD stelde voor in heel Deurne rond het betaald parkeren, nog een blauwe zone te maken. Wij als CDA staan daar niet achter, maatwerk heeft dan onze voorkeur.

Het is ook niet klantvriendelijk voor bewoners en bezoekers in die omgeving. Het voorstel van de VVD haalde het daarom ook niet.

Namens het CDA Deurne

Evert van Kampen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.