03 november 2017

CDA Geldrop-Mierlo staat lokaal voor een actief, eerlijk, alert en zorgzaam beleid

“CDA Geldrop-Mierlo staat lokaal voor een actief, eerlijk, alert en zorgzaam beleid”

Reactie van de fractie van het CDA Geldrop-Mierlo op begroting 2018-2021.

Voor alle inwoners van Geldrop-Mierlo:

Het CDA Geldrop-Mierlo is tevreden dat de gemeentebegroting voor 2018 en komende jaren een positief beeld laat zien. Het College en onze wethouder van financiën in het bijzonder, hebben hiermee een mooie prestatie geleverd. Op vele fronten komen nieuwe initiatieven tot stand of kan een nieuwe impuls gegeven worden aan zaken die langer stillagen.

In de kadernota is sprake van voortzetting van het te voeren beleid. De begroting is hier een doorvertaling van. In dit laatste half jaar van deze raadsperiode wordt vooral uitvoering gegeven aan de eerder ingezette weg. Met deze weg toont onze gemeente zich een betrouwbare partij voor de inwoners van Geldrop-Mierlo.

Helder en duidelijk

Als CDA zijn we ervan overtuigd dat we ons moeten richten op zaken waar we als Raad écht invloed op hebben. Dat maakt discussies en besluitvorming in de Raad concreter, efficiënter en begrijpelijker. Door te werken met een kadernota voor de zomer, waarin het beleid wordt besproken en de begroting na de zomer, waarin het beleid en de tussenliggende gebeurtenissen in cijfers worden vertaald, wordt de inhoud meer inzichtelijk. Voor u als inwoners dus beter te volgen en te begrijpen. Wij zien het dan ook als een enorme vooruitgang dat de begroting dit jaar voor het eerst digitaal beschikbaar is gesteld aan onze Raad en ook aan de inwoners van Geldrop-Mierlo (via https://raad.geldrop-mierlo.nl/gemeenteraad/publicatie/meerjarenprogrammabegroting). Dit is een mooi voorbeeld van transparantie.

Gebiedsgericht werken

“Het CDA staat voor verbinding tussen inwoners, instellingen, bedrijven en gemeente” 

Ook de komende jaren blijft het CDA het belang van buurtgericht werken onderschrijven. We zien allerlei mooie initiatieven ontstaan om samen met u als inwoners en ketenpartners de leefomgeving in uw wijk en buurt te verbeteren. Buurtgericht werken wordt steeds breder ingezet. Dat kost tijd. Om deze werkwijze nog beter in onze cultuur te verankeren worden alle medewerkers van onze gemeente getraind via een interactieve methode Serious Gaming en zal ook de Raad kennisnemen van deze methode.

Het CDA stelt voor om iedere wethouder verantwoordelijk te maken voor een wijk in Geldrop en Mierlo, gericht op het verder verstevigen van de verbinding en het welbevinden in de wijk.

Sociale zaken en armoedebeleid

“Het CDA is van mening dat in een rijk land als Nederland de basisvoorzieningen toegankelijk moeten zijn voor hen die dat nodig hebben. Iedereen moet kunnen meedoen!”

Het CDA wil graag de bestaande voorzieningen op peil houden; iedereen moet kunnen meedoen en als dit niet lukt, dient de gemeente ondersteuning te bieden. Aandacht voor armoede en sociale zaken betekent ook ondersteuning in kansen op de arbeidsmarkt en betrekken bij activiteiten in de samenleving, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Want mensen die meedoen in onze maatschappij zijn minder kwetsbaar. Dat levert veel op. Vooral op persoonlijk vlak.

Bij meedoen moeten we vooral ook specifieke aandacht houden voor onze jeugd. Hiertoe wordt de samenwerking gezocht met onderwijs en bedrijfsleven om de positie voor hen op de arbeidsmarkt te verbeteren. Jongeren zonder startkwalificatie wordt hulp geboden met een vervolgopleiding. Het CDA maakt zich er sterk voor dat deze mogelijkheden beter benut worden.

Het CDA wil dus beleid dat beter aansluit bij de wensen en behoeften van jongeren in Geldrop-Mierlo. De Jongerenraad (in de leeftijd 16-23 jaar) “in oprichting” gaat hier, hopen wij, zelf de belangrijkste aanzet toe leveren. Want wie weet beter wat en hoe ze aangesproken en gesteund moeten worden dan de jongeren zelf. 

Het streven om zoveel mogelijk uitkeringsgerechtigden te helpen vanuit de bijstand naar betaald werk is voor ons een hoge prioriteit! We blijven ons inzetten voor initiatieven die dit ondersteunen. Het CDA heeft vragen gesteld aan het College om te kijken naar nieuwe initiatieven. We wonen met elkaar niet voor niets in de bedrijvigste regio van Nederland met de hoogste werkgelegenheid, daar moet u als inwoners volgens het CDA ten volle van mee kunnen profiteren. 

