28 november 2006

Nieuwe aanbevelingen afhandeling Welstandsnota

Aanvankelijk stond het CDA in de commissie in de minderheid en leek het niet te lukken. In de commissie hebben we geëist de welstands eisen op categorie 4 te handhaven voor bedrijfsgebouwen in het buitengebied. In de raad betoogde ondergetekende dat ondernemers best zélf in staat zijn zonder “Welstandbemoeienis” een mooi buitengebied te creëren en in stand te houden.Ondernemers in het buitengebied zijn 7 dagen in de week bezig te zorgen voor een landelijke uitstraling. Met zorg voor mens en dier en alles wat groeit en bloeit. Wel zijn we altijd een voorstander geweest van landelijke kleuren en inpassingen met erfbeplanting. Als CDA hebben we altijd gezegd: “Er zijn al genoeg regels zoals bouwverordening en bouwbesluit plus de bestemmingsplan voorschriften. Meer stagnatie door welstand geeft alleen maar frustratie”.

Nadat de insprekers John van Paasen van de ZLTO en agrarisch ondernemer Jan Manders het woord hadden gevoerd kwam er een omslag in de raad. Uiteindelijk zijn de volgende aanbevelingen kaderstellend aangenomen.

- Bedrijfsgebouwen in het buitengebied dat moet categorie 4 blijven dat is overduidelijk.
- Het verbetertraject van de welstandszorg Noord Brabant te onderschrijven.
- De nota aan te passen voor een maximale breedte van dakkapellen en het plaatsen van reclamezuilen.
- Beeldkwaliteitplannen opstellen als onderdeel van bestemmingsplannen voor nieuwe woongebieden, bedrijvenlocaties en grootschalige herstructureringslocaties.
- Onderzoeken of de sneltoetscriteria uitgebreid kunnen worden.
- De inhoud van de welstandsadviezen te verbeteren, zodat het begrijpelijker wordt voor de aanvrager.
- De welstandsnota aanpassen om leesbaarheid en toegankelijkheid te vergroten.
- De aangepaste reclamebeleidsregels voor het nieuwe winkelgebied Wolfberg in het centrum van Deurne, op te nemen in de nota.
- In vroeg stadium inhoudelijk overleg met de klant. Beter overleg vooraf, dan controle achteraf.

De verdere uitwerking wachten we af. We werken immers voor het welzijn van heel Deurne. Als CDA hebben we over de uitkomst uiteindelijk een goed gevoel.

Evert van Kampen, raadslid

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.