03 april 2023

Mathil Sanders zet wonen en zorg voor ouderen op de agenda

CDA-wethouder Mathil Sanders (Sociaal Domein) is als bestuurlijk aanjager in het project HetJuisteThuis van samenwerkingsverband Precies! hard aan de weg aan het timmeren om wonen en zorg op de agenda te zetten. Zowel lokaal als regionaal geeft ze regelmatig presentaties over de vergeten groep ouderen die eigenlijk niet meer thuis kunnen wonen maar te goed zijn voor het verpleeghuis. Of nog erger, zelfs op een acute wachtlijst staan voor een verpleeghuis maar daarop blijven staan, omdat alleen bij een crisissituatie de kans groot is dat een oudere wordt opgenomen.
Eén van de oplossingen heeft Jos de Blok, directeur van Buurtzorg Nederland, een landelijke thuiszorgorganisatie met kleine zelfsturende teams. Jos heeft de afgelopen weken, op uitnodiging van KBO Brabant lezingen over Buurtwonen gegeven, een nieuwe loot aan de Buurtzorg organisatie.

Mathil kent Jos goed, omdat ze als wijkverpleegkundige bij Buurtzorg heeft gewerkt, en vroeg hem of hij donderdag 30 maart wat eerder naar Geldrop wilde afreizen. ’s Avonds voor de KBO en in de middag voor een gemêleerd gezelschap. Jos zei meteen ja en zo was opeens de inspiratiesessie van HetJuisteThuis een feit. Naast B&W van Geldrop-Mierlo, ambtenaren vanuit de eigen organisatie en een aantal raadsleden waren er ook collega-wethouders en raadsleden uit de regio, mensen van de AnnaZorggroep en andere professionals uit de zorgsector, projectontwikkelaars, WMO raadleden en andere belangstellenden.

Jos was wat vertraagd door fileleed, maar na een presentatie van Mathil over de urgentie in de ouderenzorg en jeugdzorg kon hij op zijn eigen eenvoudige maar inspirerende manier een inkijk geven hoe het wonen gecombineerd met zorg er uit ziet. Hoe ouderen in hun eigen wijk kunnen blijven wonen waarbij de buurt een belangrijke functie vervult. Hoe we als gemeente en buurtbewoners aanvullend kunnen zijn op de beperkingen en de mogelijkheden van anderen. Dat we niet een valpreventie cursus geven maar samen gaan dansen en wandelen. Dat we niet gericht zijn op wat iemand niet kan maar dat de buurt zo wordt ingericht dat iemand langer thuis kan blijven wonen, ook al verdwaalt hij of zij wel eens. In elke wijk is er plek voor Buurtwonen, een groep huizen waar 15 tot 20 ouderen aandacht en zorg krijgen. Bij Buurtwonen is er een gemeenschappelijke ruimte waar bewoners terecht kunnen, maar ook jongeren en ouderen uit de buurt elkaar kunnen ontmoeten en ondersteunen. Jos benadrukte de urgentie omdat er nu al vele ouderen niet anders kunnen dan in hun eigen huis blijven wonen. Buurtwonen wil starten met pilots in 100 wijken in Nederland. De pre-gefabriceerde duurzame houten woningen kunnen binnen drie maanden staan. Wat Jos betreft kunnen we starten met een wijk en bevragen wat de mensen in die wijk nodig hebben, wie mee gaat doen en wie juist zorg en bescherming nodig hebben.

De kracht van het verhaal van Jos is elke keer weer de eenvoud en de praktische oplossing die hij aandraagt. En het werkt, Buurtzorg heeft bewezen dat gemotiveerde professionals die aansluiten bij de behoefte van mensen en buurten uiteindelijk veel (levens)kwaliteit oplevert tegen minder kosten.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.