24 mei 2011

Stevige discussie over MFA Vlierden

Maandagavond 23 mei stond de commissievergadering Omgeving met name in het teken van de MFA Vlierden en de voorzieningentrap. Deze twee onderwerpen namen ruim 2,5 uur in beslag. De vergadering werd gehouden in de hal van het gemeentehuis vanwege de vele bezoekers uit met name Vlierden.

Wat betreft de voorzieningentrap heeft de CDA Fractie teruggegrepen naar 2005 en de afwegingen die toen gemaakt werden waarbij de voorzieningentrap als richtinggevend kader ingezet zou worden. Met de discussie over de m2 is de discussie over de benodigde functies voor Vlierden helemaal onder gesneeuwd. We hebben daarom ook gepleit om met name de functie behoefte goed af te wegen en daarom ook het woord Maximaal niet op te nemen in de voorzieningentrap. Als fractie hebben we ook aangegeven dat de voorzieningentrap een goed instrument kan zijn om het onderhoud en de daarvoor benodigde gelden goed te regelen. We hebben de wethouder dan ook gevraagd om samen met de stichtingsbesturen de voorstellen 3 t/m 7 verder te bespreken om zodoende te komen tot het voorstel dat in punt 8 werd aangegeven. Daarbij hebben we expliciet uitgesproken dat de hoge bijdrage tot zo'n 42% er niet toe moet leiden dat accommodaties failliet gaan. Juist daarom is overleg met de besturen belangrijk om de haalbaarheid goed in beeld te krijgen.

Wat betreft de MFA Vlierden is er veel onduidelijkheid ontstaan door enerzijds de niet kloppende getallen over netto en bruto m2 die opgenomen waren in het voorstel en anderzijds de verschillende opties die op initiatief van groeperingen uit Vlierden over het voorliggend voorstel in de richting van de raad zijn gegaan zoals bv de discussie over sportzaal. Het CDA heeft aangegeven in deze discussie de oplegger IDOP Vlierden als handvat te nemen. Wij denken dat de gewenste variant B door de Vlierdense werkgroep dichter bij de voorzieningentrap ligt dan wat we nu uit het voorstel konden destileren en in de rumoerige discussie waar de berekeningen door de lucht vlogen voorgesteld niet alleen variant A verder uit te werken maar alletwee de varianten A en B uit te werken met een financiele onderbouwing zodat we een goede keuze kunnen maken. 

Het CDA heeft op 3 punten zijn zorgen geuit over dit voorstel en gevraagd daar volop aandacht aan te besteden:

1) De IDOP subsidie. Hoe meer andere varianten worden ingebracht hoe onduidelijker de situatie rondom de IDOP subsidie gaat worden. En zonder deze subsidie kunnen we het hele plan voor Vlierden wel vergeten.

2) De huisvesting van de Scouting Vlierden is zeer onder belicht en we hebben gevraagd hiervoor de volle aandacht te hebben.

3) Bij de uitvoering rekening te houden met de situatie van de "buren" van het nieuw te bouwen MFA inzake de situatie op de perceelsgrens. Het gesprek aan te gaan wat hun zorgen zijn om te voorkomen dat hierdoor een juridisch verhaal gaat lopen wat uiteindelijk negatief kan uitpakken. Daarom kan beter het gesprek aangegaan worden om samen tot een oplossing te komen voor zover dit redelijk is. 

Leo Cuijpers, Fractievoorzitter.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.