09 december 2010

In memoriam Wim van Deursen (1913-2010)

Wim van Deursen (97), gewaardeerd CDA lid en voormalig wethouder van de gemeente Deurne is op eerste kerstdag op 97 jarige leeftijd overleden. De gemeente Deurne, en Vlierden in het bijzonder, kende Wim van Deursen als een kleurrijk en zeer betrokken inwoner. Zestien jaar was hij wethouder, tussen 1962 en 1978, de jaren van burgemeesters Hoebens en Van Genabeek. Bij zijn afscheid van de politiek werd Van Deursen benoemd tot ereburger van Deurne en Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Van Deursen werd in 1913 geboren als tweede kind van de Vlierdense "mulder"Jan van Deursen en Maria van Bussel. 

In 1945, kort voor het einde van de oorlog, trad hij in het huwelijk met Jo van de Wal uit Oirschot. Wim van Deursen nam het bedrijf van zijn ouders over en breidde het uit met een kolen- en kunstmesthandel. Nog later schakelde hij over op elektrisch malen en werd de molen verkocht aan de gemeente. In 1962 betrad hij de politiek.

Hij stond aanvankelijk als nummer twee op de lijst van de KVP, maar koos al snel zijn eigen weg. Met zijn eigen lijst schopte hij het direct tot drie zetels en het wethouderschap. In 1974 keerde hij terug in de schoot van de KVP en bleef ook toen nog wethouder. Ook na zijn pensionering en vertrek uit de politiek in 1978 bleef van Deursen zeer betrokken bij het wel en wee van de gemeenschap. In conferentiehotel Willibrordhaeghe is een zaal naar hem vernoemd. In 2005 werd Wim van Deursen gehuldigd dat hij tachtig jaar lid was van Fanfare Wilhelmina, waarvan hij tevens erevoorzitter is. Tot op zijn 92-jarige leeftijd had hij zijn rijbewijs en was hij er graag bij als er ergens iets te doen was.

Zijn echtgenote Jo overleed in 2002. Sinds een kleine twee jaar woonde Wim van Deursen in verzorgingstehuis De Nieuwenhof. De uitvaartdienst is donderdag om 10:30 uur in de Sint Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne.

(Bron: Eindhovens Dagblad 28-12-2010)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.