23 september 2011

'Samenwerken in plaats herindelen'

EINDHOVEN - De eerste reacties van burgemeesters uit Zuidoost-Brabant op een eventuele nieuwe herindelingsronde, zijn niet al te positief. Gemeenten zetten veel liever in op intensievere samenwerking.

Commissaris van de koningin Wim van de Donk maakte donderdagavond bekend aan te sturen op een bestuurlijke versterking, waarbij gemeentelijke herindeling niet uitgesloten wordt. Alle gemeenten worden 'gescand'.

Burgemeester Henri de Wijkerslooth van Waalre vindt de scan 'prima'. "Maar met onze gekozen partners denken we zelf in staat te zijn de opdrachten te vervullen." Waalre denkt door meer samenwerkingen te zoeken, taken te kunnen uitvoeren die ze alleen niet voor elkaar krijgt.

Driek van de Vondervoort, burgemeester van Bergeijk wil er eigenlijk geen woorden aan vuil maken. "Ik wil nauwelijks tijd aan de discussie besteden." Volgens hem werkt Bergeijk al prima samen met vijf gemeenten op het gebied van bedrijfsvoering. Hij noemt Bergeijk 'een gezonde gemeente' en verwacht niks van de scan door de provincie.

De Peellandse plattelandsgemeenten denken herindeling voor te blijven door samen te werken. Ze gaan in dit stadium niet in op vragen over welke vormen van herindeling wel of niet bespreekbaar zijn. De gemeenten Laarbeek en Gemert-Bakel doen salarisadministratie en de verwerking van belastingen en ict samen. De jongste samenwerking is die op juridische zaken. Burgemeester Hans Ubachs van Laarbeek zegt dat zijn gemeente en Helmond, Gemert-Bakel, Deurne, Asten en Someren gesprekken voeren over samenwerking op de terreinen beheer, beleid en uitvoering. Burgemeester Jan van Zomeren (Gemert-Bakel) wijst daar ook op en zegt dat zo'n samenwerking aangeeft dat de Peellandse gemeenten voorbereid zijn op de toekomst.

Geldrop-Mierlo richt zich aldus burgemeester Rianne Donders op duurzame samenwerking met Son en Breugel en Nuenen om de taken die op gemeenten af komen aan te kunnen. Volgens Donders is het veel te vroeg om nu over herindeling te praten. Burgemeester Fons Jacobs van Helmond is kort in zijn reactie: "Waar het om gaat is dat de provincie een soort bestuurskracht-monitor wil opstellen. We moeten daar optimaal aan meewerken. Over eventuele vervolgacties wil ik niet speculeren. Wat goed is voor Brabant, is ook goed voor Helmond en andersom."

Ook in Eindhoven gaan de handen niet op elkaar: "Eindhoven heeft al enige jaren een intensieve samenwerking met de randgemeenten in het stedelijk gebied. Daarnaast werken we aan een intensivering van thematische samenwerking (geen herindeling) van de campusgemeenten Best, Eindhoven, Helmond en Veldhoven. Gemeentelijke herindeling is daarmee niet actueel, niet aan de orde", laat zij in een korte reactie weten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.