Visie participatiebudget 2011-2013
In de Raadsvergadering van 11 oktober 2011 is het voorstel aangenomen waarin de “Visie Participatiebudget 2011 – 2013“ is vastgelegd en hebben we een scenario gekozen voor de uitwerking van inburgering en re-integratie. Dit met een integrale benadering binnen de Wet Werk Bijstand en de Wet Maatschappelijke Ontwikkeling.
Om met het laatste te beginnen hebben wij als CDA altijd de integrale benadering onderstreept, we zullen in de nabije toekomst de organisaties moeten ontschotten en laten samenwerken om een maximaal rendement te behalen, zowel intern als extern kunnen we de Euro’s maar 1 keer uitgeven. Wij verwachten als CDA dat hier goede (harde) afspraken worden gemaakt met alle partners welke wij kunnen monitoren en afrekenen waar nodig.
Het CDA is akkoord gegaan met de visie zoals aangegeven in de commissie vergadering en met de uitwerking van het senario echter wel met de volgende kanttekeningen als vervolg op onze kritische reactie die we eerder in de commissie hebben afgegeven.
Wetende dat we meer zelfredzaamheid van onze burgers en vrijwilligers vragen zullen we dit goed moeten communiceren en daar waar de burger het niet kan organiseren zullen wij moeten faciliteren en helpen. Een belangrijke rol voor vrijwilligers blijkt in de nabije toekomst voor alle sociale zorg zaken op ons af te komen, waar mogelijk moeten we deze faciliteren. Educatie; diegene die het kan bekostigen zal geacht worden zelf hulp in te schakelen om de benodigde educatie te krijgen, voor diegene die dit niet kunnen zullen we een aanbod moeten doen om later niet de rekening gepresenteerd te krijgen in voorschoolse opvang van de kinderen door taal achterstand. Ook voor participatie van alle bewoners is dit belangrijk, dus educatie blijven geven, zij het met minimale middelen. " In het kader van de bezuinigingen moeten we zeer kritisch zijn op onze uitgaven. Daarom hebben wij de wethouder gevraagd wat het betekent als het bedrag van € 227.500,00 niet beschikbaar gesteld word. In welke mate kan er dan invulling gegeven worden aan scenario of is er een oplossing qua uitvoering die ligt tussen de verschillende scenario’s zonder de extra middelen immers het CDA vind een betrouwbare overheid belangrijk.
Na beantwoording van de wethouder heeft het CDA ingestemd met de financiën, dit omdat een aantal projecten lopen welke in 2012 worden afgerond, directe stopzetting zou deze projecten verstoren en de deelnemers laten terug vallen in de bijstand wat ook geld kost.
Verder zijn de volgende afspraken al gemaakt in het kader van deze participatie.
in het sociaal programma hebben we gezegd: meer focus op re-integratie er zijn daarna gerichte contracten gekomen met Atlant en met Fontys actief voorts is geconstateerd dat we in Deurne beter kunnen re-integreren in groter verband dit is een van de doelen geweest m.b.t. aansluiting werkplein nu we aangesloten zijn bij werkplein kunnen we een breder palet aan instrumenten inzetten voor re-integratie we kunnen nu deelnemen in de specialismen en projecten die Helmond, Asten, Laarbeek en Geldrop-Mierlo hebben opgezet er komt binnen 1 jaar een nieuwe wet aan: de Wet werken naar vermogen, dan zal weer een herijking van de re-integratie-instrumenten plaats vinden en uiteraard wordt daarbij gekeken naar dwarsverbanden met de WMO.
Uiteraard zullen we verdere ontwikkelingen volgen en onze inbreng leveren in de integratie met de WMO. Verdere bezuinigingen van het rijk zullen ook ons treffen wat betekent dat we re-integratie en educatie opnieuw zullen beoordelen en herinrichten, met minder middelen moeten we meer gaan doen!
Theo Aarts, Raadslid