01 augustus 2014

Raadsvragen over kappen bomen Mariapeel

Op zaterdag en zondag 26/27 juli 2014 vonden er excursies plaats in de Mariapeel naar aanleiding van de plannen van Staatsbosbeheer om de bomen te kappen in dit natuurgebied gelegen tegen Helenaveen, Griendtsveen en Evertsoord. Vanuit omwonenden klinkt flink protest tegen de voorgenomen plannen. 

Naar aanleiding hiervan heeft Josanne de Graaf, burgercommissielid en woonachtig in Helenaveen de volgende raadsvragen ingediend: 

Onderwerp: Zorgen uitvoeringsplannen Peelvenen, door Staatsbosbeheer

 

Geacht college,

 

Voor het Natura 2000-gebied ‘Deurnsche Peel & Mariapeel’ zijn verschillende doelen opgelegd, met name om het hoogveen te behouden en de hydrologische terreincondities te herstellen. Staatsbosbeheer geeft uitvoering hieraan. Deze doelen heeft het Ministerie van EZ opgelegd om te voldoen aan internationale verplichtingen voor het duurzaam behoud en uitbreiding van hoogveen in Europa.

 

Bij het opstellen van de doelen en daaruit voort komende plannen zijn diverse instanties maar vooral ook meerdere overheidsorganen, zoals meerdere gemeenten, meerdere provincies, de landelijk en de Europese overheden betrokken. We zien als CDA-Deurne dat de onrust groeit bij de inwoners van de omliggende dorpen, door de bekendmaking van de voorgenomen uitvoeringsplannen. Deze groeiende onrust vraagt volgens CDA-Deurne om betrokkenheid van de lokale politiek. Onze inwoners beschouwen de situatie als ongewenst, en zijn overtuigd de situatie te kunnen veranderen.

 

Daarom heeft onze fractie de volgende raadsvragen:

 

1)

De inwoners van kerkdorp Helenaveen zijn direct belanghebbenden. Welke invloed hebben zij op de besluitvorming met betrekking tot het te voeren beleid? Blijft dit beperkt tot inspraak?

 

2)

Van het college van Burgemeester en Wethouders mag verwacht worden dat zij het plan hebben getoetst aan het geldende bestemmingsplan. Dit kader biedt de burger de rechtsbescherming tegen overheidsingrijpen zoals nu aan de orde is.

 

Heeft het college kennis genomen van de uitvoeringsplannen van Staatsbosbeheer met betrekking tot het voorgenomen kappen van bomen, aanbrengen kades, verhogen waterpeil, dempen, verondiepen en afdammen van waterlopen en kanaal, aanbrengen en verwijderen van stuwen en duikers, verwijderen van een dijk in Mariapeel?

 

Zo ja heeft het college van burgemeester en wethouders het voorliggend plan getoetst aan ter plaatse geldende bestemmingsplan? en tot welke conclusie is het college in deze gekomen?

 

3)

Is voor er voor de uitvoering van het plan op grond van het bestemmingsplan nog een vergunning, ontheffing dan wel anderszins toestemming nodig?,  zo ja welke?, zo neen heeft het college dan stappen ondernomen om te komen tot een beoordeling aan de hand van het bestemmingsplan?, welke stappen zijn hierin concreet gezet?

 

4)

Is het college bereid om handhavend op te treden totdat er besluitvorming heeft plaats gevonden waarbij geoordeeld is of voldaan is aan het bestemmingsplan?

 

5)

CDA Deurne vraag het college om de onrust van de direct belanghebbende serieus te nemen en de dialoog aan te gaan om van de aanwezige kennis gebruik te maken. Is het college, ondersteund door betrokken partijnen, bereidt om met haar inwoners openlijk te communiceren over de gevolgen en de impact van de uitvoeringsplannen. 

 

Gelet op de voorgenomen plannen is uiteraard een tijdig antwoord van het college aan de orde

 

 

Met vriendelijke groeten

CDA Deurne

 

 

Josanne de Graaf

Burgercommissielid CDA Deurne

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.