27 februari 2014

De zorg verandert

Er is nog veel onduidelijkheid over de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Toch wil staatssecretaris Van Rijn (PvdA) deze per 1 januari 2015 in laten gaan. Veel taken die nu nog vanuit de landelijke overheid worden uitgevoerd, moeten vanaf 2015 door gemeenten worden gedaan.

 

Onze gemeente probeert via de VNG (Vereniging voor Nederlandse Gemeenten) invloed uit te oefenen in Den Haag. Lokale fracties van landelijke partijen kunnen deze invloed ook rechtstreeks uitoefenen in de Tweede Kamer. Het CDA Gemert-Bakel weet goed wat er in onze lokale gemeenschap over dit onderwerp leeft bij de inwoners. De vele vragen die we hebben als lokale afdeling over de plannen van de regering, laten wij als gemeentelijke afdeling van het CDA daarom ook in de Tweede Kamer horen. Erg blij zijn we dan ook met Mona Keijzer. Onze landelijke vertegenwoordiger die onze zorgen goed weet te verwoorden in Den Haag.

 

Tweede Kamerlid Mona Keijzer van het CDA: “Het CDA maakt zich grote zorgen over de vraag of kwetsbare burgers en hun familie met ingang van 1 januari aanstaande voldoende en adequaat ondersteund zullen worden. Zijn gemeenten in staat om met de beschikbare middelen goede zorg en ondersteuning in te kopen voor de doelgroep die deze nodig heeft? De zorgen die we hebben, komen deels door de grote bezuinigingen op de brede thuiszorg, deels door rechtsonzekerheid voor kwetsbare burgers en hun familie. Maar we maken ons ook zorgen over de zeer korte tijd die beide Kamers en gemeenten nog hebben tot 1 januari.”

 

Mona Keijzer heeft een motie ingediend die 11 februari jl. is aangenomen. Dankzij deze motie dient de regering vóór 15 maart a.s. helderheid te verschaffen. Helderheid over zaken als de financiële middelen per gemeente, de tijd die nodig is om kwalitatief goede zorg en begeleiding in te kopen en de tijd die nodig is om afspraken te maken tussen zorgverzekeraars en gemeenten.

En de burgers moeten goed geïnformeerd worden over de komende veranderingen.

 

Gemeenten krijgen veel voor hun kiezen met deze nieuwe taken. Dat daar ook nog een bezuiniging bovenop komt maakt het extra ingewikkeld. Welke zorg kan de gemeente straks nog aan de inwoners leveren?

 

Voor het CDA Gemert-Bakel staat voorop dat iedere inwoner van onze gemeente die zorg nodig heeft, de best passende zorg krijgt. Door op een efficiënte manier te werken moet zoveel mogelijk van het beschikbare budget voor de WMO terecht komen bij de burger zelf.

 

De zorg is duur geworden, mede door de vele wetten en regels die het leveren van zorg ingewikkeld maken. Wetten en regels zijn nodig. Maar vertrouwen in de kracht van de mensen zelf is het hardst nodig! De gemeente moet faciliteren, zaken mogelijk maken, maar hoeft ze niet perse zelf uit te voeren. Geen onnodige betutteling en dure bureaucratie dient waar mogelijk voorkomen.

 

Zo hebben we als CDA Gemert-Bakel twee jaar geleden voorgesteld de regels voor het aanpassen van woningen eenvoudiger te maken. Laat mensen die dat willen, tot een bepaald bedrag, dat in eigen beheer doen. Dan kan het goedkoper en sneller. Gelukkig heeft ook het college dit onlangs ook ingezien.

 

 

We zien ook kansen in burgerparticipatie. Zelfredzaamheid wordt dan samenredzaamheid. Eerder hebben we er tevergeefs bij wethouder Bevers voor gepleit de ouderenbonden meer bij de zorg te betrekken. Ze hebben zelf aangegeven graag hun steentje bij te dragen. We zijn ook voorstander van zorgcoöperaties. Een succesvolle vorm van zorg waarbij mensen heel veel zelf oplossen.

 

Maar wel in overleg met de dorpsondersteuners. Voor wie deze initiatieven een welkome ondersteuning kunnen zijn. Juist ook in de dorpsondersteuners hebben we alle vertrouwen. Er wordt heel veel van ze gevraagd. Terwijl hun tijd en middelen beperkt zijn. Het CDA Gemert-Bakel wil graag de dorpsondersteuners extra ondersteunen. Door ervoor te zorgen, dat ze kunnen doen wat zij denken dat nodig is.  

 

Volgens het CDA Gemert-Bakel is de gemeente er immers om te faciliteren. Dus moet ze hierin  investeren. In leefbaarheid. Met een in alle opzichten gezondere gemeente als opbrengst. Het CDA Gemert-Bakel ziet kans om de beperkte middelen die we hebben optimaal in te zetten.

 

Ziet u ook kansen voor de zorg in onze gemeente, laat het weten: [email protected].

CDA Gemert-Bakel, Anita Relou (nr. 4) en Rick van Kessel (nr. 11)

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.