Hoe functioneert onze gemeente in deze Corona tijden?
Vorige week las ik in een krantenartikel de opmerking dat we maatregelen nemen die in oorlogstijden worden toegepast. Alleen is er geen oorlog tussen staten. Er is een oorlog tegen een onzichtbare vijand: Corona.
Vanaf begin maart 2020 werd in Nederland duidelijk dat de verspreiding van het Corona virus alleen aangepakt zou kunnen worden door het nemen van drastische maatregelen. Brabant was de eerste regio in Nederland waar de negatieve effecten op de gezondheid van mensen duidelijk werden. Maatregelen die de gezondheidsrisico’s verkleinen werden genomen. De meest ingrijpende maatregelen zijn bekend: scholen en openbare gebouwen zijn gesloten, geen evenementen meer, iedereen zoveel mogelijk thuis blijven en zo min mogelijk sociale contacten. Als het niet anders kan dan op afstand van tenminste anderhalve meter van elkaar blijven. In onze gemeente Etten-Leur hebben we helaas ook al mensen die overleden zijn als gevolg van Corona.
Voor het openbaar bestuur in de gemeente heeft Corona ook impact. De raadsvergaderingen zijn opgeschort. Publieke functies zijn beperkt tot de meest noodzakelijke (brandweer, huisvuil, balieservice en telefonie). Grootste deel van de ambtenaren werkt ook vanuit huis. Een deel van de ambtenaren wordt ingezet in de crisisorganisatie. De coördinatie ligt bij de Veiligheidsregio. Deze instantie stelt voorschriften op die de risico’s voor inwoners moeten beperken. De gemeente heeft daarbij een uitvoerende taak. Burgemeester Miranda de Vries is vrijwel dagelijks bij het regionale beheersteam in Tilburg of bij het Regionaal Overleg Niet Acute Zorg (RONAZ). Het RONAZ geeft adviezen hoe om te gaan met de veiligheid van inwoners in verpleeg- en verzorgingstehuizen in Brabant.
Daarnaast gaat de reguliere besturing van onze gemeente ook door. Inwoners met vragen worden geholpen, bij voorkeur digitaal of per telefoon. Lopende zaken die voortkomen uit ons raadsprogramma zoals bijvoorbeeld nieuwbouwplannen in Etten-Leur, aanbesteding openbare werken, aanvragen sociale ondersteuning, wijzigingen van regels en beleid gaan door. Het college van B&W heeft elke week een volle agenda en neemt besluiten. Ik neem op afstand met behulp van een smartphone en PC deel aan de vergadering om het risico dat we als college elkaar aansteken met Corona te verminderen.
Maar wat het meest belangrijk is in deze tijd is aandacht voor elkaar. Deze week heb ik een aantal ondernemers gebeld en gevraagd hoe zij de crisis doorkomen. Het beeld is divers. Van “geen omzet omdat mijn zaak dicht is” tot “ik loop op het tandvlees om het gedraaid te krijgen”. Het legt een zware druk op mensen. Aandacht voor elkaars welzijn is belangrijk. Kinderen en het gezin, familie en verwanten, buren en verre vrienden. Let op elkaar. Geef steun waar mogelijk. Een telefoontje is zo gedaan. En ook een helpende hand voor kwetsbare mensen is welkom. Geef gehoor aan de oproep vanuit het CDA en kijk wat je lokaal kunt bijdragen. Samen tegen Corona ! Kijk op alsjijzorgtpasikop.nl
Ger de Weert (email: [email protected] )