Maatschappelijke ondersteuning

CDA vindt dat eerst moet worden uitgegaan van de eigen kracht van de inwoner en zijn omgeving, als dat niet lukt moet men terug kunnen vallen op een degelijk vangnet.
CDA vindt dat de benadering van het sociale domein integraal moet plaats vinden gebaseerd op ieders deskundigheid. Een goede afstemming is hiervoor noodzakelijk waarbij wij denken aan WMO, Jeugd, Surplus, Alwel, de wijk GGZ-er en de huisartsen. Er moet ook inbreng zijn van de wijkzuster, verzorgenden van Avoord of andere zorginstellingen alsmede vrijwilligers die signalen kunnen doorgeven.
CDA vindt dat inbreng van vrijwilligers vanuit de buurthuizen niet mag worden onderschat. Mede hierdoor moet er een snellere signalering komen van sociale problemen, zodat die in een vroegtijdig stadium kunnen worden aangepakt
CDA vindt dat de keukentafelgesprekken leidend moeten zijn voor de indicatiestelling
CDA wil zoveel mogelijk inzetten op het gebruik van algemene en collectieve voorzieningen CDA wil hergebruik stimuleren van scootmobielen en rolstoelen stimuleren en de mogelijkheid om er samen gebruik van te maken.
CDA vindt dat, adviseurs van ouderen bonden, leden van formulierenteams, kerken en moskeeën een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het signaleren van eenzaamheid. Ook de 75+ huisbezoeken zijn hierbij belangrijk
CDA vindt dat vanuit deze signalering in goed overleg met dezelfde instanties een antwoord gegeven kan worden op deze eenzaamheid.
CDA vindt dat alle openbare gebouwen toegankelijk moeten zijn voor iedereen. CDA wil inzetten op een goede ondersteuning van vrijwilligers en mantelzorgers en opwaardering van het vrijwilligerswerk.
CDA vindt dat kerken, moskeeën en levensbeschouwelijke organisaties een belangrijke rol spelen bij de bewustwording van en het zoeken naar oplossingen van maatschappelijke problemen. Zij spelen daarnaast een belangrijke rol bij het opvangen van vluchtelingen, van daklozen en bij de bestrijding van armoede.
CDA wil initiatieven om ouderen hun zelfstandigheid te laten behouden in bijvoorbeeld een aanleunwoning bij een van de kinderen, steunen.
CDA wil een gestructureerde opvang van dak- en thuislozen. Maatschappelijke opvang dient te zijn gericht op volledig herstel van zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid van dak- en thuislozen. De daadwerkelijk opvang voor Etten-Leur wordt door de gemeente Breda verzorgd
CDA vindt het belangrijk dat statushouders een goede opvang en begeleiding krijgen, zodat zij hun (vaak traumatische) ervaringen kunnen verwerken. Zij moeten de mogelijkheid krijgen zo snel mogelijk in te burgeren, zodat zij volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving.
CDA vindt dat bij de aanbesteding op het sociale domein de kwaliteit van diensten en voorzieningen leidend is, uiteraard zonder daarbij een goede prijs-kwaliteitverhouding uit het oog te verliezen.
CDA vindt dat bij de aanbesteding van de huishoudelijke hulp erop moet worden aangedrongen dat er niet te veel wisselingen zijn voor de cliënt, waarbij uitgangspunt is dat inwoners die deze kosten zelf kunnen dragen geen beroep doen op de bekostiging uit de WMO.
CDA vindt dat er ondersteunende begeleiding en dagbesteding moet blijven, als de noodzaak hiervan is vastgesteld. Dit is nodig zowel voor de cliënt als de mantelzorger.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.