MKB

Het bredere MKB en de vele familiebedrijven zijn van oudsher belangrijke, stabiele dragers van onze economie: van plaatselijke winkelier tot internationaal opererende onderneming, vaak lokaal geworteld en maatschappelijk sterk betrokken. Op lokaal niveau leveren familiebedrijven een grote bijdrage aan de leefbaarheid van een stad of wijk: als werkgever, maar bijvoorbeeld ook als sponsor van het verenigingsleven of door zich in te zetten voor een stichting of goed doel. Deze ondernemers wil het CDA koesteren. We willen de MKB-vriendelijkste stad, een trotse prijs die we in 2021 hebben gekregen, van Nederland blijven.

Daarom willen wij:
- Onze afdeling Economie versterken met een MKB-team dat speciaal gericht is op het ondersteunen van MKB- ondernemers. Dit team helpt ondernemers verder op het gebied van drie belangrijke transities: duurzaamheid, digitalisering en internationaal ondernemen. 

- Structureel geld beschikbaar stellen om deze transities in te richten samen met andere gemeenten, de provincie en de landelijke overheid, naar het voorbeeld van de landelijke ‘MKB-deals’.

‘- Snappen of Schrappen: De gemeente moet onnodige regels schrappen om zo ruimte te geven aan bedrijven en mensen die iets willen organiseren in de stad. Veel ondernemers geven aan de stapeling van regelgeving vaak niet meer te begrijpen. Het CDA vindt het tijd om alle lokale regels die voor ondernemers gelden te inventariseren en tegen het licht te houden om nut en noodzaak te heroverwegen. Hierbij geldt het adagium ‘snappen of schrappen’. 

- Als gemeente het goede voorbeeld geven en onze diensten en producten zoveel mogelijk af te nemen bij het lokale MKB. Bij aanbestedingen en inkoop hebben Eindhovense ondernemers de voorkeur. We houden hierbij onze aanbestedingsrichtlijnen nogmaals tegen het licht en zoeken de maximale ruimte op.

- De gemeente stimuleert inwoners om lokaal te kopen.

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.