28 november 2006

Motie leidt tot verplaatsing Peuterhofke naar basisschool in woonservicezone

Het CDA Deurne heeft in de raadsvergadering van november bij de begrotingsbehandeling een motie ingediend om de consequenties in beeld te brengen indien peuterspeelzaal het peuterhofke bij de basisschool D'n bogerd wordt gevoegd in de nieuw te bouwen woonservicezone in de St. Jozefparochie. Reden hiervoor is dat dit een eenmalige unieke kans is. In 1997 heeft de raad besloten om de peuterspeelzaal toen nog gevestigd aan de Beukenstraat op te nemen in 't Hofke van Marijke. Omdat qua visie de brede school van 0-12 jaar meer inhoud moet gaan krijgen in Deurne is het volgens het CDA nu de kans bij uitstek om deze verplaatsing mee te nemen. Ook denken wij dat invulling geven aan VVE (Voor en Vroegschoolse Educatie) en GOA (Gemeentelijk Onderwijs Achterstanden beleid) een veel betere invulling

 

zal krijgen als peuterspeelzaal en basisschool fysiek bij elkaar gehuisvest zijn. De motie werd unaniem aangenomen in de betreffende raadsvergadering va november. Vervolgens is wethouder Henk Kerkers voortvarend aan de slag gegaan om al in de raadsvergadering van 12 december jl. een compleet uitgewerkt raadsvoorstel aan te kunnen bieden. De complimenten vanuit de raad voor de slagvaardigheid en daadkracht zijn dan ook zeer op zijn plaats. Natuurlijk is het zo dat er de nodige consequenties aan deze verhuizing zijn verbonden. Immers de investering wordt geraamd op 200.000 euro. 

Daarnaast komen de structurele lasten voor de rekening van de gemeente terwijl er nog structurele lasten lopen voor de bouw van 't Peuterhofke die in 1997 plaats heeft gevonden. De gelden die in 2004 zijn vrij gemaakt voor het renoveren van het Hofke van Marijke hebben geen enkele betrekking op het Peuterhofke. Dit betekent dat hierbij geen euro verloren gaat als gevolg van de verplaatsing, in tegenstelling tot hetgeen de VVD suggereert. Ook het handhaven van de rentmeestersubsidie voor het Hofke van Marijke is logisch omdat over een jaar een gehereikt subsidiebeleid van kracht wordt. De peuterspeelzaal zit tot die tijd nog steeds in het Hofke van Marijke. We zijn van mening dat de ruimte die over ongeveer 2 jaar vrijkomt als de woonservicezone zijn voltooiing krijgt op zinvolle wijze kan worden ingevuld. De suggestie om hier bijvoorbeeld iets te doen met jongeren tussen 12 en 17 jaar naast de soosactiviteiten die voornamelijk door 11 en 12 jarige worden bezocht klinkt het CDA als muziek in de oren. Daar hebben we de bouwperiode voor om een goede invulling te krijgen.

Leo Cuijpers, burgercommissielid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.