22 februari 2011

Legesverordening 2011

Naar aanleiding van het behandelde raadsvoorstel in december 2010 is duidelijk door onze fractie en andere fracties naar voren gebracht dat extreme tariefverhogingen niet zomaar kunnen. Voor ons is uitgangspunt kostendekkendheid. Om die reden zijn de bewuste leges rijbewijzen, bestemmingswijzigingen en drank- en horecawet niet aangepast en opnieuw besproken in de raadscommissie. In deze commissie zijn door onze fractie en andere fracties twee punten duidelijk naar voren gebracht namelijk:

1) gefaseerde tariefsverhoging en 2) deregulering en efficiency om de kosten te verlagen en daarmee uiteindelijk niet de tarieven zoals ze in december 2010 zijn voorgesteld te hoeven vragen aan leges.

Het eerste is goed en duidelijk uitgewerkt waarbij we kunnen leven met een fasering in 2 jaar. Echter het tweede punt heeft ons inziens niet de aandacht gekregen die wij voorstaan. In de commissie hebben we al aangegeven dat het voor ons onbegrijpelijk is dat er voor een bestemmingswijziging een extern gespecialiseerd bureau wordt ingeschakeld waarna er vervolgens nog eens 17 specialisten nodig zijn om dit werk te controleren.

Het wordt tijd dat er kritisch gekeken wordt waar men mee bezig is. Daarom hebben wij het college door ondersteuning van de motie van de VVD en daar zelfs inhoudelijk aan mee te hebben geschreven een duidelijke opdracht geven. Het was de bedoeling dat de motie van de VVD medeondertekend zou zijn door het CDA echter dit is in de verschillende revisies van de motie voor aanvang van de raad misgegaan. Desalnietemin wordt de motie dus volledig ondersteund door het CDA.

Leo Cuijpers, Fractievoorzitter

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.