18 maart 2013

Partij van de Samenleving, Koerswending CDA rendeert

Aanleiding

Op 6 februari 2013 boden 4 CDA afdelingen uit Brabant en Limburg een manifest aan aan de CDA Tweede Kamerfractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. Het manifest heeft de naam "Van Rups tot Vlinder" en beoogt een beweging binnen het CDA tot stand te brengen van een kwetsbare partij naar een aansprekende partij. Op verzoek van deze afdelingen onderzocht onderzoeksbureau Toponderzoek op representatieve wijze wat de beoogde wijziging van koers tot gevolg kan hebben.

450 potentiële kiezers namen deel aan het onderzoek, verspreid over heel Nederland.

Opvallend groot kiezerspotentieel voor CDA

Opvallend is, dat 34% van de niet CDA stemmers bij de laatste kamer verkiezingen aangeeft bij de in beeld gebrachte koersverandering mogelijk op het CDA te gaan stemmen. 3% van de niet CDA stemmers zegt dat men zeker op het CDA zou gaan stemmen. Indien de helft van de niet CDA stemmers deze gedachte zou omzetten in feitelijk handelen, leidt dat tot 28 kamerzetels extra. De kiezers, die het meest overwegen mogelijk op het CDA te gaan stemmen zijn VVD (42%), degenen die niet hebben gestemd (44%), de PvdA kiezers (35%) en SP (34%).

Huidig CDA-aanhang dalend

77% ziet de CDA aanhang structureel dalen, 23% is van mening dat de CDA-aanhang door toevalligheden in omvang schommelt.

Partij van de Samenleving kansrijk

Gevraagd naar de voorkeur van kiezers om te stemmen op een liberale partij, een socialistische partij of op de partij van de samenleving geeft 19 % de voorkeur voor een liberale partij, 21% voor een socialistische partij en 31% kiest voor de partij van de samenleving. 22% heeft geen voorkeur en 7 % kiest voor een andere stroming.

In het manifest kiezen de aanbieders van het manifest bewust voor de partij van de samenleving.

De opstellers van het manifest hebben gekozen voor een aantal duidelijke stellingen die inzicht geven in de beoogde veranderingstendens van de partij.

In het navolgende worden deze stellingen beschreven en wordt duidelijk wat de potentiële kiezers in ons land wenselijk achten. De eerste stelling in de gepresenteerde vergelijkingen is steeds de keuze geweest in het manifest. Uit de uitslagen blijkt dat de indieners van het manifest grote steun krijgen vanuit het potentieel kiezerspubliek.

CDA meer volkspartij, minder ledenpartij / krachtig leiderschap

84% van de kiezers vindt dat politiek bedrijven meer met én van het volk moet zijn, 16% is van mening dat de politiek zich in het Haagse afspeelt.

79% van de kiezers heeft de opvatting dat het CDA een volkspartij moet zijn. 21% kiest voor beginselpartij.

74% van de kiezers vindt dat de macht toe komt aan de potentiële kiezers, 26% spreekt zijn voorkeur uit voor de macht aan het partijcongres.

75% van de kiezers vindt dat de politiek zich meer moet richten op volksraadplegingen. Daartegenover vindt 25% dat het CDA meer aandacht moet geven aan ledenraadplegingen

71% vindt dat om politiek succesvol te kunnen bedrijven charismatisch leiderschap vereist is. 29% is van mening dat charismatisch leiderschap bij toeval kan worden bereikt.

80% van de respondenten vindt dat de politiek leider als vanzelfsprekend het voortouw moet nemen. 20% geeft als mening dat een politiek leider het juiste moment afwacht.

70% van de kiezers vindt dat de Tweede Kamer fractie het voortouw heeft bij het politiek handelen. 30% geeft er de voorkeur aan dat het voortouw wordt genomen door het partijbestuur.

Andere koers: minder C, meer samenleving en schaalverkleining

Kiezers zijn voor 74% van opvatting dat een andere koers van het CDA zeer urgent is, als men het verloren terrein bij de Tweede Kamer verkiezingen wil terug winnen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. 26% geeft de voorkeur aan een geleidelijke opstelling.

75% vindt dat levensgemeenschappen moeten worden gerespecteerd. 25% heeft een voorkeur om deze levensgemeenschappen te verstatelijken.

73% van de kiezers heeft de mening dat de politiek grip terug moet krijgen op maatschappelijke relevante zaken. 27% is van opvatting dat de politiek de sturing op maatschappelijk relevante zaken terecht heeft overgedragen aan maatschappelijke organisaties.

62% van de potentiële kiezers is van mening dat de C van Christelijk in het CDA overbodig is. 38% vindt het een must.

59% van de kiezers vindt dat de invulling van C van Christelijk minder bijbels moet. 41% vindt dat de invulling van de C. van Christelijk minder in beeld moet komen.

55% van de respondenten vindt dat schaalverkleining bij onderwijs en zorg en overheden de voorkeur heeft. 45% kiest voor schaalvergroting.

Veranderen moet

69% van de kiezers vindt dat een nieuwe aanpak en nieuw elan binnen de partij nieuwe mensen aan de leiding vergt. 31% vindt dat een nieuwe aanpak en een nieuw elan kan voortkomen uit het huidige partijbestuur.

59% van de kiezers geeft de voorkeur aan een forse en versnelde cultuuromslag (revolutie), 41 % kiest meer voor de weg der geleidelijkheid (evolutie).

46% geeft de voorkeur om van buiten uit te veranderen (verandering van onderop). 54% van de potentiële kiezers vindt dat het CDA vanuit het bestuur en leden moet veranderen (verandering van bovenaf).

65% van de kiezers vindt dat derde geldstromen voor politieke partijen mogelijk zijn, maar dat deze wel transparant moeten worden gecommuniceerd. 35% vindt dat men derde geldstromen in de politiek moet uitsluiten.

Toponderzoek Horst, 22 februari 2013

Lees hier het complete onderzoek

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.