Duurzame stad
Voor een grote stad kent Eindhoven veel groen. Dat moet zo blijven, sterker nog: we willen een nog groenere stad. We zien het creëren van ontmoetings- en ontspanningsplekken in het groen, bijvoorbeeld kleine parken en plantsoenen, als grote meerwaarde voor de wijken.
Groen
- Bewoners de mogelijkheid geven mee te doen aan ‘groenparticipatie’, ze mee laten denken over de inrichting van het groen in hun eigen wijk. Ook komt er meer duurzaam groen in de wijken en komt er meer aandacht voor ‘Adopteer een straat’.
- We willen parkjes en plantsoenen creëren in plaats van overal versnipperd groen. Ons doel is dat iedere Eindhovenaar in een straal van 5 minuten rond zijn of haar huis een groene plek heeft om te ontspannen, te ontmoeten en te genieten.
- We willen groengebieden met elkaar verbinden zodat mensen door heel Eindhoven heen door het groen kunnen lopen.
- We creëren ontmoetingsplekken in de wijken waar dat mogelijk is, dus groen met bankjes, kletsstoelen of sportvoorzieningen.
- Meer groen/ontharding om meer regenwater de grond in te krijgen en zo wateroverlast te voorkomen. We starten met het ver-groenen van 50 extra straten, verdeeld over de wijken.
- Eindhoven groeit enorm in aantal inwoners. We gaan de komende periode daarom een nieuw stadspark aanleggen.
- Naast de Genneper Parken en de omgeving van de Karpendonkse Plas, is Brainport Park (voorheen Landelijk Strijp) een gebied met veel potentie als groene long. Dit moeten we op het netvlies houden bij toekomstige ontwikkelingen.
- Er komt meer groenonderhoud zodat onkruid niet meer zo hoog kan groeien dat het gevaarlijke situaties oplevert. Uitgangspunt is: groen waar het kan, maar het moet wel verkeersveilig blijven. Ook worden bomen goed gesnoeid en bijgehouden. Als bomen voor te veel overlast zorgen, kunnen ze verwijderd worden en worden er nieuwe bomen geplaatst.
- We zorgen goed voor de fauna die we hebben als stad door het plaatsen van uilenkasten en vleermuiskasten en door het aanleggen van egelsnelwegen etc.
- We hebben oog voor de dieren in onze stad door een goed opvangcentrum voor zwerfdieren te hebben en geen dierenmishandeling toe te staan.
Klimaat, energie en duurzaamheid
Als CDA Eindhoven vinden we een goed klimaat en duurzaamheid erg belangrijk. We zien dat we een extra stap moeten zetten om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord van Parijs te halen; die doelstellingen ondersteunen wij volledig. We hebben hierbij wel een aantal uitgangspunten. Voor ons is het van belang dat het een ambitieus, haalbaar, draagbaar en betaalbaar klimaatbeleid voor alle Eindhovenaren moet zijn. Bewoners en bedrijven zijn bereid voor een duurzamer Eindhoven een extra stap te zetten, als ze weten dat de lasten betaalbaar zijn en eerlijk worden verdeeld.
We zien echter ook dat effecten van klimaat niet stoppen bij (gemeente)grenzen; het is een mondiale uitdaging. Dit betekent dat iedere stad niet ‘eng’ naar zijn eigen doelstellingen moet kijken, maar juist daarop moet inzetten waar het de kans heeft het maximale verschil te maken op mondiaal niveau. Voor Eindhoven is dit op innovatiegebied. De innovatiekracht van onze bedrijven en kennisinstellingen is de grootste kans en bijdrage die geleverd kan worden in de mondiale strijd tegen de klimaatcrisis. Het versnellen van nieuwe technieken, projecten en living labs moet in de kern van ons klimaat- en duurzaamheidsbeleid komen te staan. Natuurlijk moet de gemeente zelf ook het goede voorbeeld geven. Rijkstaken- en opdrachten op dit vlak nemen we alleen aan indien de financiering meekomt.
Daarom willen we:
- De overgang naar elektrische en waterstofvoertuigen stimuleren door met Brainport aan slimme oplossingen te werken en voldoende laadpalen te plaatsen in onze stad. Het afsluiten van wegen en drastisch beperken van auto- en vrachtverkeer in Eindhoven is niet alleen de oplossing.
- We stimuleren duurzaamheidsinitiatieven en technieken vanuit onze bedrijven, kennisinstellingen, creatieve samenleving en startups door middel van de instelling van een Duurzaamheids- versnellersfonds.
- We stimuleren de verkenning naar elektrische en door waterstof aangedreven vliegtuigen samen met Brainport en Eindhoven Airport.
- De gemeente verkent de mogelijkheid om bedrijven en huiseigenaren met duurzaamheidsleningen voor zonnepanelen, warmtepompen, isolerende maatregelen etc. te helpen.
