Ambtelijk apparaat
Behalve dat de gemeente ervoor moeten zorgen dat alles in de stad goed op orde is, moet de eigen bedrijfsvoering natuurlijk ook in orde zijn. We zijn allereerst trots op onze organisatie omdat heel veel goed gaat. We streven naar een zo divers mogelijk ambtenarenkorps. Nadrukkelijk vragen we hierbij aandacht voor meer jonge ambtenaren. Aandachtspunt vinden wij de executiekracht van de ambtelijke organisatie: gewoon doen wat afgesproken is. Dit vergt niet alleen investeringen waar nodig, maar ook strakker management & sturing en een cultuuromslag.
Ons ambtelijk apparaat moet dienstbaar zijn aan de stad en klaar staan voor onze burgers. Net als de bedrijven in onze regio willen we dat de medewerkers van de gemeente top presteren en klantvriendelijk zijn.
Er is behoefte aan meer persoonlijk contact met de gemeente. Dat richt zich enerzijds op de toegankelijkheid en bereikbaarheid van de gemeente, bijvoorbeeld door spreekuren, het gesprek aangaan over onderwerpen en zichtbaar zijn in de wijken. Anderzijds richt het zich op het goed naar inwoners luisteren zodat zij zich gehoord voelen en zodat hun vragen beter beantwoord worden.
Als we bewoners vragen om mee te denken of te doen, dan zorgen we altijd dat er na afloop een terugkoppeling plaatsvindt over wat er met de tips en adviezen is gedaan.
Meer mensen betekent niet automatisch minder werkdruk. Bij een groeiende stad kunnen uiteraard meer ambtenaren horen, maar het gaat ook om de kwaliteit omdat functies en rollen veranderen.
Daarom willen we:
- Naar aanleiding van de uitkomsten van het brede onderzoek naar de ambtelijke organisatie bekijken wat nodig is voor de ambtelijke organisatie. Hierbij kan sprake zijn van intensiveringen in kwantiteit of kwaliteit maar ook van bezuinigingen daar waar doelen niet worden gehaald of waar inefficiënt wordt gewerkt.
- Relevante informatie moet open en transparant beschikbaar zijn. De gemeenteraad maar ook inwoners moeten snel de benodigde informatie kunnen krijgen.
- De weg vinden bij de gemeente is soms erg moeilijk voor onze inwoners. Daarom willen we bij alle medewerkers duidelijk maken dat een burger niet bekend is met de onnavolgbare bureaucratische gangen van onze gemeente. De medewerkers moeten er daarom in getraind worden vragen van inwoners praktisch op te lossen en maximaal te helpen.
- Een warme maar zakelijke cultuur, waarbij het voor ambtenaren duidelijk is wat er van hen wordt verwacht en waarbij wordt gestuurd op output. Dus het gaat niet om het aantal vergaderingen of stukken papier, maar om effecten in de stad.
- Net als in het bedrijfsleven moet er een goede cyclus van functioneringsgesprekken zijn. Wij willen een Eindhovense plus. Mensen die goed presteren, worden beloond. En van mensen die niet of onvoldoende functioneren wordt sneller afscheid genomen.
- Goede dienstverlening staat op nummer 1: als een inwoner iets vraagt, dan krijgt die inwoner een helder en begrijpelijk antwoord.
- Om inwoners beter te betrekken bij het beleid van de gemeente gebruiken onze ambtenaren vernieuwende manieren van samenwerking met de stad, door meer in de stad te werken, door online participatie, digitalisering en gamification.
- Om duidelijk met onze inwoners te communiceren, leren onze ambtenaren dat ze altijd de inwoners vroegtijdig informeren over te nemen besluiten, over de afwegingen bij beslissingen, over hoe een besluit tot stand komt. Op die manier begrijpen bewoners beter hoe een proces bij de gemeente werkt, waar zij invloed op hebben en wat er met hun input gedaan wordt.
- Er zijn verschillende voorbeelden waarbij eigen inwoners en bedrijven rechtszaken moesten aanspannen om hun gelijk te halen en dit uiteindelijk ook kregen. Als gemeente moeten we deze juridische procedures voorkomen, omdat het enorm veel tijd, energie en geld kost. Het is veel beter om te proberen om op andere manieren met onze inwoners en ondernemers tot een oplossing te komen. Dat kan door met elkaar in gesprek te gaan, een waarschuwing te geven en ons eigen beleid vaker tegen het praktijklicht te houden.