13 april 2012

VVD botst met coalitie en college

DEURNE - Al sinds de laatste commissievergadering was duidelijk dat de raad van Deurne niet zou kiezen voor nieuwbouw voor basisschool De Bron, maar de afsluitende discussie kreeg toch nog een scherp randje.VVD stemde als enige fractie tegen het voorstel om De Bron niet mee te nemen in de nieuwbouw voor de Brigantijn en de Piramide en zette daarbij zwaar geschut in. Fractievoorzitter Jeroen van Lierop sprak van 'bestuurlijke onwil, gebrekkige informatievoorziening en prutsen met gemeenschapsgeld'. Hij noemde de handelwijze 'een fatsoenlijk college onwaardig'.

Een aantal termen schoot wethouder Jasper Ragetlie in het verkeerde keelgat. "Wat me pijn doet en bezwaart is de insinuatie dat wij bewust onjuiste informatie hebben verstrekt", reageerde hij. "Daarmee diskwalificeer je het college én de ambtelijke organisatie. Ik vind dat ernstig en distantieer me daarvan."

De wethouder kreeg bijval van de coalitiepartijen CDA en DOE! én burgemeester Hilko Mak. "Het geeft geen pas om dit soort beschuldigingen zomaar de ether in te slingeren", aldus Mak. "'Prutsen met gemeenschapsgeld', dat doen we hier niet."

Eerder al had DOE!-fractievoorzitter Michiel Dankers fijntjes gewezen op een oude tweet van Ruud Berkers, waarin het VVD-raadslid de plannen van Ragetlie steunde. "Blijkbaar wordt de stelligheid van de VVD van vanavond niet door iedereen onderschreven", aldus Dankers. Jeroen van Lierop riposteerde dat de 'fractie al vanaf het begin van de discussie één lijn heeft gevolgd'.

In de vergadering pleitte DeurneNu voor meer garanties rondom het medegebruik van schoolruimtes door de wijk en de wijkraad. De fractie vond het voorstel te vrijblijvend op dit punt, maar nam genoegen met een explicietere toezegging van de wethouder dat hierover vooraf heldere afspraken worden gemaakt met Prodas.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.