- We breiden de groene golf voor auto’s op doorgaande routes uit om CO2 en fijnstof te verminderen.
- We willen in 2035 alle woningen, bedrijven en andere gebouwen goed geïsoleerd hebben. Samen met partners en verhuurders in de stad onderzoeken we op welke manier we dit doel kunnen bereiken.
- We stimuleren het benutten van alle beschikbare daken voor zonne-energie of als groene daken.
- We blijven inzetten op ontharding van straten en tuinen in de wijken. Dit voorkomt wateroverlast bij harde regenval.
- Bij afvalverwerking blijven we streven naar steeds meer hergebruik en het scheiden van afval en naar recycling. Daarom wordt plastic afval opgehaald net als restafval, groenafval en papier.
- We werken verder aan de projecten die voorkomen dat mensen hun afval naast de afvalbakken zetten. Afvalbakken hoeven niet meer met een pasje te worden geopend. Waar te weinig afvalbakken zijn, verhogen we de capaciteit. Als iemand zijn afvalzakken náást een niet-volle afvalbak deponeert, beboeten we de vervuiler. We zetten hiervoor speciale afval-handhavers in die de gemeente betaalt met de opbrengsten van de boetes.
- Degenen die illegaal afval dumpen moeten ook verantwoordelijk gesteld worden voor alle kosten die gemaakt worden om dit afval op te ruimen. Desnoods komt er cameratoezicht op plekken waar andere oplossingen niet mogelijk blijken.
- Opruimacties voor zwerfafval door buurtinitiatieven en verenigingen worden beloond met extra buurtbudget.
- In samenwerking met het bedrijfsleven gaan we bedrijventerreinen vergroenen. Dak- en wandvergroening zouden bijvoorbeeld een mogelijkheid zijn.
- We verkennen of we sportverenigingen kunnen helpen met mobiele zonnevelden, voor de uren dat de sportvelden niet worden gebruikt.
- Ook gaan we kijken of andere grote open terreinen, zoals parkeerplaatsen, voorzien kunnen worden van een zonnepanelenoverkapping, net als de geluidschermen rond de wegen van onze stad.
- Nadat we succesvol geld hebben gereserveerd om de hoogspanningslijnen in Eindhoven-Noord onder de grond te krijgen, gaan we nu álle hoogspanningskabels in Eindhoven onder de grond brengen. Tegelijkertijd zorgen we voor een beter elektriciteitsnetwerk, dat de vraag naar meer elektrische energie aan kan.
- Voor de warmtetransitie zetten wij eerst in op all-electric-oplossingen met de nieuwe generatie warmtepompen. Warmtenetten zijn de tweede keuze. Als CDA willen we daarbij waken voor energiearmoede en energiemonopolies omdat deze warmtenetten afhankelijk zijn van commerciële partijen die warmte opwekken. Daarnaast zal voor ons de borging van de warmtetoevoer voor iedere bewoner een belangrijke rol spelen in verdere afspraken. Voor de realisatie van dergelijke warmtenetten zet het CDA Eindhoven op het verkrijgen van landelijke subsidiegelden, aangezien de netten anders onbetaalbaar zijn voor onze stad.
Schone straten
- Om ook in herfst en winter onze straten en tuinen schoon en netjes te kunnen houden, worden er bladkorven geplaatst in de wijken. Het CDA heeft dit de afgelopen periode weten te realiseren voor 2022. Maar het moet nu structureel in de begroting worden opgenomen. Ook wordt de groene bak iedere twee weken geleegd.
- We zorgen voor 25 extra openbare toiletten in de stad, verspreid over verschillende wijken.
- In elke buurt zorgen we voor goede en veilige speeltoestellen voor kinderen en genoeg en goed onderhouden honden-uitlaatveldjes.
- Veel inwoners zijn tevreden over de BuitenBeter App. Toch is er een hele grote groep die de app niet kent. We brengen die app nog meer onder de aandacht, zodat meer burgers die installeren en makkelijker problemen kunnen melden. Dat komt ten goede aan het onderhoud van de openbare ruimte.
- Er moeten meer buitensporttoestellen geplaatst worden.
- Zwerfafval is ons een doorn in het oog. Samen met Adopteer een Straat en andere vrijwilligers lanceren we een stadsbreed initiatief om inwoners meer bewust te maken van zwerfafval en ze te enthousiasmeren om met een prikker door de wijk te lopen. We belonen opruimacties vanuit de buurt en we plaatsen meer prullenbakken.
- De gemeente moet bij grote overlast van zwarte ratten zelf de bestrijding ter hand nemen. Tegelijkertijd adviseert zij inwoners om preventieve maatregelen te nemen en coördineert een en ander.
- Om zwerfafval tegen te gaan en te zorgen dat mensen hondenpoep opruimen en weg kunnen gooien worden er meer prullenbakken geplaatst op plekken met overlast van hondenpoep, zwerfvuil etc.