10 september 2011

Structuurvisie Groene Peelvallei en Vereenvoudigde welstandsnota

Dinsdag 6 september 2011 stond weer de eerste raadsvergadering op de agenda na het zomerreces. Een agenda die te overzien was in tegenstelling tot die van 29 juni 2011 wat een marathonzitting werd.

Structuurvisie Groene Peelvallei

Het proces om te komen tot een structuurvisie voor de Groene Peelvallei is gestart in 2009. Er is in onze ogen een zorgvuldig proces doorlopen waarbij ook bijeenkomsten gezamenlijk met de gemeenteraad van Helmond  zijn gehouden. Wij hebben als CDA fractie dit zeer constructief gevonden. De structuurvisie moet aangeven welke ontwikkelingen we wel en welke niet wenselijk vinden voor dit gebied. Dit heeft geleid tot een  Nota van uitgangspunten en een nota van toelichting die door beide Gemeenteraden zijn goedgekeurd. Wij hebben in een vroegtijdig stadium aangegeven dat helderheid gegeven moet worden aan agrarische ondernemers in dit gebied. Ook is er een maximum gesteld aan verblijfseenheden (600) voor recreatie. De CDA fractie laat de kwaliteit van eventuele ontwikkelingen het zwaarst wegen en niet de kwantiteit. Duidelijk is dat met het vasstellen van de structuurvisie voorlopig de gemeente haar taken in dit dossier en dus het maken van kosten tot een minimum kan beperken (enkel ambtelijke inzet voor overleg en afstemming met Helmond) en is het wachten op initiatieven van ondernemers. De CDA fractie is hier minder negatief over dan enkele andere fracties omdat we van mening zijn dat dit gebied potentie heeft voor recreatieve ontwikkelingen en hiervoor best geinteresseerden zijn. Om in ieder geval helder te zijn over de toegankelijkheid van het Zandbos voor de Deurnese burger is er een motie ingebracht door de PvdA die we geheel konden steunen en in de raad van 6 september raadsbreed werd aangenomen. Op het moment dat er ontwikkelingen zijn worden we door de wethouder geinformeerd via Raads Informatie Brieven (RIB's) en kunnen we vinger aan de pols houden omdat benodigde bestemmingsplannen door de raad goedgekeurd moeten worden.

Welstandsnota 2011

Op 6 september hebben we in meerderheid de nieuwe welstandsnota vastgesteld. Alleen de fractie Deurne Nu heeft tegen gestemd. Het CDA is zeer tevreden over de opzet van de nieuwe welstandsnota. Het vorige boekwerk bevatte zoveel regels dat het in onze ogen onwerkbaar was. Wij hebben dit meerdere malen in behandelingen in commissies laten blijken. Evert van Kampen heeft in de commissies een aanzet gegeven om bij buurtschappen en karakteristieke boerderijen ook kunststof materiaal toe te staan. Dat is overgenomen. Het is immers eigentijds, milieuvriendelijk en onderhoudsvrij.

Dat er een welstandsnota nodig is, is voor ons een heldere zaak. In grote lijnen moet je regie houden over hoe wijken, dorpen en buitengebied zich ontwikkelen, echter het gaat te ver om in diepste detail alles te regelen. Deze nieuwe welsstandsnota geeft hier zeer goed invulling aan waar enerzijds de hoofdlijnen op 1 A3 beschreven zijn en deze door het invullen van de postcode direct voor de eigen omgeving digitaal inzichtelijk zijn. Iemand die plannen heeft om te bouwen moet duidelijk weten binnen welke afspraken de plannen moeten passen en daar ook voldoende eigen verantwoordelijkheid in kan nemen. Met het vast stellen van deze nota waar we als CDA volledig achter staan hebben we een enorme slag in deregulering gewonnen.

Leo Cuijpers, Fractievoorzitter

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.