begroting 2025 - 2
19 november 2024

#BEGROTING2025: Onze bijdrage

Een jaar geleden begon ik in mijn bijdrage over een gesprek tussen een rabijn en een jongerenimam in het tv-programma Buitenhof. Zij signaleerden dat groepen in de samenleving elkaar niet meer kennen, dat we niet weten wat we van elkaar zijn en waar we uit zijn ontstaan. Hun oproep was: maak van de samenleving weer één grote huiskamer. Waar iedereen zich thuis voelt, waarin men luistert naar elkaar, waarin je oog hebt voor wat er speelt in je eigen bubbel maar waarin het ook lukt om uit je eigen bubbel te stappen en oog en oor te hebben voor een ander. Die oproep is ook nu actueel, zowel voor de hele wereld, ons eigen land en ons Eindhoven.

Want voorzitter, in de wereld zijn volop spanningen, met verschrikkelijke oorlogen en groepen burgers die scherp tegen over elkaar staan, zoals bijvoorbeeld bij de verkiezingen in Amerika. Ook nationaal, in ons land, voelen burgers zich al jarenlang niet gehoord, niet door vorige regeringen maar ook niet door de huidige. En in ons Eindhoven zien we ook dat het weefsel tussen groepen in de samenleving onder druk staat, steeds meer nieuwe mensen die hier komen wonen en inwoners die niet meteen mee kunnen of willen met de groeiende stad. Voor al deze mensen, dienen wij als politiek maar ook als samenleving oog te hebben.

De oproep van de rabijn en de jongerenimam zien wij als een appel om samen aan het dorpse gevoel in de stad te werken. Want wat er vaak in een dorp nog is, is er in de stad minder. Maar dat kan hier toch anders? Zowel bestaande als nieuwe inwoners horen zich thuis te voelen in onze stad. Dat je in een steeds groter wordende stad als inwoners ervaart dat je deel uitmaakt van de gemeenschap en je je veilig, gezien en thuis voelt. En dat je daar als inwoner van Eindhoven ook trots op bent! Dat is in ieder geval de stad waar het CDA Eindhoven voor staat: Eindhoven als één grote huiskamer.

Dat betekent voorzitter dat wij ons elke dag inzetten voor een wijk waar het fijn wonen is. Voor een buurt waar het schoon is, groen en veilig is, met winkels dichtbij en waar genoeg te doen is. Daarom vinden we het een eerste goede stap dat we het dumpen van afval rondom een container harder gaan beboeten en vaker gaan handhaven. We kijken uit naar de nieuwe aanpak van onze wijkwinkelcentra en naar het buurtontmoetingsbeleid, want beiden zijn hard nodig. Goed dat er door heel Eindhoven bladkorven zijn. Het onderhoud van het groen houden we nadrukkelijk in de gaten, want daar krijgen wij steeds meer klachten over: goed dat er meer oog is voor de beestjes in onze stad, maar soms gaan we wel erg ver met het behoud van onkruid. De investeringen in onze sportverenigingen juichen we van harte toe en we kijken ook uit naar het plan voor meer sport- en beweeglocaties in de buitenlucht. Onze wijken dienen bereikbaar te zijn, dus we kijken uit naar het plan voor groene golven op de Ring en de belangrijkste uitvalswegen. Doorstroming op de weg is belangrijk, maar ook om de woningmarkt. Zodat jongeren en senioren in hun wijk kunnen blijven wonen.

Als het gaat om de verbinding in de wijk en voor meer levendigheid, doen we de oproep aan het college om werk te maken van een biebfunctie in de wijk Meerhoven, een gekoesterde wens van veel bewoners daar. Daar stelden we met veel partijen uit de raad al vragen over en gaf het college aan een buurthuis- en biebfunctie te onderschrijven en met bewoners in gesprek te gaan over de invulling. Bij de laatste rondvraag bleek echter dat het nog geen zekerheid is dat in Meerhoven een bibliotheekfunctie komt, terwijl dit wel onze oproep is. Daarom dienen we een voorstel in om daarmee duidelijkheid te scheppen richting onze inwoners, want die geven aan na gesprekken met de gemeente nog niet te weten waar ze aan toe zijn.

Wij zetten ons verder in voor een gemeente die zichtbaar is in de wijk. Die oog heeft voor de kleine en grote punten die er spelen. Wij zijn blij dat er ook in 2025 een buurtagenda komt met 3 concrete punten die per buurt aangepakt moeten worden. Wij zijn nieuwsgierig naar de inrichting van de sector Gebieden en wijken, omdat dit de mensen zijn die vanuit de gemeente het eerste aanspreekpunt zijn voor inwoners. Ook op de lange termijn zijn investeringen nodig zijn voor onze wijken, omdat er steeds meer wijken sleets uit beginnen te zien. Hier wachten we op de reactie vanuit het college. Het is verder goed dat het jongerenwerk uitgebreid wordt, het bestuurlijk interventieteam vaker gaat controleren en dat we doorgaan met de horeca- en straatstewards.

Als het gaat om onze wijkboa’s, zetten we al mooie stappen, maar de zichtbaarheid wordt door inwoners nog als onvoldoende ervaren. Daarom is het belangrijk dat we met elkaar een ambitie afspreken waar we de komende jaren stapsgewijs naar toe groeien, 1 wijkboa op 5000 inwoners. Wijkboa’s pakken overlast en kleine ergernissen aan, helpen en denken mee, waarschuwen en wanneer nodig grijpen zij in, en zorgen daardoor ook dat de politie wordt ontlast. Hier dienen we een motie voor in.

Het CDA Eindhoven staat verder voor een samenleving waarin we ook goede zorg bieden en oog hebben voor elkaar. Het is belangrijk dat jongeren leren wat de waarde is om zich in te zetten voor een ander, maar ook dat er na school voldoende te doen is, zoals sport of cultuur. Fijn dat het college zich inspant om door te gaan met de rijke schooldag en de maatschappelijke diensttijd. Extra inspanningen zijn ook nodig om de mensen die nu nog langs de kant staan, aan het werk te krijgen, want er zijn zoveel vacatures dat het echt moet lukken om hier het aantal werklozen te verminderen. Ondanks dat het leven flink duurder is geworden, houden we de woonlasten hier beperkt en blijven we oog houden voor het maatschappelijk middenveld. En voorzitter, dit alles kunnen we overigens blijven doen als wij het huishoudboekje van de gemeente op orde blijven houden. Geld van onze inwoners en ondernemers waar we zorgvuldig mee om moeten gaan.

Voorzitter, wij wensen het stadsbestuur en de ambtelijke organisatie veel succes met de uitvoering van de plannen voor 2025. Laat het een jaar zijn waarin we opnieuw, inwoners, gemeente, bedrijven en maatschappelijke organisaties, bouwen aan één grote huiskamer.

Remco van Dooren, fractievoorzitter CDA Eindhoven

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.