16 september 2020

Rob van Otterdijk blijft wethouder

Op woensdag 2 september 2020 heeft wethouder Van Otterdijk besloten om zijn relatie en binding met de fractie van GroenLinks Geldrop-Mierlo met onmiddellijke ingang te verbreken. De fractie van GroenLinks heeft op haar beurt dezelfde dag kenbaar gemaakt dat zij niet langer onderdeel wil uitmaken van de coalitie, maar de wethouder wel het vertrouwen te geven om zijn werk als wethouder voort te zetten. In onze initiële reactie hebben wij als overgebleven coalitiepartijen CDA, DGG en DPM aangegeven verrast te zijn en graag met zowel de fractie van GroenLinks als de wethouder in gesprek te gaan. Inmiddels hebben deze gesprekken plaatsgevonden.

Op donderdag 3 september heeft een gesprek plaatsgevonden tussen de fractievoorzitters van de coalitie met de fractie van GroenLinks. Hierbij heeft de fractie van GroenLinks aangegeven zich niet langer te beschouwen als coalitiepartner, maar het kernakkoord uit 2018 wel te blijven steunen. Ondanks dat GroenLinks formeel geen onderdeel meer uitmaakt van de coalitie en haar accenten op de voor haar belangrijke thema’s legt, heeft het gesprek ons als coalitie het vertrouwen gegeven dat we de resterende bestuursperiode met de fractie van GroenLinks kunnen blijven samenwerken indachtig het kernakkoord.

Vervolgens hebben de fractievoorzitters van de coalitie op dinsdag 8 september gesproken met wethouder Van Otterdijk. De wethouder heeft in dit gesprek zijn besluit om afstand te nemen van de fractie van GroenLinks nader toegelicht en nogmaals uitgesproken zijn werk graag voort te zetten als onafhankelijk wethouder. Op dinsdag 15 september heeft een vervolggesprek plaatsgevonden. In dit gesprek is gesproken over de ambities die de coalitie heeft verwoord in het kernakkoord. Wethouder Van Otterdijk heeft aangegeven zich nadrukkelijk in te willen zetten om deze ambities te verwezenlijken. De huidige portefeuille van wethouder Van Otterdijk bevat onder meer onderwijszaken, jeugdbeleid, cultuur, duurzaamheid en afval. Daarmee is de wethouder zeer betrokken op een aantal majeure dossiers, zoals de financiering van het Sociale Domein (o.a. jeugdzorg, WMO), afvalbeleid/Cure, onderwijshuisvesting, de toekomst van sociaal-cultureel centrum Hofdael en de regionale energiestrategie. Hij heeft aangegeven de door de coalitie gewenste richting op de hiervoor genoemde dossiers te blijven steunen.

Op basis van de gemaakte afspraken met de wethouder en de uitgesproken steun van diverse andere partijen op (onderdelen van) het kernakkoord zien wij geen reden om het vertrouwen in wethouder Van Otterdijk op te zeggen. In de raadsvergadering van 21 september aanstaande zal de wethouder een toelichting geven op zijn besluit.

Namens de fracties van CDA, DGG en DPM,

Mark van Schaijk
Fractievoorzitter CDA Geldrop-Mierlo

Frans Stravers
Fractievoorzitter Democratische Groepering Geldrop (DGG)

Jan Peters-Rit
Fractievoorzitter Dorpspartij Mierlo (DPM)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.