26 januari 2012

Nieuwbouw scholen in de Koolhof

Woensdagavond 25 januari 2012 stond het onderwerp nieuwbouw scholen in de Koolhof op de agenda van de raadscommissie Samenleving.

Het is alweer enkele jaren geleden dat het ambitieuse plan Hart voor de Koolhof aan de commissie werd gepresenteerd waarin nieuwbouw scholen voor de Brigantijn, Piramide en de Bron was opgenomen. Daarnaast werd voorzien in een gymzaal, wijkvoorziening en woningbouw in de vorm van hoogbouw en appartementen. Destijds hebben wij al aangegeven dat een pas op de plaats gewenst is en inmiddels is dit allemaal door de tijd ingehaald. Het plan is van tafel. De economische crisis heeft als gevolg dat woningbouw behoefte sterk is afgenomen en dat het nu niet meer opportuun is om grootschalig in de Koolhof appartementen te bouwen. Toch vindt het CDA het belangrijk dat er, dan maar kleinschaliger, inhoud gegeven wordt aan het Hart voor de Koolhof. Met het voorliggende plan van nieuwbouw voor de Brigantijn en de Piramide inclusief een gymzaal en mogelijkheden om door middel van multifunctioneel bouwen een wijkvoorziening te realiseren wordt er toch een sterke verbetering gerealiseerd.

Ook is voor ons duidelijk dat nieuwbouw voor de Brigantijn heel, heel hard nodig is en niet lang meer op zich moet laten wachten.

We vinden het vervelend hoe hierbij de Bron in beeld is gekomen. Want voor het CDA is heel helder dat er in Deurne een breed aanbod van onderwijs gewenst is en daarin heeft het Openbaar Onderwijs absoluut een plaats. Wat het CDA betreft spreken we ook helemaal NIET over het sluiten van de Bron. Hierover heeft de gemeente geen enkele zeggenschap. Daar gaat de discussie ook helemaal niet over. De vraag is of voor de Bron nieuwbouw gerealiseerd kan worden. Als we kijken naar het voorstel dan zien we dat zelfs de verhuiskosten en het slopen meegefinancierd zijn wat maar weer eens overduidelijk aangeeft dat de gemeente op dit moment financieel geen enkele ruimte heeft. De bron staat wat ons betreft niet met lege handen. Ze hebben een gebouw waarin ze voor 4 groepen gebruik kunnen maken  van de hele school en daar in onze ogen de komende 5 jaar nog zeker in vooruit kunnen. Nieuwbouw is in onze ogen op dit moment dan ook een verkeerde keuze en we moeten zeker niet bouwen voor leegstand. In 2014 staat het Integraal Onderwijshuisvesting programma op de agenda en zullen we opnieuw de ontwikkelingen door vergrijzing en de gevolgen voor de ontwikkeling van de leerlingaantallen onder de loep moeten nemen.  We zijn ervan overtuigd dat dan opnieuw keuzes gemaakt moeten worden en er wellicht dan nieuwbouw aan zit te komen in combinatie met andere scholen. Wat dat betreft vinden we de keuze die Prodas heeft gemaakt om de Ratelaar qua huisvesting bij de St. Willibrordusschool te voegen, een voorbeeld van hoe efficiënt met huisvesting kan worden omgegaan.

We hebben de wethouder gevraagd nog eens kritisch naar de sloopkosten te kijken en we ook graag zouden vernemen op welke cijfers dit berust. Verder willen we een garantie in de vorm van eisen aan het project dat een kleinschalige wijkvoorziening mogelijk wordt.

Het CDA wil betrokkenen zeker geen worst voorhouden als het gaat om nieuwbouw voor de Bron op korte termijn. Dat is een verkeerd verwachtingspatroon geven.

In de commissie bestond een grote voorkeur om de varianten die het college bestudeerd heeft ter inzage te krijgen en hierover opnieuw in de commissie te discussieren. Wij hopen niet dat het een herhaling van argumenten wordt want dan heeft het weer onnodig 6 weken vertraging opgeleverd voor de Brigantijn die met smart zit te wachten op een nieuw onderkomen.

Klik op de volgende link voor de geluidsopname: eerste termijn van alle fracties

Leo Cuijpers

Fractievoorzitter

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.