02 november 2011

Revolutionair plan voor tunnel Binderendreef

DEURNE - Met een revolutionair plan willen Deurnese ondernemers de langgekoesterde wens om een tunnel aan te leggen onder het spoor op Binderendreef werkelijkheid maken.

Een spoorwegonderdoorgang aan de westkant van Deurne staat al heel lang op de agenda. Enkele jaren geleden besloot het gemeentebestuur de mogelijkheden te onderzoeken. Dat leidde in 2008 tot een rapport van spoorwegbeheerder Prorail met een tunnelontwerp van adviesbureau Movares. Het prijskaartje deed het college en de raad schrikken.

Het bedrijfsleven liet het er echter niet bij zitten. Op initiatief van de werkgroep Ruimtelijke Ordening en Infra van Dynamisch Ondernemen Deurne (DOD), onder voorzitterschap van Toon van Osch, werd het onderzoek vervolgd. De werkgroep voerde sinds begin dit jaar gesprekken met bedrijven die gespecialiseerd zijn op het gebied van tunnelbouw en spooraanleg.

De kostenramingen bleken heel anders uit te pakken dan die van Prorail. Veel lager vooral. Volgens de DOD-werkgroep neemt Prorail allerlei hoge kosten voor onvoorziene posten en risico's op, en worden hoge opslagen doorberekend voor Prorail.

Eén bedrijf, waarvan de naam door DOD in dit stadium nog niet bekend wordt gemaakt, is bereid om het project onder deze voorwaarden op te pakken. Ontwerp, aanleg, beheer en onderhoud liggen – via private financiering – bij de ontwikkelaar. Belanghebbenden, Prorail en de gemeente betalen die marktpartij vervolgens een jaarlijkse beschikbaarheidsvergoeding voor tunnelbak en aansluitende wegvakken.

DOD heeft het rapport inmiddels aangeboden aan het college van B en W.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.