23 juli 2021

Kadernota 2022-2025

Wij hebben inmiddels de kadernota vastgesteld. De financiële positie van Etten-Leur is aan het verbeteren. Naast de financiën staat een aantal grote opgaven in de planning: de omgevingsvisie, de regionale energietransitie, jeugdhulp en WMO maar ook de nieuwe omgevingswet. Tijdens de behandeling nemen wij deze punten integraal mee. Waar hebben wij als CDA de nadruk opgelegd:

Gespreide verantwoordelijkheid: Onze Sportverenigingen en evenementen zijn van grote invloed op een goed woonklimaat en om verbondenheid tussen de mensen te realiseren. Wij hebben daarom gevraagd om de geplande huurverhoging voor sportverenigingen een jaar uit te stellen. Dit voorstel is aangenomen. Graag hadden wij ook gezien dat de huur voor de accommodaties in kwartaal 2 werden kwijtgescholden. In kwartaal 1 is dit gebeurd en door het rijk gecompenseerd. Ons voorstel voorwaarde was dat wij deze huur zouden kwijtschelden wanneer het rijk niet zou compenseren voor kwartaal 2. De financiële dekking hiervoor kan uit de coronacompensatie betaald worden (deze is door het rijk beschikbaar gesteld). Helaas heeft wethouder van Aert hier geen gehoor aan gegeven.

Publieke gerechtigheid: De inwoners van Etten-Leur hebben vorig jaar 1,2 miljoen euro teveel aan afvalstoffenheffing betaald. Zoals ons nu bekend is, zet dit zich ook door in 2021. Hierdoor hebben de inwoners totaal 2,4 miljoen euro teveel aan afvalstoffenheffing betaald. Wij vinden dat dit geld terug moet vloeien naar onze inwoners. Dit kan wat het CDA betreft door volgend jaar ieder huishouden 50 euro minder te laten betalen aan afvalstoffenheffing, een deel in te zetten voor het bestrijden van zwerfaval en 600.000 euro te reserveren in het egalisatiefonds. Dit fonds heeft als doel grote schommelingen in de afvalstoffenheffing tegen te gaan. Met betrekking tot het egalisatiefonds en het aanpakken van zwerfaval hebben wij de toezegging gekregen. Wethouder van Aert was verder heel voorzichtig met een toezegging over de 50 euro. Dit zullen wij bij de begrotingsbehandeling duidelijk moeten terugzien voor onze inwoners.

Solidariteit: Wij vinden dat de sterkste schouders moeten bijspringen wanneer dat nodig is. Daarom hebben wij gepleit voor het terugdraaien van de 100.000 euro bezuiniging op de eigen bijdrage voor de gemeentelijke collectieve ziektekostenverzekering. Hier hebben wij ook in eerdere behandelingen op aangedrongen. Steeds is dit voor één jaar goedgekeurd. Nu hebben wij de toezegging dat dit structureel wordt aangepast.

Rentmeesterschap: Wij zien de noodzaak van de energietransitie. Voor de uitvoering hiervan hebben wij extra mankracht nodig op het gemeentehuis. Deze taak krijgen wij vanuit het rijk. Wij pleiten voor extra mensen en de daarbij behorende financiële middelen vanuit het rijk. Ook hebben wij uitgebreid stil gestaan bij het onderhoud van ons openbaar gebied. Dit openbaar gebied moet veilig zijn en zorgen voor een goed leefklimaat voor mens en dier. Daarom willen wij dat de bezuinigingen op het beheren van het openbaargebied (deels) worden teruggedraaid. Onveilige verkeerssituaties rondom scholen en op wegen richting scholen moeten worden aangepakt. Het nieuwe maaibeleid en onkruidbestrijding zijn een goede stap voor de biodiversiteit. Er moet wel een verbeterslag plaatsvinden met betrekking tot maaien en onkruidbestrijding zodat speeltoestellen, bankjes, grond rondom lantaarnpalen en verkeersborden vrij zijn van hoog gras en onkruid. De wethouder heeft deze verbeteringen toegezegd. (E-mail: J

[email protected] )

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.