Kiezen voor integraal voorstel bibliotheek en werkgroep
Voorzitter, allereerst wil ik namens het CDA de werkgroep Behoud de Bieb complimenteren . Deze groep heeft laten zien dat de aanpak Deurne Koerst op Eigen Kracht gemeengoed kan worden ook als het gaat om de toekomst van de bibliotheek. De werkgroep verenigt deskundigheid uit de Deurnese gemeenschap op breed terrein van architektuur, onderwijs, volwasseneneducatie, cultuur en financiën. Zoals je dat ook tegenkomt in de gehele cultuursector: Ossenbeemd, de Deurnese muziekcorpsen, de Wieger.
Ik had dan ook meer enthousiasme in het voorstel verwacht vwb de aangedragen ideeën door werkgroep en bibliotheek. Het bevreemdt mij ook dat de gemeente een extern adviseur nodig heeft gehad daar waar het veld serieus meedacht bij een bezuiniging die meer dan een halvering inhoudt van het subsidiebedrag. Waar deze Eigen Wijsheid voor nodig is, is voor mij, en niet alleen bij mij maar ook bij de werkgroep, een raadsel. Weggegooid geld die inschakeling van Questum, als je het mij vraagt. Of heeft het wellicht als katalysator gediend om partijen dichter bij elkaar te brengen. Wie het weet mag het zeggen. Het voordeel van de twijfel rust bij de vorige portefeuillehouder. Ik vind wel dat met zoveel deskundigheid in de Deurnese gemeenschap het college terughoudender moet zijn bij het inschakelen van externen. Een grotere verbinding tussen ambtelijk apparaat en zich organiserende gemeenschap wordt aanbevolen.
Voorzitter, het CDA wil meer vaart brengen in de aanpak en daar dienen de volgende voorstellen voor:
- Wij dringen aan op herdefiniëring van de kaders aansluitend op de 5 wettelijke kernfuncties (lezen, leren, informeren, ontmoeting en debat, kunst en cultuur): met prioriteit voor jeugd in de basisschoolleeftijd; met een sociaal-educatieve functie zoals voorgesteld door werkgroep en bibliotheek;
- Wij verwijzen daarbij naar de reacties uit de bevolking, uit het onderwijs, en duiden op de positie van ouderen! en de betekenis van de bibliotheek bij alfabetisering (zeker nu ROC Ter AA geen eigen vestiging meer heeft in Deurne);
- Bij het voortgezet onderwijs willen wij uitgaan van de eigen kracht van deze goed georganiseerde onderwijssector (risico bezuinigingseffect in V.O. groot), en bij het basisonderwijs willen wij het voorstel van de werkgroep en bibliotheek naar een integrale voorziening, ook gezamenlijk bekostigd, ondersteunen.
- Deurne Koerst Op Eigen Kracht, voorzitter, komt ook tot recht in de participatie van de bevolking in de nieuwe opzet: de inzet van vrijwilligers, en blijvende betrokkenheid van de werkgroep Behoud de Biep. Uitdrukkelijk willen wij niet onvermeld laten het verzoek van de portefeuillehouder naar een gezamenlijk plan. Deurne Koerst op Eigen kracht wil ook zeggen meer beleidsruimte voor de maatschappelijke onderneming, de bibliotheek, e.e.a. vorm te geven in samenwerking met basisonderwijs, CCD, maatschappelijke organisaties e.a.. Alleen de synergie al die daar van uit gaat, dan is 1+1 geen 2 maar 5.
- CDA wijst sterke sturing door de overheid door inkoop/aanbesteding aan commerciële bibliotheek af!
- Sociale bibliotheek: eerder koppelen aan Cratos of Leven voor Leven dan aan professionele bibliotheek aansluitend op wettelijke functies.
N.a.v. collegestandpunt en adviezen: ad.1: handhaven dat het met minder budget moet maar achten halvering van het budget van € 650.000 naar ±€ 300.000 euro toereikend. Effect voor meerjarenbegroting bezien bij debat over kaderbrief.
Ad.2: Keuze voor meer samenwerking en eigen kracht: grote beleidsvrijheid maatschappelijke onderneming: bibliotheek ism werkgroep Behoud de Bieb.
Ad 3: Geef prioriteit aan de jeugd en doelgroepen: maar geef om synergie te bereiken grote beleidsvrijheid
Ad 4: Kies voor kostendekkend model voor volwassenen: ook daar geldt, geef een grote beleidsvrijheid aan de maatschappelijke onderneming. Wij hebben vertrouwen in partijen vwb uitwerking.
Ad 5: kies voor lezen en kennis als kernfuncties: aansluiten bij wettelijke opdracht van 5 functies maar in de Deurnese situatie in synergie met anderen vorm te geven. Wij hebben vertrouwen in partijen vwb uitwerking.
Ad 6: kies voor de bibliotheek op school voor de doelgroep 0-12 jaar: conform voorstel Bibliotheek en werkgroep; streven naar integrale voorziening gedragen door beide partijen (bibliotheek en basisonderwijs) . Het CDA waarschuwt voor effect als bekostiging geheel wordt overgenomen uit gemeentelijke middelen.
Ad 7: richt een compact centraal bibliotheekpunt in: conform voorstel bibliotheek en werkgroep in CCD: synergie met cultuurbeleid, positieve doorwerking voor exploitatie (vraagt aandacht vanwege combinatie met commerciële exploitatie).
Ad 8: De jeugd van 13 tot 18 jaar: conform voorstel bibliotheek en werkgroep bedienen vanuit centraal bibliotheekpunt. Voorziening in V.O.: eigen kracht!
Ad 9: verdere implementatie: subsidie of inkoop. CDA kiest voor subsidiariteitsbeginsel en legt verantwoordelijkheid bij maatschappelijke onderneming: de bibliotheek Helmond-Peel en wijst verdere overheidssturing door inkoop/aanbesteding af!
Ad 10: keuze variant: voor integraal voorstel bibliotheek en werkgroep. Afwijzen voorstel Questum
Verdere planning: CDA dringt aan op vaart! Verwacht ook voorstel tot eenmalige investering in verbouwing CCD.
Carel Dahmen, burgercommissie lid CDA 14 mei 2014