Een wezenlijk onderdeel van sociale zaken en armoedebeleid is “communicatie”. Als gemeente moeten we meer oog en oor tonen voor wat er speelt bij inwoners. Als u als inwoner hulp nodig heeft moet u weten waar u moet zijn. Net als vorig jaar pleit het CDA voor een degelijk monitoringstrategie, om inwoners beter te bereiken. Graag willen wij hierbij nogmaals wijzen op de kennis bij het Armoede platform waar het CDA sterke verbinding mee heeft; Vincentius Vereniging, BudgetMaatje, CPM Geldrop-Mierlo (Cliënten Platform Minima), Stichting Leergeld, Diaconie, Voedselbank. Al deze instellingen hebben de doelstelling om mensen die dit nodig hebben te ondersteunen en waar nodig de weg te wijzen. Ze kennen de mensen en weten wat er speelt!

Zorg, welzijn en cultuur

De manier waarop Geldrop-Mierlo de zorg heeft georganiseerd is goed en toegankelijk voor u als inwoner. Het CDA staat voor een zorgzaam beleid, voor alle doelgroepen. Daarom houden we de ontwikkelingen op dit vlak scherp in de gaten, ook gelet op de situatie binnen ons omringende gemeenten. Er moet blijvend extra aandacht zijn voor de vele mantelzorgers en vrijwilligers die zich inzetten voor anderen. Vanuit dit belang organiseren we op dinsdag 14 november a.s. een thema-avond over Zorg. Om 19:30 uur is iedereen van harte welkom in Heerenhuys23 in Geldrop. 

Het CDA ziet het verenigingsleven als het cement van onze samenleving en we onderkennen daarbij het grote belang van een goed subsidiebeleid wat verenigingen ondersteunt. Ons verenigingsleven zorgt ervoor dat onze inwoners ergens terecht kunnen en bij betrokken zijn. Dit is een heel belangrijke component om te kunnen blijven deelnemen, om deel uit te blijven maken van onze samenleving. Ook de sociale en educatieve functie van de bibliotheken blijven wij steunen.

Jeugd en onderwijs

De jeugd heeft de toekomst. Wij vinden het daarom van groot belang dat alle kinderen zich, thuis of dicht bij huis ten volle kunnen ontwikkelen op het gebied van kennis, sport, spel, sociaal en in de natuur. Kinderen moeten in onze gemeente buiten kunnen spelen. Daarom heeft het CDA bijvoorbeeld gevraagd om het speelterrein bij de brede school Luchen in Mierlo uit te breiden met een stuk gemeentelijk groen grenzend aan de speelplaats.

Het CDA blijft er alert op dat leren zwemmen voor iedereen mogelijk moet blijven. Het vangnet voor hen die onvoldoende financieel draagkrachtig zijn om een zwemdiploma te behalen moet blijven. Hier blijven wij ons vanuit het oogpunt van veiligheid verantwoordelijk voor voelen.

Leerlingenvervoer betreft doorgaans kwetsbare kinderen. Het leerlingenvervoer heeft ook de nodige veranderingen moeten ondergaan. Wij vinden het belangrijk in een vroeg stadium de behoeften en opgedane ervaringen te kennen om zo nodig tijdig het beleid bij te kunnen stellen voor een optimale kwaliteit van vervoer en betrokkenheid van ouders en verzorgers.

Economie en vastgoed

Het is al langere tijd te stil rondom de nieuwbouw van de nieuwe Raadszaal/ multifunctionele vergaderlocatie. Een aantal schetsontwerpen is gepresenteerd, maar het CDA heeft zich vanaf dag één zeer kritisch opgesteld hieromtrent: is een dergelijke zaal wel nodig?

Op dit moment vragen wij ons af hoe ervoor wordt gezorgd dat een nieuwe raadszaal niet veel te duur wordt, door onvoorziene kosten en aansprakelijkheid, en of bij de bouw tenminste ook duurzaam wordt ontworpen? 

Het CDA heeft in de Raad al vaak aangegeven dat verschillende wijken in onze gemeente een gebiedsimpuls behoeven. De kwaliteit van de leefomgeving moet daar worden aangepakt. Daarbij heeft de wijk Braakhuizen nu onze prioriteit. Voor Braakhuizen-Zuid geldt dat de ontwikkeling van de Sint-Jozefkerk en het gebied daar omheen snel opgepakt moet worden. En voor Braakhuizen-Noord het winkel-woon-complex aan de Wielewaal.

Gemeentelijk vastgoed

In het verleden heeft de Raad bepaald dat in eigendom hebben van vastgoed geen kerntaak van de gemeente is. Als CDA voeren we graag deze discussie opnieuw. Doordat behoeften in de samenleving veranderen en ons gemeentelijk takenpakket verandert, lijkt het zeker zinvol te zijn om in bepaalde wijken vastgoed aan te houden. Op deze wijze houden we als gemeente zelf de regie. Alleen onderhoudskosten beperken is geen reden om vastgoed af te stoten. 

