Nieuwsartikel Stijn Steenbakkers - 2
10 september 2024

Wethouder Stijn Steenbakkers maakt zich zorgen over de doorstroomtoets.

Onze wethouder Stijn Steenbakkers maakt zich zorgen over de #doorstroomtoets. Hij ziet dat hierdoor meer kinderen naar havo/vwo gaan, terwijl vmbo-adviezen dalen. Maar in Brainport Eindhoven hebben we juist die vmbo-talenten hard nodig! Steenbakkers vindt dat we meer moeten vertrouwen op de juf en meester die onze kinderen al jaren kennen. Elk kind is uniek en een vmbo-advies is net zo waardevol als havo of vwo. Zijn opiniestuk:

De #doorstroomtoets: afgelopen schooljaar geïntroduceerd voor leerlingen in groep 8. Een wetswijziging gericht op ‘kansrijk adviseren’, die ervoor moet zorgen dat leerlingen beter geplaatst worden in het voortgezet onderwijs. Basisscholen moeten voortaan voor 31 januari een voorlopig advies geven, dat pas definitief wordt na de uitslag van de doorstroomtoets. Valt de uitslag hoger uit dan het voorlopig advies, dan moet het definitieve advies naar boven worden bijgesteld. Alleen met een zeer sterke motivatie kan een basisschool van deze verplichting afwijken. Valt de toetsuitslag lager uit, dan wordt het advies niet bijgesteld.

Dit levert niet alleen nog meer werk op voor de juf of meester, het beïnvloed in mijn ogen ook hun professionaliteit. Terwijl we juist zo blij moeten zijn met onze leerkrachten, zet hen in hun kracht. Het zijn professionals met kennis en kunde en die onze kinderen jarenlang volgen. Een advies op basis van de gehele schoolperiode zegt veel meer dan één toets. Het roept bij mij als wethouder onderwijs dan ook de vraag op: gaat dit beleid echt de beste kansen bieden voor onze kinderen of leggen we hiermee meer nadruk op het behalen van een zo hoog mogelijk advies in plaats van een passende onderwijsroute gericht op talent, leerstijl en interesse?

Het is te vroeg voor conclusies, maar in Eindhoven zien we eerste veranderingen waar we alert op moeten zijn. Zo is het aantal leerlingen met een havo/vwo-advies het afgelopen jaar gestegen van 36 naar 40% en zien we dat het aantal vmbo-adviezen is gedaald. Maar wat is de keerzijde? Tot hoeveel afstroom gaat dit bijvoorbeeld leiden. Wellicht leidt ‘kansrijk adviseren’ dan tot meer teleurstellingen, verminderde motivatie en schooluitval in de toekomst. We willen allemaal kinderen die kunnen groeien en bloeien, doen waar zij blij van worden, successen ervaren en trots zijn op hun eigen talenten. De vraag is of dit Rijksbeleid hieraan bijdraagt.

De laatste jaren zie ik daarnaast een ontwikkeling ontstaan waarin de nadruk op het behalen van een zo hoog mogelijk schooladvies steeds groter wordt. Maar laat ik hierover heel duidelijk zijn: een vmbo-advies is net zo waardevol als een havo- of vwo-advies. We moeten de misvatting dat ‘hoger altijd beter is’ doorbreken. Ieder kind is uniek en heeft talenten en vaardigheden die van onschatbare waarde zijn voor de samenleving en onze stad. Sterker nog in Brainport Eindhoven hebben de vmbo-talenten juist keihard nodig!

Mijn boodschap: laten we als overheid en samenleving vertrouwen op de expertise van de school en professionaliteit weer meer gaan respecteren. Dan kunnen we samen bouwen aan een toekomst waarin elk talent telt!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.