24 augustus 2012

Verkiezingsdebat: agrarische motor moet blijven lopen

Het debat over de landelijke verkiezingen gisterenavond ging ook over de toekomst van boeren in Nederland. Varkenshouder William Meulendijks' stelling: "De agrarische sector is een economische motor. Maar de kosten zijn hoog en er zijn te veel regels. Wat te doen?" Landelijke kandidaten van CDA, VVD, PvdA en Groen Links gaven antwoorden in het Cultuurcentrum. De PvdA had de analytische kandidaat Michiel Servaas (nummer 17 op de verkiezingslijst) op het podium staan van het Cultuurcentrum Martien van Doorne.
Namens het CDA kwam wethouder Erik Ronnes (nr. 14);
de VVD had de welbespraakte Klaas Dijkhoff (nr. 16) en
Groen Links had lijstduwer Pascal ten Have (nr. 41). Ronnes van het CDA stak als eerste van wal. Hij vindt het het goed om de duurzaamheid te benadrukken. Als wethouder in Boxmeer heeft hij platteland in zijn pakket. Daarom gelooft hij het meest in een gezamenlijke aanpak: "Zowel gemeente, burgers en boeren moeten meedenken in oplossingen. Dat geeft het beste resultaat."

"Boeren liggen onder vergrootglas"

De liberale VVD wil minder regels. VVD'er Klaas Dijkhoff geeft de schuld aan de Nederlandse overheid: "Boeren liggen onder een vergrootglas. Iedereen kijkt en heeft kritiek. Zowel Den Haag en de gemeentes willen roomser zijn dan de paus. Zij kunnen innovatieve oplossingen in de agrarische hoek traineren." CDA'er Ronnes was het daar niet mee eens: niet altijd heeft de gemeente de schuld. Maar de VVD wil de ondernemers niet de dupe laten zijn, Brussel moet maar wachten.

"Liever kleinschalig"

William Meulendijks (29) - behalve varkensboer op de Wittedijk ook vice-voorzitter van de ZLTO - meent dat bestemmingsplannen vaak hindernissen kunnen opwerpen. Groen Links vindt dat boeren het bij zich zelf moeten zoeken. Boerderijen in Nederland moeten veranderen. "Vroeger," zo vertelde (ex-LSVB-voorzitter) Ten Have, "was Nederland de grootste uienproducent ter wereld. Nu is dat India. Wij moeten het niet van bulk hebben, maar van kwaliteit. We kunnen beter kleinschalig aan de slag, bijvoorbeeld met vergeten groenten." Volgens Dijkhoff zit de toekomst echter niet alleen in pastinaken en savooiekool. Vooral innovatie en kennisverspreiding van de Nederlandse agrarische sector is van belang, zo staan er nun bijvoorbeeld honderden hectares hyacinten in Uganda. Een Nederlandse uitvinding.

"Bloembollen makkelijker dan veehouderij"

Michiel Servaes van de PvdA is het daar mee eens. "Het image," zo reclameert de diplomaat, "van de Nederlandse agrarsiche sector is in het buitenland geweldig goed. De Universiteit van Wageningen is hét kenniscentrum van de wereld. Maar innovatie is met bloembollen makkelijker dan met intensieve veehouderij. Hoe dan ook, boeren en burgers staan aan dezelfde kant. Ook boeren willen vaak geen schaalvergroting. Maar door lage supermarktprijzen móet het."
Dat kan Meulendijks beamen. Schaalvergroting, daar zitten boeren vaak niet op te wachten, maar het is vaak pure noodzaak.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.