Voor deze heroverweging is inzicht nodig. Het CDA heeft gevraagd om meer voortgangscijfers, want de tijd begint ons in te halen. Het verenigingsleven verandert erg snel. Veel verenigingen kampen met daling van ledenaantallen en steeds minder mensen binden zich aan clubs. Dit vraagt om een ander kijk op het vastgoed, en om een andere inzet ervan. Daarnaast is cultuur “in al haar uitingsvormen” voor het CDA van grote waarde. Het verbindt mensen op verschillende wijzen. Wij pleiten dan ook voor een nieuwe en integrale kijk op accommodatiebeleid in relatie tot cultuurbeleid en beleid rondom de huisvesting van onze verenigingen. Dit kan het geheel een nieuwe impuls geven. Ook nieuwe publiekprivate samenwerking tussen gemeente en verenigingen kan voor nieuwe dynamiek zorgen.

Verkeersveiligheid

Zowel binnen als buiten onze gemeente (A67) blijft aandacht noodzakelijk voor verkeersveiligheid. Verkeersdeelnemers hebben een eigen verantwoordelijkheid, maar bij de inrichting van de wegen kan de veiligheid worden ondersteund. Bijvoorbeeld de Johan Peijnenburgweg in Geldrop kent een aantal knelpunten die snel aangepakt moeten worden. Simpele oplossingen zoals een duidelijke oversteekplaats kunnen de verkeersveiligheid zeer ten goede komen. In veel wijken in zowel Geldrop als Mierlo moet de bestrating worden aangepakt. Daar waar de rioleringen worden vernieuwd moeten we de kans benutten om dit goed te doen. Zeker voor onze steeds groter wordende groep oudere inwoners is een goede bestrating van groot belang.

Bouwen en wonen

Het CDA vindt het belangrijk om zich in te blijven zetten voor ondersteuning van de startende koper op de woningmarkt. Dit doen we door het verlengen van de regeling voor Startersleningen voor zowel bestaande als nieuwbouwwoningen.

Veiligheid en handhaving

Op dit terrein werkt onze gemeente goed en noodzakelijk samen met andere gemeenten. Een prima ontwikkeling, ware het niet dat op deelgebieden de nieuwe samenwerkingsconstructies ook zorgen geven. Grootschaligheid leidt tot minder invloed in de besluitvorming. Het afschaffen van het duikteam en het terugbrengen van de capaciteit van de brandweer zijn hier voorbeelden van.

In onze gemeente zijn BOA’s actief (Buitengewoon opsporingsambtenaren). Zij hebben nadrukkelijk de taak tot handhaving van regels gericht op de veiligheid van u als inwoners. Te vaak worden de BOA’s ervaren als ‘bonnenschrijvers’. Dit is niet het beeld dat van BOA’s moet bestaan. Het CDA vraagt daarom extra aandacht om dit beeld te laten kantelen.

Regionale samenwerking 

Het CDA is groot voorstander van regionale bestuurlijke samenwerkingen. Samen sta je sterker en kom je verder. Daarbij is en blijft het CDA kritisch en alert op het democratische gehalte van de samenwerkingsverbanden en de effectiviteit ervan. Zo is inmiddels gebleken dat de Metropool Regio Eindhoven (MRE) weinig en bijvoorbeeld het Stedelijk Gebied Eindhoven (SGE) veel meer oplevert voor de betrokken partijen. We blijven staan voor meer zeggenschap over onze positie binnen de samenwerkingsverbanden waar we toe behoren.

Milieu en duurzaamheid

Geldrop-Mierlo profileert zich als een ambitieuze en duurzame gemeente. Dit streven ondersteunt het CDA van harte. Afgelopen periode zijn extra middelen vrijgemaakt voor duurzaamheid. Voor nieuwbouwprojecten willen we graag inzetten op duurzaam, energieneutraal bouwen. Niet wachten op nieuwe regels, maar actief en met lef vooruitlopen op wat komen moet.

Het CDA is voorstander van het principe dat “de vervuiler betaalt”. In onze gemeente wordt hondenbelasting geheven. De kosten van het opruimen van de hondenpoep worden gedekt door de opbrengsten, maar de overlast is nog steeds groot. Blijkbaar is het erg moeilijk gedrag van sommige mensen te veranderen. We zullen er samen voor moeten zorgen dat onze gemeente netjes blijft.

Dat geldt ook voor onze leefomgeving. Geldrop-Mierlo is een groene gemeente en dat moet ook zo blijven. Dat vraagt inzet van onze gemeente, maar ook van onszelf. Het CDA ondersteunt twee concrete burgerinitiatieven. In Geldrop is dat de ontwikkeling van het oevergebied langs de Kleine Dommel, tussen de Mierloseweg en de Helze. In Mierlo is dat het park tussen de voormalige Johannesschool en de molen in het centrum.

“Het CDA Geldrop-Mierlo staat lokaal voor een actief, eerlijk, alert en zorgzaam beleid.”

Namens het team van het CDA Geldrop-Mierlo

Mark Claasen

Irene Neele-Janssen

Arnold van den Bulk

Harry van Lipzig

Corine Remmers
Mark van Schaijk

Miel Somers

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.